Historikové se bouří proti plánům ministra školství "ukazovat v dějepise významnou světovou roli Británie"

18. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Čelní britští historikové se vzbouřili proti plánům konzervativního ministra školství Michaela Govea na to, jak by se podle něho měl od nynějška v britských školách učit dějepis. Varují, že Gove chce proměnit dějepis v propagandu.

Gove se vyjádřil, že by školy měly "oslavovat vynikající roli těchto ostrovů ve světové historii" a líčit Británii jako "pochodeň svobody, kterou by měli jiní napodobovat".

Tom Devine, profesor historie na univerzitě v Edinburku, konstatoval: "Jsem stoprocentně proti Goveovu přístupu. Je to historie jako šovinismus. Nemůže si vybírát jen ty části minulosti, které se vám líbí."

Jihoafrický historik R.W. Johnson varoval před pošetilostí vyučovat oslavný, nacionalistický dějepis. "Žiju v Jihoafrické republice, kde byl nacionalismus puštěn ze řetězu a výsledky jsou katastrofální," zdůraznil.

"Před rokem 1994 vyučování dějepisu podporovalo nacionalismus afrikaanského společenství a černoši byli jen objektem historie. Nyní, za vlády Afrického národního kongresu, je to úplně obráceně. Léta 1652-1994 jsou prostě "dobou útlaku" a v tu dobu se nikdy neodehrálo nic zajímavého ani dobrého. Vůbec se nedovíte, že Jihoafrická republika bojovala ve dvou světových válkách, poslala vojáky do Koreje a dělala i jiné věci, než že tam běloši utlačovali černochy.

Dějepisu je nutno vyučovat prostřednictvím narativu. "Jinak se ztratíte."

Podle Toma Devina je "důležité, aby dějepis dokázat sdělit pocit změny, proto je nutno prezentovat události chronologicky." Vyučování dějepisu musí být kritické a ne sebeoslavné, dodal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6665

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2011