Internet končí?

Google a Verizon zveřejnily svůj plán pro budoucnost internetu

10. 8. 2010

Uprostřed vlny kritiky od organizací, zastávající veřejný zájem, zveřejnily v pondělí ve Washingtonu firmy Google a Verizon svůj společný návrh, jak by měl být v budoucnosti regulován internet.

Zdůraznily, že by měla dál existovat "internetová neutralita", tedy že všechny služby na internetu by měly rovný status a internet má prý zůstat plně otevřeným médiem.

Avšak Google a Verizon argumentují, že provozovatelé internetových služeb by měli mít právo účtovat vyšší ceny za ty služby, které budou využívat kvalitnějších připojení, která nebudou součástí veřejného internetu.

K tomu: Internet končí? ZDE

Google a Verizon také navrhují, aby bezdrátové společnosti měly mít právo zablokovat individuální internetové služby, pokud tyto akce zveřejní.

Služby, které budou využívat "vysokorychlostní připojení" budou především zdravotnické a vzdělávací služby a zábavné služby jako trojrozměrné video, konstatoval Ivan Seidenberg, generální ředitel firmy Verizon.

Organizace Free Press varovala, že tento plán "rozdělí informační dálnici, vytvoří na ní nové, soukromé rychlé jízdní pruhy pro velké hráče, zatímco malý člověk bude klopýtat na prašné silnici s mnoha zatáčkami." Center for Democracy and Technology varovalo, že sice podporuje pravidla, která mají zabránit diskriminaci, ale právo zavádět nové soukromé vysokorychlostní linky ohrozí "rovnost internetu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.8. 2010