Jako na dobytém území

3. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Kritici označují českou politiku za "prohnilou partitokracii". Politické strany se zmocnily demokratického procesu krátce po roce 1989 a jejich lídři, z nichž mnozí se drží moci už po dvě dekády, jsou arogantní a zkorumpovaní, všímá si list The Economist.

Al Kajda rozdává v Somálsku obětem sucha humanitární pomoc

3. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Muži, kteří tvrdí, že jsou pracovníci al Kajdy, rozdávaj9 v oblastech v Somálsku, postižených suchem, kde nejsou žádné západní humanitární organizace, obětem sucha peníze a poskytuje jim potraviny a další pomoc. Dělají to ve snaze získat pro al Kajdu podporu tamějšího obyvatelstva.

Během návštěvy v rozsáhlém táboře Ala-Yasir na jihu Somálska viděl reportér deníku Guardian jednotku al Kajdy, jak více než 4000 osob, postiženým letošním suchem, rozdávali rýži, mouku, olej, datle a mléko a také oblečení a islámské publikace.

Základní pilíře islámské víry

3. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Soudím, že autor originálního článku nepochopil základní pilíře islámské víry. Mezi ně patří také ZAKAT, píše Martin Vahala:

Důležitým principem islámu je to, že vše patří Bohu, a že majetek je jen svěřený lidem. Slovo zakat znamená "očištění" a "růst". Tím, že oddělujeme část našeho majetku pro chudé a pro celou společnost, tím se náš majetek očišťuje. Rovněž jako protrhávání rostlin, i toto oddělování podporuje nový růst.

Herec Mádl z Ameriky o stavu současného světa

3. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

S kamarádem Korejcem, s nímž jsme sem před třemi lety přijeli, jsme si nyní říkali, že je tu něco špatně. Že ve vzduchu visí něco nepříjemného. Stačí se podívat, kdo chodí protestovat. To není sraz komunistů na Letné, kde jim dávají párky zadarmo, sraz lidí, kteří nostalgicky vzpomínají, jak se jim kdysi dobře žilo, když utlačili nebo donutili odejít intelektuální elity. Tady kromě jiných protestují právě intelektuálové. Leží tam ve spacácích nebo vás zastavují a povídají si. Například o tom, že si spousta lidí nemůže dovolit vzdělání. Že se mladí často zadlužují na celý život, aby se mohli dostat na školy. Ne­umím sice přesně říct, co je dobře, ale vím, že bych rád žil ve svobodě, zjednodušeně řečeno, v kapitalismu. Přesto nezastírám, že se tady něco posralo. A nejspíš to tím nekončí. Jsem zmatený a trochu se i bojím.

Zdroj: ZDE

Půjčka pro Řecko byla pozastavena

3. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Vyplacení dalších 8 miliard euro na záchranu Řecku bude pozastaveno až na dobu po referendu o evropském záchranném plánu. Uvedli to vedoucí představitelé eurozóny.

Francouzský prezident Sarkozy řekl, že by se řecké referendum mohlo konat 4. nebo 5. prosince. Německá kancléřka Merkelová dodala, že hlasování bude o tom, zda chce Řecko zůstat v eurozóně. Řecký premiér Papanderou byl povolán ke krizovým rozhovorům na summit G20 v Cannes, aby vysvětlil své náhlé rozhodnutí uspořádat referendum.

Listopadová úvaha o investigativní... koze a antidepresivním smyslu sportovních stránek

3. 11. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

Každé ráno sejdu, respektive spotácím se se schodů a vylovím ze schránky noviny. Pak je prolistuji a něco si přečtu. Zpravidla pak dostanu depresi a odpotácím se do denního života zcela oslaben. Nedávno, asi byl vysoký tlak nebo něco podobného, mi bylo vysloveně těžko a už jsem se těšil na eventuální bypass, když jsem zabloudil na sportovní stránku, kde byl referát o tenisu. Začal jsem číst a náhle jsem si uvědomil, že je mi nějak lépe... A pak jsem to pochopil. Konečně jsem narazil na pozitivní informaci.

Proč ne Duka?

3. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Britský konzervativní premiér David Cameron plně podpořil požadavek anglikánského arcibiskupa z Canterbury, aby finančníci, kteří v londýnské City dostávají astronomické platy, projevovali větší odpovědnost. Cameron však odmítl argument, že je nutné zavést "jánošíkovskou" daň na astronomické platy.

konec světa

3. 11. 2011 / Jan Těsnohlídek

čas čtení < 1 minuta

byl krásnej podzimní den --

modrá obloha
vítr
sklízel listí ze stromů
světlo
se trhalo o větve a
lámalo o domy - -

místní říkali že takovejch dní je
v jyväskylä pár do roka a
některý roky takový dny ve finsku
nejsou vůbec --

seděl jsem na lavičce v seminaarinkatu
díval se po lidech a
bylo mi fajn protože

i když ten den jako každej jinej
někomu někde daleko našli rakovinu
ukradli dítě
někoho někde daleko srazilo auto
zmrzačil granát

bylo jasný že
odsud je konec světa

ještě daleko

Z autorovy sbírky RAKOVINA, která právě vyšla a je možno si ji objednat ZDE

UNESCO: "S vyděrači nevyjednávám"

3. 11. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 5 minut

Vydírání. Co jiného si vyvodit ze situace, kdy jeden stát, jakkoliv velký a mocný, řekne těm zbylým sto devadesáti dvěma: "Buď budete jednat podle mých představ a nebo nedostanete čtvrtinu finančních prostředků do svého rozpočtu." Jak jinak nazvat podobné praktiky než vyděračstvím. Členské země Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) přes výhrůžky Washingtonu a Tel Avivu přijaly Palestinu za plnohodnotného člena. Z 193 států, 107 bylo pro a 14 (včetně České republiky) proti. OSN tak dalo přednost demokracii před nátlakem. Bude jít to ale něco stát, finančně vyjádřeno (tedy pro začátek) 60 milionu dolarů na příspěvcích které měly Spojené státy poslat v listopadu.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Britská armáda plánuje útok na Írán

2. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Britské ozbrojené síly připravují nouzový plán na potenciální ozbrojenou akci proti Íránu, a to kvůli rostoucím obavám z programu obohacování uranu. Zjistil to list Guardian.

Ohlédnutí za Dušičkami

Nikdy neodmítejme něžnosti živým, které budou naše výčitky marně nabízet jejich mrtvým stínům ...

3. 11. 2011 / Monika Málová

čas čtení 1 minuta

Tento hluboce pravdivý výrok jsem si opět přečetla při své cyklistické tůře po Šumavě, právě v dušičkový čas.

Nápis - umístěný na malé cedulce pod křížem s ukřižovaným Ježíšem, je k nalezení cestou na Boubín.

Počasí bylo nádherné, v tento čas netypické. Rozhled po krajině úžasně barevný a čistý.

Přesto, při čtení těchto řádek mne pokaždé zamrazí ... A i když už je znám nazpaměť, vždy si ta slova znovu zapíši do svého deníku.

Jsou tak pravdivá - ze života, který žijeme a ve kterém děláme denně tolik chyb, špatných rozhodnutí, vědomě, či nevědomě ubližujeme, jsme egoističtí a na své bližní nemáme čas. Jenomže chyba vyplývající z citace se už nikdy nedá napravit, nic se nedá vrátit.

Dnešní den, kdy budou zářit všechny hroby, postojíme u nich, naše vzpomínky ožijí, leckdy budou bolavé, možná právě proto, že jsme své city, pomoc, lásku zanedbali a už je na všechno pozdě. Zamysleme se proto nad živými, které máme kolem sebe a nad sebou, buďme laskaví, milí a ohleduplní... A nikdy neodmítejme něžnosti živým, které budou naše výčitky nabízet jejich mrtvým stínům...

Pozvánka na diskusi:

Zle se vede zemi aneb O naší současné nespokojenosti

2. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Think-tank CESTA Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii ve spolupráci s nakladatelstvím Rybka Publishers si Vás dovoluje pozvat na veřejnou diskusi, která se koná

ve čtvrtek 3. listopadu 2011 od 16:00

v přednáškovém sále New York University Prague, Malé náměstí 11 - Richterův dům, 1. patro (vchod z pasáže mezi Malým náměstím a Michalskou ulicí).

Účast v panelu přislíbili: Jacques Rupnik, Lubomír Zaorálek, Jiří Pehe. Diskusi moderuje Vít Klepárník.

