Pákistán: Ozbrojené násilí 100 kilometrů od hlavního města

5. 5. 2009

KD│Konflikt mezi Talibánem a armádou v severním Pákistánu se přiostřuje. V údolí Swat při překvapivém útoku na armádní konvoj byl jeden voják zabit a dva další zraněni. Došlo také ke zničení policejní stanice. Mluvčí hnutí Talibán Súfí Mohammad vládu varoval před eskalací násilí, pokud neukončí vojenskou operaci v distriktu Buner sousedící v údolím Swat, informoval server Die Zeit.

Při ofenzívě v Buneru byl zabit jeden voják a sedm povstalců, mezi nimi údajně jeden z vedoucích představitelů pákistánského Talibánu. Od začátku operace v oblasti vzdálené pouhých 100 km od hlavního města Islámabádu bylo podle armádních zdrojů zabito 87 povstalců a čtyři vojáci. V distriktu Dir, kde byla ofenzíva minulý týden oficiálně ukončena, byli podle armádního mluvčího zabiti tři příslušníci Talibánu, čímž celkový počet zde zabitých povstalců dosáhl stovky.

Hnutí Talibán a pákistánská vláda nedávno uzavřely dohodu o zavedení islámského práva šaría v údolí Swat. Výměnou za to měli povstalci ukončit své ozbrojené aktivity, což se ovšem nestalo.

Pákistánská vláda kvůli nedodržení dohohy a na nátlak ze strany USA zahájila vojenskou ofenzívu; povstalci však dali najevo, že se vzdát nehodlají. Ve čtvrtek se má pákistánský prezident Zardárí a hlava Afghánistánu Karzáí se mají ve čtvrtek ve Washingtonu sejít s Obamou na mimořádném krizovém jednání, jehož tématem bude rychle se zhoršující bezpečnostní situace v obou zemích.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.5. 2009