Hlavní příčinou posttraumatické poruchy u vojáků je patrně pocit viny

25. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Hlavní příčinou posttraumatické stresové poruchy (post-traumatic stress disorder, PTSD) je vina, kterou vojáci zakoušejí kvůli morálním dilematům v boji. Ukazují na to první závěry studie provedené mezi příslušníky americké námořní pěchoty.

Konflikty jimž jsou vojáci vystaveni mohou zahrnovat "vinu za přežití" útoku, v němž jiní zemřeli, a také  to že byli svědky nebo se zúčastnili zabíjení žen a dětí, tvrdí vědci.

"Musejí sami sobě odpustit, že stiskli spoušť," říká kapitán námořnictva ve výslužbě Bill Nash, který je coby psychiatr spoluatorem studie.

Idea "morálního zranění" coby příčiny PTSD je v psychiatrii nová. Americká psychiatrická asociace právě zvažuje nová diagnostická kritéria pro poruchu, která zahrnují pocit studu a viny, říká David Spiegel, člen výzkumného týmu. 

Tradičně jsou symptomy PTSD jako noční můry nebo znecitlivění vůči vnějšímu světu spojovány s násilím zažitým v boji, strachem ze zabití nebo ztráty kamarádů.

Polovina iráckých a afghánských veteránů, o něž se stará příslušné ministerstvo, trpí nějakou psychickou poruchou - a nejběžnější je mezi nimi právě PTSD, kterou trpí takřka 200 000 osob. 

PTSD způsobené morálním zraněním může vést k vážnějším reakcím, jako je násilí v rodině nebo sebevražda, říká vojenský psychiatr Jonathan Shay.

Výzkum zahrnul zhruba 2 600 příslušníků jednotek námořní pěchoty a námořníků, kteří prošli vyšetřením před bojovým turnusem a po něm. 

Předběžné závěry ukazují, že tři měsíce po návratu domů trpí PTSD asi 7% námořních pěšáků. Jejich stav byl přitom více ovlivněn vnitřním konfliktem než ohrožením života, tím že viděli zkrvavená těla nebo rodinnými problémy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9341

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2011