Desetitisíce Maďarů protestovaly proti nové ústavě a zákonům, ohrožujícím demokratické svobody

3. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

Desetitisíce občanů protestovaly v pondělí v Budapešti proti kontroverzní nové maďarské ústavě den poté, co vešla v platnost. Vládnoucí strana Fidesz prosadila novou ústavu v parlamentě v dubnu loňského roku poté, co vyhrála dvoutřetinovou většinou parlamentní volby.

Před ústředím státní televize MTV drží maďarští novináři od 9. prosince hladovku na protest proti tomu, co označují za hrubé redakční zásahy provládních editorů do jejich práce. Jsou rozhořčeni, že bývalý vysoký soudce byl odstraněn z vysílání státní televize, což připomnělo nejhrubší metody maniupulace médií z komunistické éry.

V prosinci občané také protestovali, že rozhlasová stanice Klubradio, populární liberální stanice kritická vůči vládě, oznámila, že bude r. 2012 nucena přestat vysílat, protože jí byly odebrány vysílací frekvence. Rozhodnutí odebrat frekvence učinila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, jejíž všichni členové jsou jmenováni vládní stranou Fidesz.

Minulý týden byli zatčeni poslanci ze strany Politika může být jiná, když se připoutali řetězy k bráně parlamentu na protest proti vládním změnám zákonů.

Fidesz má v parlamentě dvoutřetinovou většinu a je schopna schvalovat zákony bez souhlasu opozice. Za 18 měsíců, kdy je strana Fidesz ve vládě, schválila stovky nových zákonů. V pátek strana Fidesz ignorovala varování od MMF a EU a schválila nové vládní předpisy, umožňující vládě jmenovat zástupce bank.

Začátkem prosince podnikl americký velvyslanec v Maďarsku neobvyklý krok: varoval premiéra Viktora Orbána před "rychlostí legislativních změn v Maďarsku". Upozornil, že mnoho Maďarů je znepokojeno, že "nezávislost demokratických institucí nebude zajištěna pro budoucí generace". 23. prosince poslala Orbánovi varovný dopis i Hillary Clintonová.

I když strana Fidesz získala v parlamentě drtivou většinu, za posledního půldruhého roku její voličská podpora radikálně poklesla a dosahuje nyní 20 procent. V Maďarsku vládne obrovská deziluze z politiky.

Oponenti varují, že nová ústava ohrožuje demokracii tím, že odstraňuje záruky, přijaté r. 1989 po pádu komunismu. Evropská unie a Spojené státy také požadují, aby byla nová maďarská ústava zrušena. Novou ústavu kritizovala i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Kontroverze také vyvolala pochybnosti o nové finanční dohodě Maďarska s EU a s MMF, které se považuje za klíčovou pro tržní stabilitu v Maďarsku.

Oponenti nové ústavy a přidružených zákonů kritizují zejména:

  • Preambuli, která slibuje hájit intelektuální a duchovní jednotu národa. Odborníci varují, že by se její formulace mohly stát zdrojem budoucího napětí.
  • Zahrnutí sociálních otázek - jako práva nenarozeného dítěte na život, na sňatky mezi mužem a ženou a definice doživotních trestů - které by podle odborníků měly být ponechány k otevřené etické debatě ve společnosti
  • Změna volebního systému, který podle kritiků nyní zvýhodňuje stranu Fidesz.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6993

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2012