Obama schválil tajnou podporu syrských povstalců

2. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Prezident Barack Obama podepsal nařízení o tajné americké podpoře povstalců usilujících o svržení syrského prezidenta Bašára al-Asada a jeho vlády. Agentuře Reuters to sdělil informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován.

Nařízení bylo vydáno již před nějakou dobou a povoluje CIA a dalším agenturám poskytovat podporu úsilí směřujícímu ke svržení Asada. Jde o jeden ze signálů, že dosud omezené zapojení USA do ozbrojeného povstání proti syrské vládě postupně sílí.

Američané zřejmě v tuto chvíli sami neposkytují povstalcům zbraně (podle některých zpráv však úzce spolupracují při rozdělování výzbroje dodané Saúdskou Arábií a Katarem - pozn. KD).

Američtí a evropští představitelé tvrdí, že v posledních týdnech došlo ke znatelnému zvýšení soudržnosti a efektivity povstaleckých skupin, které již nejsou charakterizovány jako dezorganizované či takřka chaotické.

Plný rozsah podpory, kterou Spojené státy skrze své agentury povstalcům poskytují, je zřejmě nejasný. Mluvčí Bílého domu Tommy Vietor odmítl zprávu Reuters komentovat. Vládní zdroj pouze potvrdil, že USA spolupracují s tajným velitelským centrem, které řídí Turecko a jeho spojenci. Může se jednat o centrum zřízené Saúdskou Arábií, Katarem a Tureckem v Adaně, asi 120 km od syrských hranic, s cílem poskytovat povstalcům vojenskou a komunikační podporu. V Adaně je také umístěna známá americká letecká základna Incirlik.

V úterý NBC News informovala o tom, že syrští povstalci získali od Turecka takřka dva tucty přenosných protiletadlových střel. jejich představitel to v saúdské televizi Al-Arabíja popřel. Americké vládní zdroje zprávu odmítají potvrdit nebo popřít.

Vedle této podpory, o níž existuje řada nepotvrzených zpráv, otevřená finanční podpora prostřednictvím State Departmentu dosáhla 25 milionů dolarů a zahrnuje "komunikační vybavení, včetně kódovaných vysílaček". Vedle toho USA poskytly 64 milionů dolarů na humanitární pomoc válečným uprchlíkům organizovanou oficiálními mezinárodními agenturami. Ministerstvo financí povolilo syrským povstalcům provádět finanční transakce na území Spojených států.

Nedávné zprávy z regionu naznačují, že mezi protiasadovskými povstalci sílí vliv a rostou počty islamistických militantů, z nichž někteří jsou napojeni na al-Kajdu a její odnože. Americké a evropské zdroje tvrdí, že zatím nemohou říci, že tyto elementy hrají v táboře povstalců dominantní roli.

I když jsou experti v USA a spojeneckých zemích přesvědčeni, že povstalci dosáhli určitého pokroku, většina si myslí, že konflikt není ani zdaleka rozhodnut a může trvat celé roky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7969

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2012