  • Jak se proměnilo postavení státu ve společnostech posledních čtyřiceti let? Jak to ovlivnilo vědomí společenské sounáležitosti?
  • Lze zachránit sociální stát v podmínkách globální společnosti?
  • Je možné změnit současný svět?
  • Jak mohou levicoví liberálové pomoci obrodě sociální demokracie?
  • Jakou budoucnost má demokratické levice?

O svátku Všech svatých

2. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zatímco v průběhu roku v ty či ony dny slavíme různé světce a světice, křesťanské církve vždy věděly o tom, že mnoho svatých lidí nikdy nedojde oficiální kanonizace a uznání. Proto byl od počátku křesťanství vyčleněn den pro uctění "všech svatých", známých i neznámých, a tento den v západním křesťanství připadá na 1. listopad.

Jak to skutečně bylo s prací MF ČSFR v kauze IPF (investičních privatizačních fondů)?

2. 11. 2011

čas čtení 15 minut

V pondělí 31. října uplynulo již dvacet let od spuštění kupónové privatizace. Namísto pochybných oslav tradice, která založila většinu nezdravých trendů v současné české společnosti, přinášíme pro připomenutí toho, jak se věci skutečně odehrály, článek makléře Kamila Lamače, který měl možnost českou privatizaci zblízka sledovat z americké strany. Jeho text původně vyšel v Britských listech v březnu 2001.

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES:

Jiří Gruša, Melancholia, Subrety a heroiny

2. 11. 2011 / Josef Brož

čas čtení 15 minut

Melancholie. Opustil jsem tento kritický bloc-notes ve chvíli, kdy padaly květy třešní, jaro se zdálo blízko, ale jeho odvrácená tvář mi připomněla, že i ty nejhorší zprávy mohou přicházet v době, kdy se očekávají spíše ty nadějné. O smrti se dá snad i pobrukovat, zjistil jsem, ale zažívat se příliš nedá. Koketérie s ní má rysy ostře rouhavé, a proto jsem bez oznámení raději opustil od série nekrologů, neboť ty nejlepší z anglických novin bývají také často bez podpisu. Proč k nim tedy přidávat ještě nějaké jméno?

Pardubice mají odvážné zastupitelstvo

2. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Při jednání Zastupitelstva města Pardubic dne 1. 11. 2011 byla jednohlasně zamítnuta žádost společnosti IPstav Invest na zařazení bytového domu Labský Palouk 495 mezi budovy, v nichž město povoluje provozování hracích automatů. Projednání celé záležitosti nebylo jednoduché a společnost IPstav se dokonce pokusila schválení své žádosti podpořit pohrůžkou žaloby proti městu.

Alica Heráková: Nizozemí, to je úžasný barevný koktejl

2. 11. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 10 minut

Absolvovaná filologie v českém jazyce a literatuře, téměř už dostudovaný obor kulturní management, práce redaktorky pro Deník, reportérka a pak vedoucí vysílání na Hitrádiu Magic Brno. V současnosti pracovní stáži v Nizozemském Haagu a praxe produkčního manažera, psaní blogu o romské otázce. Tak vypadá ve zkratce pracovní životopis sedmadvacetileté Alici Herákové (Ano, Alica se skutečně píše Alica a ne Alice). V Brně se podle svých slov cítí zakotvená, prostě doma, našla tady partnera i prostředí, které je jí blízké. Nás zajímala dosavadní životní cesta téhle činorodé Romky podrobněji.

Strach jako důležitý obchodní artikl

2. 11. 2011 / Milan Dubský

čas čtení 3 minuty

K mnoha činnostem, které mají psané i nepsané ve své pracovní náplni politici, přibylo kupčení se strachem. Vydatným jejich pomocníkem v tom jsou média, tisk, televize. Protože zprávy, jež vyvolávají strach, jsou ty nejvíce sledované. To vědí dobře vydavatelé. A tak podle zpravodajství našich televizí se nic jiného a kladného v naší zemi téměř neodehrává, než zločiny, přepadávání dětí a starých lidí, vloupání a přepady bankovních poboček, benzínových pump, obchodů atd. Nyní přišel český ministr financí, podle jednoho amerického časopisu již dvakrát vyhlášený za nejlepšího ministra financí východního bloku, se sdělením, že se česká ekonomika, navzdory předpovědím z léta, nebude vyvíjet pozitivně, nýbrž sestupně.

