Británie a USA realizují plán na globální kontrolu internetu

22. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Z nejnovějšího dramatického odhalení whistleblowera Edwarda Snowdena vyplývá, že výzvědné úřady GCHQ v Británii a NSA v Americe realizují plán nazvaný MTI - Mastering the Internet. Jeho cílem je shromažďovat podstatné množství světových komunikací prostřednictvím internetu. Špehování internetu má být totální, píše v deníku Guardian Henry Porter.

Británie a Spojené státy byly po dlouhé generace hrdy na své demokratické hodnoty. Také jsou to země, které vytvořily pro svět internet - Američané vytvořili tu síť, Britové původně vymysleli tu myšlenku. Nyní ale obě země rychle vytvářejí systém, který jim umožní shromažďovat a analyzovat obrovské množství mezinárodně kolujících digitálních dat, včetně emailů, esemesek, telefonních rozhovorů, historie vyhledávání na internetu, materiálu z chatovacích serverů, z blogů a z mnoha funkcí systému Google.

V současnosti systém "luxuje" signály z 200 optických kabelů na fyzických bodech vstupu těchto kabelů do Británie a má umožnit i zvládnutí očekávaného obrovského provozu internetu, který má vzniknou v Asii. Systém Mastering the Internet zachází s pohrdáním s právy miliard vlastníků zahraničních internetových serverů, ohrožuje soukromí britských i amerických občanů a se stejným pohrdáním zachází i s právy poslanců. Po válce v Iráku a po krachu bank jsou britsko-americké snahy špehovat CELÝ internet dalším důkazem arogantní kriminality dvou nejstarších světových demokracií.

Jak vycházejí najevo obrovské dopady tohoto odhalení, jak je zjevné, že v obou zemích naprosto chybí demokratická kontrola tohoto zneužívání moci, je důležité si uvědomit, že jsme dospěli k rozhodujícímu okamžiku.

Buď dovolíme plnou realizaci systému MTI, anebo budeme požadovat, aby byly obě výzvědné organizace, GCHQ i NSA, pohnány k odpovědnosti a řádně kontrolovány poliitky, jimž dáváme moc proto, aby hájili naše zájmy, nikoliv proto, aby likvidovali naše svobody.

Je znepokojující, že za posledních čtrnáct dní, co byly zveřejněny údaje o systému Prism a o tajném shromažďování záznamů o telefonních rozhovorech, politikové na obou stranách Atlantiku z pravice i z levice argumentují, že ztráta určitého množství svobody je v zájmu bezpečnosti nutná. Jde ale o posilování nekontrolovatelné moci sílícího státu a jeho rostoucí vliv na společnost. Díky Edwardu Snowdenovi má nyní svět důkazy, že GCHQ a NSA pro nás plánují budoucnost totální státní kontroly.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10493

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2013