Bin Ládin byl zcela bezvýznamný - překonaly ho arabské demokratické revoluce

3. 5. 2011

čas čtení 6 minut

Naprosto bezvýznamný muž středního věku, člověk, který politicky selhal - historie se vyvíjela jinak, než si sám přál, miliony Arabů začaly požadovat svobodu a demokracii na Blízkém východě - zemřel nyní v Pákistánu. A svět z toho šílí, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Hned poté, co nám americký prezident ukázal svůj rodný list, se objevil uprostřed noci v televizi a předložil nám živě úmrtní list Usámy bin Ládina, usmrceného v městě pojmenovaném po jednom majoru z armády starého britského impéria. Avšak co tajný letecký transport mrtvoly do Afghánistánu, tajný její pohřeb do moře? Podivný a odporný způsob, jímž se Američané zbavili mrtvoly, byl skoro tak odporný, jako sám Usáma a jeho zlovolná organizace.

Američané byli opilí radostí. Je to "obrovský triumf", chvástal se izraelský premiér Netanyahu. Ale po 3000 mrtvých Američanů dne 11. září, po bezpočtu mrtvých na Blízkém východě, po téměř půl milionu mrtvých muslimů v Iráku a v Afghánistánu a po deseti letech hledání Usámy bin Ládina, prosím, už žádné takové "obrovské triumfy".

Avšak obrovské revoluce v arabském světě za poslední čtyři měsíce znamenají, že al-Kajda už byla politicky mrtvá. Bin Ládin sdělil světu - ano, řekl mi to osobně - že chce zničit prozápadní režimy v arabském světě, diktatury mubaraků a ben aliů. Chtěl vytvořit nový islámský kalifát. Avšak během posledních několika měsíců povstaly miliony arabských muslimů a byly ochotny stát se mučedníky - nikoliv za islám, ale za svobodu a demokracii. Tyranů se nezbavil bin Ládin. Zbavili se jich lidi. A nechtějí kalifát.

S Usámou bin Ládinem jsem se setkal třikrát a mám jen jedinou nezodpovězenou otázku: co si bin Ládin asi myslel, když viděl, jak v arabském světě letos vznikají revoluce.

Podle jeho vlastního názoru bylo jeho úspěchem vytvoření al-Kajdy, instituce, která neměla žádné legitimace. Když jste se prostě chtěli stát členem al-Kajdy, tak jste jím byli. Zatímco arabští diktátoři vládli neomezeně s podporou Západu a většinou nekritizovali americkou politiku, jen bin Ládin vznášel takovou kritiku nahlas. Arabové nikdy nechtěli narážet letadly do mrakodrapů, avšak obdivovali muže, který měl odvahu říct to, co chtěli říct i oni. Ale v nynější situaci to většinou už mohou říkat. Nepotřebují bin Ládina. Ztratil význam.

Po dlouhé měsíce tvrdil pákistánský prezident Alí Zardárí, že bin Ládin žije v jeskyni někde v Afghánistánu. Ve skutečnosti žil v luxusní rezidenci v Pákistánu. Zradila ho Američanům pákistánská vláda? Samozřejmě. Pákistán věděl, kde je.

Samozřejmě, zůstává ještě jedna nezodpovězená otázka: nemohla CIA dostat bin Ládina živého? Ony to CIA či americké speciální jednotky skutečně neumějí? Barack Obama označil jeho smrt za "spravedlivou". Ve starých dobrých časech slovo "spravedlnost" znamenalo spravedlivý soud, slyšení, obhajobu, proces. Jako synové Saddáma Husajna, bin Ládin byl na místě zabit. Samozřejmě, on sám nechtěl být zajat zaživa - a v místnosti, v níž zemřel, byly kyblíky krve.

Avšak soudní proces by býval znepokojil mnoho lidí než jen bin Ládina. Konec konců, bin Ládin mohl u soudu hovořit o svých kontaktech s CIA během sovětské okupace Afghánistánu, anebo o svých přátelských jednáních v Islamabádu s princem Turkim, šéfem saúdskoarabských výzvědných služeb. Podobně jako Saddám Husajn, který byl oběšen dříve, než mohl svědčit o to, že chemikálie na výrobu smrtícího plynu, který použil proti Kurdům, byly dodány z Ameriky, mohl svědčit o svém přátelství s americkým ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem a o americké vojenské pomoci, kterou dostal, když provedl r. 1980 invazi do Íránu.

V letech po roce 2001 jsem udržoval s bin Ládinem slabou, nepřímou komunikaci. Jednou jsem se setkal s jeho společníkem z al-Kajdy na tajném místě v Pákistánu. Napsal jsem pro bin Ládina seznam dvanácti otázek. První z nich byla nabíledni: Co to údajně bylo za vítězství, když jeho činy vedly k americké okupaci dvou islámských zemí? Dlouhé týdny nepřicházela odpověď. Pak jsem se dověděl, že Al-Džazíra odvysílala novou audionahrávku od bin Ládina. Byly to odpovědi - aniž by se o mně zmínil - na všech mých 12 otázek. Ano, chtěl, aby Američané přišli do muslimského světa - aby je mohl zničit.

Bin Ládinova posedlost zničila i jeho rodinu. Jedna manželka ho opustila, dvě další zřejmě byly při nedělním americkém útoku usmrceny. Setkal jsem se s jedním jeho synem, Omarem, v Afghánistánu r. 1994. Byl to hezký malý chlapec a já jsem se ho zeptal, jestli je šťastný. Odpověděl anglicky: "Yes". Ale loni tento syn vydal knihu s názvem "Život s bin Ládinem" a v ní vzpomíná, jak jeho otec usmrtil jeho milované psy v experimentu s chemickými zbraněmi. Syn bin Ládina charakterizoval jako "zosobnění zla". Ve své knize zaznamenal naše setkání a napsal, že mi měl říct, že ne, že není šťastný.

Do pondělí poledne jsem zaznamenal tři telefonáty od Arabů, kteří jsou si jisti, že Američané usmrtili bin Ládinova dvojníka - stejně tak jako mnoho Iráčanů si myslí, že Saddámovi synové nebyli r. 2003 usmrceni a že Saddám nebyl oběšen. Časem nám to al-Kajdá sdělí. Pokud se mýlíme a usmrcen byl skutečně dvojník, bude zveřejněn nový videozáznam od skutečného bin Ládina - a prezident Barack Obama prohraje příští prezidentské volby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11345

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2011