Klausovi s jídlem roste chuť

3. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Myslím, že Václavu Klausovi s jídlem roste chuť. Bezmoc Nečase a Kalouska, kteří mu nedokázali vzdorovat v případě vypuzení VV z vlády ani v případě Bátora, dosáhla takového stupně, že prezident začal útočit přímo na ministra zahraničí a zahraniční politiku vlády. Prezidentovi nesmrdělo ani to, když sám sebe spojil s Bátorou a nazval útoky na Bátoru jako pokus o útoky na něj ze strany těch, kdo si netroufnou útočit přímo na prezidenta.

Kalousek a Gazdík jsou prý překvapeni, prý spojitost mezi prezidentem a Bátorou dosud nevnímali - Kalousek by si prý takovým spojením nikdy netroufal prezidenta urazit.

A přitom všichni vědí, že Bátora je prezidentův muž a že je držen Dobešem na MŠMT jenom kvůli prezidentovi, který na jaře zabránil Nečasovi Dobeše vyhodit z vlády.

Tak mají Nečas a Kalousek prezidenta, jakého si zvolili.

Klaus ukázal svou moc už na příkladu Topolánkovy vlády, kterou položili jeho lidé kolem Vlastmila Tlustého. Zdá se, že nyní jako faktický premiér se začíná pokoušet o rekonstrukci Nečasovy vlády a destabilizaci proevropské politiky, jakou zastává TOP09 a Schwarzenberg zejména.

Příznačné je, že to dělá jako patron vládních VV, které se snaží tvářit proevropsky a moderně, byť s obálkovou demokracií Víta Bárty a politickou orientací Ladislava Bátory rozhodně nesměřujeme do standardní západní Evropy, ale někam na druhou stranu (ostatně Klaus se kdysi proslavil tím, že by chtěl Kazachstán v EU).

Dokud Kalousek a Schwarzenberg nenajdou odvahu vzdát se koryt ve vládě a vyvolat předčasné volby, které by mohly vést k vyřazení VV ze sněmovní politiky a k propadu ODS, jež by hodila přes palubu Nečase a propadla by se do války kmotrů, budou vždycky jenom v úloze tajtrlíků, kteří musí chtě nechtě sloužit cílům Václava Klause.

Rozpad vlády, vítězství levice, vláda ČSSD+KSČM a ostudný pád ODS do stále větší bezvýznamnosti a rozštěpenosti by znamenaly porážku Klause na celé čáře a novou šanci pro rozumnou pravicovou politiku. Najde k tomu TOP09 sílu?

Kalousek: Klaus by měl ctít, že za diplomacii odpovídá vláda

0
Vytisknout
12285

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2011