Bulvární islamofobie

10. 1. 2011 / Lukáš Lhoťan

Vždy jsem měl Hospodářské noviny a jejich internetovou verzi Ihned.cz za v českém prostředí relativně obstojné médium. Bohužel se ukazuje, že i tento web není oproštěn od bulvarizace a latentní islamofobie.

Na tomto webu můžete nalézt článek s nadpisem Muslimové přivítali vraha pákistánského guvernéra okvětními lístky růží (7.1.2001) - jde o článek o vraždě pakistánského politika Salmana Tasíra.

Celý článek obsahuje podvědomou manipulaci s čtenářem a je ukázkou vlivu latentní islamofobie na mediální zpravodajství v České republice. Ano, je sice pravda, že vraha přivítal při předvedení k výslechu dav jeho stoupenců, ale stejně tak tisíce muslimů a křesťanů přišlo vyjádřit zármutek a podporu rodině zavražděného Salmana Tasíra na jeho pohřeb.

Nadpis článku mi pouze potvrzuje zažité klišé, že honba za ziskem vede i k propagaci latentních předsudků, xenofobii, islamofobie apod. Pochybuji, že by si dovolila redakce Ihned.cz stejným způsobem psát o radikálních sionistech vítajících vraha izraelského premiéra Jicchaka Rabina "Židé přivítali vraha izraelského premiéra".

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 10.1. 2011