Vítr z hor

6. 12. 2009 / František Řezáč

Kdysi jsme se domnívali, že tvrzení propagandistů režimu KSČ o zkorumpovanosti médií a politických stran v demokratických zemích jsou účelovou lží. Nyní si i vrabci na střeše cvrlikají, že to nebyla jen propaganda, nýbrž do značné míry pravda. Není třeba hned nazpět sklouzávat do dávné marxleninské rétoriky o třídní podmíněnosti a závislosti všeho, co tvoří tzv. nadstavbu ekonomiky. Stačí se dívat kolem sebe, hlavně tady u nás v České republice.

Na počátku devadesátých jsme se divili, proč po rozpadu OF existují dvě strany, samy sebe označující jako pravicové a lišící se jen písmeny na konci zkratek ODS a ODA. Na jednom předvolebním mítinku nám to v plzeňském Domě kultury upřímně vysvětlil tehdejší ministr hospodářství Dlouhý, sedící vedle lišácky se usmívajícího ministra financí a předsedy ODS: Účelem existence ODA je nahnat pro budoucí pravicovou koalici voliče, kterým jaksi cosi vadí či páchne na ODS, třeba nedostatek intelektuálního image nebo infiltrace ekonomickými kádry z řad bývalých členů KSČ.

Média, mezitím ovládnutá soukromým kapitálem, ale ještě nesoucí popřevratový panenský pel "hlídacích psů demokracie", dobře posloužila a věc se povedla - po volebním vítězství pravicové koalice mohla proběhnout kupónová privatizace. Kdo si do tohoto vzorce dosadí tezi o třídní závislosti politiky a médií na kapitálu, tomu to vymlouvat nebudu.

Jen bych rád připomněl těm, kteří tehdy ODA volili, aby si vzpomněli na ony v televizi mudrující profesory z ODA - za všechny jmenujme alespoň pana Kroupu - jak nakonec dopadli, když už nebyli k roli náhončího vhodní.

Ostudu a dluhy nadělali, může si povzdechnout prostý občan. Pan Kroupa pak v jednom rozhovoru s nevinným úsměvem přiznal, že musí být v politice politice proto, aby uživil své čtyři děti, a tak kandiduje do senátu. Je to korupce nebo ne? Odpověz si každý sám...

Hlavně si odpovězte vy, kteří dnes hodláte skočit na špek dalšímu, tentokrát obzvlášť povedenému principálovi pimprlového divadla, jenž má nad vraty opentlený nápis TOP09. Ať už jste volili ODA, pak Čtyřkoalici, pak US, pak Bursíkovy Zelené, sem tam KDU-ČSL a nyní se chystáte, alespoň podle průzkumů, volit "intelektuální" zbrusu novou stranu knížete pána.

Jak to nakonec dopadne, dá se očekávat téměř s jistotou. Mouřenín vykonal svou práci, mouřenín může jít, píší dnes ti, co kdysi pěli ódy na ODU a její další metamorfózy ZDE

Mouřeníni půjdou a budou jistě dobře odměněni. Z jeviště, ale už za staženou oponou, bude slyšet skromné, ale neodbytné: já bych si s dovolením taky vzal...Mouřenínkům - divákům a voličům připravíme na další štaci nějaké nové lákadlo s řečmi o boji korupci, novém stylu politiky, atd. atd. Snad to zase zabere. A když ne, je tu pořád v záloze ono náhradní představení největšího Čecha Járy da Cimrmana - Vítr z hor... A dohrajem to třeba na Bahamách.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.12. 2009