Firma BNV Consulting je zřejmě opravdu neprofesionální

8. 12. 2009 / Jan Čulík

Pohrdavý, konfrontačně-infantilní tón, jaký zaujala firma BNV Consulting vůči zaměstnancům pražského Dopravního podniku, je neuvěřitelně kontraproduktivní. Vydala totiž tiskovou zprávu, v níž konstatuje: "Je vidět, že odboráři místo toho, aby se věnovali svým pracovním výkonům hledají jakoukoliv možnou záminku, aby pracovat nemuseli."

Člověk se diví, že si vedení firmy neuvědomuje, že posměšnou agresivitou vůči pracovníkům firmy, jejíž "restrukturalizaci" má navrhnout, se diskredituje jako neprofesionální a zaujatý partner.

Information in English about this story is in CLICK HERE

Poradenský podnik, který má navrhovat ve firmě, pro kterou konzultuje, přece o sobě nemůže zároveň vytvořit veřejný image, že zaměstnanci, které restrukturalizace postihne, jsou "socky", či "lenoši, kteří nechtějí pracovat". To přece nutně musí vést k tomu, že zadavatel restrukturalizačního projektu s poradenskou firmou rozváže spolupráci, protože si přece neriskne skandál.

Často se na Západě hovoří o tom, že když se politikův poradce dostane do mediálních zpráv, a stane se sám zprávou, namísto toho, aby zprávou byla politika, kterou doporučuje, je to konec jeho kariéry. Totéž, samozřejmě platí i o podnicích. Vydávat urážlivá veřejná prohlášení na adresu zaměstnanců, které možná budu propouštět, je přece likvidační. To si vedení firmy BNV Consulting neuvědomilo? Je skutečně tak neprofesionální, že ohrožuje svou vlastní existenci?

Nemluvě o obecném principu, který přece nezpochybní žádná rozumná poradenská firma, působící v oblasti manažersko-zaměstnaneckých vztahů. Ty vztahy musejí být vstřícné, založené na férovosti, vzájemném respektu a spolupráci. Vytvářet agresivně konfrontační atmosféru, na to dojede nakonec samozřejmě vedení podniku. V tom smyslu je varovná, ale realistická pasáž z písně od Voskovce a Wericha, kterou cituje Jakub Rolčík, velmi pravdivá:

"Myslete si, že jsme jen lůza,
že se nás nemusíte bát.
Jednou však popadne vás hrůza,
až pod okny vám budem řvát..."

Ono totiž pozor, milé BNV Consulting. Dělníků a řadových zaměstnanců je víc než kravaťáků... Mohlo by to s vámi dopadnout časem docela špatně.

Chytří manažeři se nechovají vůči svým zaměstnancům agresivně a posměšně - mohli by totiž vyvolat revoluci. Oni ani Češi se nebudou donekonečna chovat jako ovce.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.12. 2009