Smrtící ZIP

2. 11. 2011 / Michal Vimmer

čas čtení 4 minuty

Že nefunguje IZIP, to víme. Život sice nikomu nezachrání, ale možná neublíží, je to jenom drahý švindl. Horší je to U Nás s pastí zvanou pravidlo zipu. Opovažte se na ně spolehnout, na silnici nebo v metru, a tvrdě narazíte.

Co to je ten zip?

Cituji: ZDE

NATO a jím podporované libyjské síly v Syrtě údajně spáchaly genocidu

2. 11. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Demokratická západní civilizace je posedlá tvorbou ikon a budováním pozitivní mytologie, a to podobně jako civilizace totalitní -- aby obhájila svou existenci, výsady a andělsky čisté skutky. Je nepřípustné, ba trestné bagatelizovat či popírat holocaust a takzvaná genocida ve Srebrenici má tuze pevné ideologické základy, že jen hrstka autorů se odváží napsat, že nešlo o plánovanou genocidu, nýbrž o velký masakr, jenž byl odvetou za jiné zločiny. Naše společnost je o to háklivější, když jde o její vlastní zločiny, tedy zločiny spáchané jejím jménem. Pro někoho bylo například svržení atomových bomb na dvě japonská města, aniž by se ptal obětí a pozůstalých, triumfem sil dobra, pro jiného zase přelomovým kataklyzmatem, který zavedl lidstvo na samý práh jeho přežití.

Odchod z Iráku je pro USA porážkou

2. 11. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Odchod představuje vyvrcholení porážky USA v Iráku srovnatelné s prohrou ve Vietnamu.

Už je to oficiální. Všichni uniformovaní vojáci USA opustí do 31. prosince 2011 Irák. Tato událost se popisuje dvěma hlavními způsoby. Jeden patří prezidentu Obamovi, který říká, že tím plní svůj volební slib z roku 2008. Druhý používají kandidáti Republikánské strany na úřad prezidenta, kteří odsuzují Obamu, že neudělal to, co si podle nich přáli vojenští představitelé, totiž ponechat v Iráku nějaké jednotky USA na "výcvik" irácké armády. Podle volebních webových stránek Mitta Romneyho bylo Obamovo rozhodnutí buď "výsledkem čiré politické kalkulace nebo prostě úplné neschopnosti při jednání s iráckou vládou".

Naivita

1. 11. 2011 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Divím se, že po dvaceti letech kapitalismu může být někdo tak naivní jako autoři článku, spíše apelu, píše František Řezáč.Právě se oslavuje dvacáté výročí kuponové privatizace. Ta přinesla několika lidem bohatství, jiným svými důsledky bídu. Bídou je i financování kultury. Spoléhání na dobrovolné dárce a na, cituji z článku, "mecenášství a sponzoring ze strany jednotlivců či malých živnostníků...", je omylem, kterého se od tzv. sametové revoluce asi část kulturních pracovníků neumí vzdát.

Měli by si vzpomenout, komu svými hlasy pomáhali po celá ta léta k moci. Znám ve svém okolí dost lidí z kultury, kteří se doslova štítili levice ( a veřejné podpory kultury! ) Když se jim po zániku Občanského fóra zošklivila ODS, volili postupně ODA, Čtyřkolalici, Unii svobody, Bursíkovy Zelené a hýkali blahem při každém výroku uctívaného "knížete".

Nuže, všechny tyto dámy a pány, kteří vám, mistři kultury, slibovali, máte nyní ve vládě nebo v pozicích, kde je peněz dost, jenom se podívat: ZDE

O vlasteneckých dušičkách

1. 11. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Před pár dny jsem na jinak celkem oblíbené rozhlasové stanici s překvapením zaslechl, jak redaktor blahopřeje českému státu k svátku. Činil se přitom, jako by hovořil k nějaké skutečně existující bytosti; jakoby přednášel veřejnou modlitbu ke starobylému a mocnému bohu, jenž sídlí vysoko na nebesích, hluboko v podsvětí, či snad dokonce na samotných Bahamách.

33762