Kterak dokonale zdiskreditovat agendu, aneb Odborářský boss v univerzální hnědé omáčce

6. 3. 2010 / Karel Dolejší

Předák Svazu odborů služeb a dopravy Jaromír Dušek má pravděpodobně důležité informace o tom, co se v Českých drahách děje nekalého. Avšak skandální forma, jakou tyto informace vytáhl na světlo, je natolik nepřijatelná, že umožňuje potrefeným husám velmi snadno odvést pozornost od podstaty sdělení k tomu, co k ní Dušek o své újmě připojil - a to ve velice důležitém okamžiku odborářskou agendu mezi veřejností nenapravitelně diskredituje.

Sobotním Lidovým novinám Dušek na otázku, co soudí o generálním řediteli Českých drah Petru Žaludovi, doslova řekl:

To je jednoznačně člověk Romana Janouška a pražské kliky ODS. Jinak: homosexuál Žaluda drží s homosexuálem Slamečkou, homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka (Gustav Slamečka je ministr dopravy, Jan Novák šéf úřadu vlády -- pozn. red. LN). A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. To mi věřte. Já tam chci založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti. Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě.

Nevím, zda se odborář a kandidát do Senátu pokouší oslovit potenciální voliče Dělnické strany, nebo jaká kalkulace vlastně stála v pozadí jeho homofobního výpadu. Jisté je však jedno: Odborům mezi těmi, kdo do záležitosti Českých drah příliš detailně nevidí a zároveň mají jakési ponětí o politické kultuře, prokázal jednoznačně medvědí službu. Fašistoidní Duškovy výroky se - zcela po právu - okamžitě staly terčem masívní veřejné kritiky. Kromě toho ovšem lidé jako šéf ODS Topolánek využili vítané příležitosti a prohlásili celé odbory dopraváků za organizaci, s níž se nejedná. O tom, jak to na ministerstvu dopravy a ve vedení ČD skutečně vypadá, však už nemluví ani nepíše prakticky nikdo.

Je možné, že v pozadí fungování ČD skutečně leccos není v pořádku. Je dokonce možné, že tam ve funkcích působí četní homosexuálové - to je však vzhledem k meritu věci stejně irelevantní, jako to, kolik je tam zaměstnáno blondýn, brunetů, otylých nebo kardiaků. Dušek měl položit na stůl fakta o tom, co je kde špatně; naproti tomu je absolutně nemyslitelné, aby prezentoval nepodložené konspirační teorie o údajném spiknutí homosexuálů.

Vzhledem k tomu, že ohromné škody způsobené odborům nahnědlým vyjádřením jejich předáka lze napravit nikoliv v řádu týdnů, ale spíše měsíců či let, domnívám se, že je plně namístě požadavek na okamžitou Duškovu rezignaci.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.3. 2010