Příšerné probuzení ČSSD

14. 6. 2010 / Miloslav Štěrba

Po oznámení výsledku voleb na Slovensku. Vždyť premiér Fico se svou slovenskou sociální demokracií získal neuvěřitelných 35 % hlasů voličů, o 200 tis. víc než v minulých volbách, a přesto jeho vládní angažmá končí. V co mohli doufat voliči ČSSD, jestliže i je postihl mečiarovský komplex propadákem případného lidoveckého spojence?

Je opravdu možné na tomto geografickém prostoru uvažovat o velké a ještě větší straně pro "obyčejné lidi", pro těch "dolních 10 miliónů" nebo je načase vzít na vědomí okolnosti volebního nanabevzetí místodržitele pochroumané ODS? A to do věcí veřejných bude v české kotlině hovořit docela kultivovaný Radek John. Žádný primitivní populista probuzený polnicí z řeckého arsenálu nebo osvícený myšlenkou za rasovou očistu zdejších chasníků. Zřejmě se musí česká levice prohrami ocitnou až na samém dně, aby nakonec spatřila, že neexistuje prototyp voliče ČSSD.

Co udělat pro to, aby občané odmítli hrát stupidní hry, o jejichž pravidlech rozhodují "majitelé klíčů"? Se svými legiemi vycvičených mediálních přeborníků, o nichž se bývalým "totalitním" šéfům ani nezdálo. A to nám ještě schází ujít kousek cesty do úplné berlusconizace.

Země zapojená do vojenského paktu NATO, hospodářsky kojená v rámci EU, nemůže spoléhat na politický kolaps renesance kapitalismu, protože současná vládnoucí ideologie je výsledkem obecného konsensu občanů potvrzeným volbami. Ani opakující se krize kapitálu nemají zásadní vliv na veřejné mínění a ještě méně pak na logicky se nabízející revoluční nálady. Přesto si neodpustím jeden poznatek. Stále přibývá nepřátel našeho úspěšného Velkého pochodu.

Stačí si číst komentáře v MfDNES. Kdepak jen "Osa zla"? Muslimové a celý posovětský Orient, ale i vůdci velkých států EU, a již dlouho otloukaný Obama. Jak sladké procitnutí zmíněné redakce navodilo zdrcující vítězství pravice na Slovensku! Při 58 % volební účasti se vítězové těší z 15 % procentní podpory! Iveta Radičová ale nevklouzne do světových médií tímto mimořádným vítězstvím nad slovenskou levicí. Tak hloupí zase ve světě nejsou.

S čím příjde Lidový dům v letech další opoziční aktivity, kdy ještě stále může levice využívat hospodářské recese, ubohostí sociálního vykořisťování a neomaleného mlaskání vítězné koalice? Nedej bože, aby nadcházející politické desetiletí charakterizoval v ČSSD duch Brna. Jednak hrozící bratrovražedným střetem o místo stranického šéfa, ale navíc napájený ze studnice moudrosti brněnského primátora Onderky, s jeho potřebou rozšířit "Bohumínskou výzvu" i do komunální sféry. Jenže v Brně se občané probouzí pohledem na vycházející slunce kdesi nad Slavkovem-Austerlitzem. A tuto našimi předky prohranou bitvu považují na západ od nás za velké vítězství jednoho malého uzurpátora moci.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.6. 2010