Palestina: zformuje se vláda národní jednoty?

20. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Hnutí Hamas, které kontroluje Izraelem obléhané pásmo Gazy, oznámilo, že rozpustí svou vládu, a vyjádřilo ochotu uspořádat všeobecné volby coby gesto smíření s hnutím Fatah, jež ovládá Západní břeh Jordánu. Tomuto rozhodnutí předcházely diplomatické snahy egyptské vlády, která se snažila obě znesvářené palestinské frakce smířit. Konflikt mezi Hamasem a Fatahem trvá od roku 2006, kdy Hamas zvítězil v palestinských legislativních volbách.

Palestinské vedení navzdory řadě pokusů o smíření obou stran nedokázalo realizovat své sliby. Obě znepřátelené strany se navzájem obviňovaly z politických selhání. Hamas a Fatah v roce 2014 podepsaly dohodu o usmíření, jež měla vést k vypsání všeobecných voleb, avšak tento pozitivní krok zmařil ničivý izraelský útok na Gazu a rovněž spor o mzdy pro příslušníky bezpečnostních sil Hamasu. Krize se v poslední době neustále zhoršovala. Hamas uvedl, že si správu Gazy ponechá ve vlastních rukou, k čemuž dospěl poté, co se nepovedlo zformovat konsensuální vládu. Fatah obvinil Hamas, že v pásmu vytvořil stínovou vládu nezávislou na palestinské samosprávě na Západním břehu. V uplynulých měsících byla palestinská samospráva obviněna z prohlubování humanitární krize v Gaze, protože odmítla financovat palivo, léky a mzdy pro civilní zaměstnance a bývalé vězně. Měla tak získat kontrolu nad pásmem.          

Nyní Hamas souhlasí s uspořádáním prvních všeobecných voleb od roku 2006, hodlá zahájit rozhovory s Fatahem a nebrání se vytvoření vlády národního usmíření v Gaze. Fatah toto stanovisko vítá a normalizaci vzájemných vztahů se nebrání. Hamas se v uplynulých měsících snažil zlepšit vztahy s Káhirou tím, že zvýšil bezpečnostní opatření na hranicích s Egyptem v očekávání, že Egypt zmírní dopady brutální izraelské blokády otevřením hraničního přechodu v Rafahu.

Politická situace v regionu nebyla Hamasu dlouhodobě nakloněna, neboť vzestup egyptského diktátora Sísího vyústil ve větší izolaci tohoto hnutí. Navíc Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty tlačí na Katar, aby přestal Hamas podporovat. Nabízí se otázka, zda tentokrát obě palestinská hnutí své sliby dodrží a jak na tuto situaci zareaguje Izrael.  

Více informací ZDE a ZDE

0
Vytisknout
7730

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2017