Britská vláda vyvíjí tlak na bankéře: Probuďte se do reálného světa

4. 12. 2009

Ministři britské vlády zintenzivnili tlak na manažery nedávno krachujících a nyní znárodněných britských bank, kteří si dále vyplácejí obrovské prémie. Celá řada ministrů obvinila manažery bank, že plánují vyplatit více než 5000 bankéřům prémie ve výši více než milionu liber.

Ministři poukázali na to, že finanční krize zdaleka neskončila a že britští daňoví poplatníci byli nuceni zachránit britské banky před bankrotem dotacemi ve výši více než 100 miliard liber.

Nynější kontroverze vznikla, když nedávno zestátněná krachující banka Royal Bank of Scotland si stěžovala v dopise investorům, že přijde o odborné manažery, jestliže jim nevyplatí astronomické prémie, jak dosud vždy bylo zvykem.

Ministr financí britské vlády lord Myners banky ostře zkritizoval, že jsou izolovány od skutečnosti a ignorují nelehký osud mnoha milionů zaměstnanců, kteří mají velké problémy, aby vyšli s penězi.

Britský stát vlastní nyní 70 procent akcií Royal Bank of Scotland a vládní podíl má stoupnout na 84 procent poté, co ministerstvo financí přislíbilo, že bance poskytne další miliardy.

Mluvčí Konzervativní strany Mark Hoban poukázal na to, že se britská vláda chová zmateně. O udělování prémii přece rozhodují investoři, uvedl. Vláda jako většinový podílník v RBS má plné právo astronomické prémie zakázat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.12. 2009