Gultúrní fronta už zase lobbuje u ministra

14. 6. 2010 / Štěpán Kotrba

Lenka Lindaurová, výtvarná kritička a kurátorka, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého, Jiří David a Tomáš Císařovský napsali další, v pořadí už druhý pamflet, kritizující situaci v Národní galerii poté, co ministr kultury Riedelbauch nejmenoval po kontroverzním rozhodnutí výběrové komise kandidáta Jiřího Fajta. Po zveřejněném dopisu Jiřího Davida ministru kultury Václavu Riedlbauchovi v krátké době druhá akce bez jakékoliv odezvy. To se rovná definitivní prohře.

Absolvent Akademie Císařovský kdysi dávno, v době,kdy byl mým spolužákem na žižkovské SUPŠ, uměl docela slušně malovat - do chvíle, než pochopil při studiu na Akademii, že spíše než kvalita řemesla a autenticita expresivního prožitku se žádá dekorativnost a teatrální póza. Teoretickým, kontextuálním myšlením však Císařovský nevynikal nikdy. "Hlásíme se k takové kultuře, která se nebude muset stydět za lokální malost spojenou s nátlakovou, totalitární formou rozhodování", naléhá dnes teatrálně jim spolupodepsaná "Iniciativa Čas na změnu". Opravdový důkaz lokální malosti, připomínající "zlaté časy" Havlova Občanského fóra.

Kulturní politika totiž nikdy nemůže existovat bez politiky reálné. Bursíkův osobní přítel Fajt byl možná výběrovou komisí nominovaný (a teď nehodlám připomínat, co vše tomu předcházelo a kdo u koho lobboval a kdo se s kým jak domlouval za zády ostatních), ale ani hejno kamarádů z Palachova náměstí ho neprotlačí. 1200 dokumentů o jeho neschopnosti v registraturách Národní galerie, o nichž mluví Knížák, z nichž Britské listy zveřejnily jen zlomek, absence doktorátu a vyhazov od tří konkursů z něj favorita na křeslo po současném řediteli nedělá.

Okamžikem zveřejnění mého jména jako vítěze výběrového řízení a potenciálního nástupce ředitele Knížáka se proti mně rozpoutala na dvou internetových portálech dehonestující kampaň. Nikdy jsem si nemyslel, že budu vystaven tak účelově překrouceným polopravdám a vykonstruovaným nepravdám pospojovaným do nepravdivého obrazu. Šlo o to ovlivnit výsledek probíhajícího řízení tím, že budu líčen jako nesoudný a nezodpovědný člověk, za kterým zůstaly hospodářské problémy a k tomu málem zaplavil klášter sv. Anežky České. Je pravda, že informace a materiály mohly pocházet pouze z Národní galerie.

Tak hodnotí zveřejněné dokumenty sám Fajt pro server Aktuálně. Ještě že pravost a pravdivost dokumentů nezpochybnil...

Aktuálně: Fajt: Milan Knížák se svými příznivci rozhodně nezahálel ZDE

Budoucí (ministryně) ministr kultury, by se bezprostředně po nástupu do své funkce měl opravdu detailně seznámit s výsledky výběrového řízení z 14. dubna 2010 na místo generálního ředitele Národní galerie v Praze... Až to udělá, možná si utvoří názor na celou skupinu z Palachova náměstí, ale i na propojení některých vlivových skupin s některými úředníky ministerstva. Pro budoucnost kultury se z tohoto poznání dá získat mnoho. Chce to jen, aby namísto dosavadní kabaly hochů-co-spolu-mluví už dvacet let rozhodovali opravdu na zdejších penězovodech nezávislí odborníci. Nebo alespoň ti, kteří si nikdy nepožádali o žádný grant a nepobírají plat od žádné ze státních, ani z nestátních "neziskových" společností, závislých přitom na penězích kabal grantových . Ministr Riedelbauch naštěstí zpackané výběrové řízení uzavřel - bez vítěze.

01. 06. 2010 Jiří David: Otevřený dopis ministru kultury Václavu Riedlbauchovi ZDE

Svědectví z první ruky: Jak naivkové vybírali Knížákova nástupce a nabili si ústa ZDE

28. 04. 2010 Štěpán Kotrba: Třetí dějství frašky o Národní galerii: schizofrenie Jiřího Fajta ZDE

22. 04. 2010 Štěpán Kotrba: První dějství frašky o Národní galerii: výběrové řízení na generálního ředitele jako druhořadá komedie ZDE
22. 04. 2010 Štěpán Kotrba: Druhé dějství frašky o Národní galerii: jak zkušeně a profesionálně pouštět žilou národnímu kulturnímu stánku ZDE
22.04. 2010, Jana Dědečková: Národní galerie a přátelé z Palachova náměstí ZDE
21.04. 2010, Jana Dědečková: Jak dosadit ředitele Národní galerie? ZDE
16. 04. 2010 Štěpán Kotrba: Čert na zdi a Fajt v Národní galerii ZDE
15.04. 2010, Jana Dědečková: Výběrové řízení na generálního ředitele Národní galerie: ryze česká ostuda s lehkým německým nádechem ZDE
08. 04. 2010 Štěpán Kotrba: Povodňový tunel, drzost a krátká paměť Jiřího Fajta ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.6. 2010