Stydím se za prezidenta

3. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Původně jsem chtěl napsat, že se stydím za svého nebo našeho prezidenta, ale můj prezident to už dávno není. A je to vůbec náš prezident? Podle ústavy ano. Byl zvolen našimi zástupci, složil slib a zatím neprovedl nic, co by se dalo vyložit jako velezrada, píše Pavel Kučera.

Jeho výrok v deníku Právo, ve kterém Řekům podsunuje, že si zvolili nicnedělání: "... my budeme víc hodin sedět ve stínu a popíjet si ouzo" a tím pádem nemají co dělat v měnové unii společně s Německem, je vážně tristní. Všichni Řekové si zvolili popíjení ouza a nicnedělání? Všichni jsou vinni složitou situací, ve které se jejich země ocitla? Tady princip kolektivní vinny platí, takže prezident si může dovolit říct, co řekl? Nemůže a nesmí. Tedy pokud je to čestný a spravedlivý člověk.

Reakce mých řeckých přátel na sebe nenechala dlouho čekat. Dostal jsem několik jízlivých dopisů, po jejichž přečtení jsem se červenal jako malý školák přistižený při lži. Jeden kolega, který má shodou okolností přiletět do ČR, mi třeba napsal, cituji "Na letišti se na mně budou dívat skrze prsty. V obchodech a restauracích budou říkat: - podívejte se, to je Řek! On nepracuje a utrácí peníze, které patří Německu! -" Stydím se hluboce. Stejně, jako jsem se v devadesátých letech styděl za cedule v rakouských obchodech v pohraničí "Češi, nekraďte nám tady!". Stejně jako se stydím za vulgární a rasistické projevy některých mých spoluobčanů na adresu jednoho etnika.

Možná má náš prezident horší kůži a nevadí mu, jaké reakce se jeho výrokům dostane. Já ji nemám a svým řeckým přátelům se za výroky svého prezidenta omlouvám. Protože mi na nich záleží, stejně jako na přátelích z jiných zemí. Tím spíše, že mí řečtí přátelé pracují veskrze v soukromé sféře a mnozí z nich za svoji práci nedostanou ani částku, rovnající se v přepočtu průměrné mzdě v ČR (to vše při větších životních nákladech v Řecku oproti ČR).

0
Vytisknout
11074

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2011