Dvanáct útoků na syrské nemocnice od konce září

Lékaři bez hranic: Násilí v Severní Sýrii eskaluje, nastalo masivní vysídlování

30. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Mnoho dalších rodin se minulý týden připojilo k 110 000 vnitřně přemístěným osobám v táborech kolem Atmehu. Nejméně 35 pacientů a příslušníků medicínského personálu bylo zabito, 72 zraněno, při výrazném nárůstu počtu náletů na nemocnice v Severní Sýrii.

Eskalace útoků zahájených koncem září vedla k útokům na dvanáct nemocnic v governorátech Idlíb, Aleppo a Hamá, včetně šesti nemocnic podporovaných organizací Lékaři bez hranic (MSF). Celkově muselo být šest nemocnic uzavřeno, včetně tří podporovaných MSF, a zničeny byly čtyři sanitky. Jedna z nemocnic byla znovu otevřena, ale její specializované služby zůstávají silně omezeny.

Výsledkem zesílení útoků jsou desetitisíce lidí, kteří museli opustit své domovy. Někteří hledají útočiště v polích a nedalekých vesnicích. Podle MSF další pokračovali v útěku a asi 1 700 rodin se připojilo k 110 000 vnitřně přemístěným Syřanům ve čtyřech táborech kolem Atmehu v governorátu Idlíb. 225 rodin sem dorazilo jen během minulého týdne.

Mnoho humanitárních pracovníků a lékařů opakovaně žádá okamžité ukončení takových útoků.

"Po více jak čtyřech letech války zůstávám v ohromení, jak snadno může být mezinárodní humanitární právo všemi stranami konfliktu bagatelizováno," říká Sylvain Groulx, šéf MSF v Sýrii. "Můžeme se jen dohadovat, zda je tento pojem mrtev."

S poklesem teplot se stává nezbytným vyhledat přiměřené přístřeší. Tato potřeba se přidává k již tak obtížné dostupnosti zdravotní péče pro přemístěné obyvatelstvo. Možnost dalšího rozšiřování táborů a poskytovaných služeb je omezená. V některých případech bydlí více rodin v jednom stanu, jinde lidé žijí v mešitách a školách.

Groulx vysvětluje, že MSF kromě mobilní kliniky pro Jižní Aleppo poskytuje také stany a přikrývky. "Ale tento typ podpory je jen kapkou v moři, když vezmete v úvahu, co vysídlené rodiny opravdu potřebují. Potřebují bezpečí. Potřebují zabezpečení. Musejí přestat žít ze dne na den a přestat přemýšlet, kdy dopadne příští bomba."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6436

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2015