Obama a Afghánistán:

Generálové vyhráli na celé čáře

4. 12. 2009

Admirál Mullen a ministři Gates a Clintonová se ráno v Senátu snažili posílit prezidentovu pozici před armádním výborem. Na otázku senátora McCaina odpověděli, že jakékoliv rozhodnutí o stažení z Afghánistánu projde stejným procesem jako rozhodnutí, jež bylo právě oznámeno. Jinak řečeno, neočekávají, že by došlo k nějakému stahování do příštích prezidentských voleb... Petraeus, McChrystal a Mullen musejí být naprosto nadšeni. Tato generace velitelů nyní dosáhla takové moci, že kompletně ovládla rozhodovací proces a získala vše, co chtěla.

KD│ Devadesát dva dnů trvající "diskuse" následovaná mistrovsky zrežírovaným projevem v Eisenhowerově sálu West Pointu před pozorným posluchačstvem z řad kadetů, roztržitými štábními důstojníky v modrém, členy kabinetu atd.

A co vlasně zaznělo?, ptá se plukovník Pat Lang na webu korespondenčního výboru Sic Semper Tyrannis.

  • Bude vysláno dalších 30 000 vojáků a tolik vojáků NATO, kolik se jen podaří získat.
  • Bude vycvičeno velké množství příslušníků nové afghánské armády a policie.
  • Dodatečné americké jednotky budou v Afghánistánu rozmístěny v červenci 2010.
  • Stahování amerických pozemních bojových jednotek začne o rok později, v létě 2011. Toto stahování bude záviset na konkrétních podmínkách na bojišti.
  • Úsilí amerických civilních poradců bude výrazně posíleno tak, aby udrželo krok s posílením vojenských jednotek. Ale bude pokračovat i po stažení jednotek USA a NATO.

Potvrdil jsem si předpoklad o tom, že na kadety to neudělá moc velký dojem. Několik jich dokonce během projevu vstoupilo do Morfeovy armády (Morfeus byl řeckým bohem snů - KD). Kadeti s několika řadami čerstvých stužek od vyznamenání nebo s Combat Infantry Badges (odznakem udělovaným za účast v boji - KD) byli ostatně tím posledním, kdo mě zajímal.

Admirál Mullen a ministři Gates a Clintonová se ráno v Senátu snažili posílit prezidentovu pozici před armádním výborem. Na otázku senátora McCaina odpověděli, že jakékoliv rozhodnutí o stažení z Afghánistánu projde stejným procesem jako rozhodnutí, jež bylo právě oznámeno. Jinak řečeno, neočekávají, že by došlo k nějakému stahování do příštích prezidentských voleb.

Richard Engel ve vysílání kanálu MSNBC z Kábulu řekl, že McChrystal večer před prezidentovým vystoupení uspořádal briefing, na němž oznámil, že program se bude týkat výhradně protipovstaleckých operací (counter-insurgency operations, COIN), a že si vyžádá přinejmenším čtyři nebo pět let.

Petraeus, McChrystal a Mullen musejí být naprosto nadšeni. Tato generace velitelů nyní dosáhla takové moci, že kompletně ovládla rozhodovací proces a získala vše, co chtěla.

Pokud jde o počty, generální štáb armády již údaje překrucuje. Je snadné vést lidi v různých "papírových" kategoriích, v nichž vypadají, jako by v cílové zemi nebyli, zatímco co tam ve skutečnosti jsou. Ale půjde o hodně víc. Nakonec se počet vojáků v Afghánistánu velmi přiblíží původnímu požadavku generála McChrystala.

Pokud jde o stažení, generálové počítají s tím, že toto rozhodování o něm "zvládnou" stejně jako to právě oznámené.

Generálové a jejich spojenci v zásadě Obamu převálcovali. Počítají s tím, že to budou moci udělat znovu, protože má slabou vůli, zatímco oni ne.

Generálové také očekávají, že časem zvládnou veřejné mínění. Já o tom pochybuji.

Zdá se, že generálové nechápou, jak špatná je ve skutečnosti ekonomická situace ve Spojených státech. To je divné, protože jich přece tolik v důchodu končí v kancelářích korporací.

Situace je nadále ovládána zfabrikovanou atmosférou "světové války" vygenerovanou na základě údajné celosvětové "existenciální hrozby" představované prý kalífátem. (To byla ironie.)

Situace začíná vypadat trochu jako letecká společnost v románu "Hlava 22". V této knize byla dopravována úroda a další zboží, jehož byl ve Středozemí nedostatek, s pomocí vojenských letadel. Na obchodech se podílel dokonce i nepřítel a všem se dobře dařilo. Do Afghánistánu nyní plyne tolik peněz, že každý, kdo se jich dotkne, riskuje korupci - a nejen samotní Afghánci. Generálové se těší většímu významu, moci a výhodám, než kolik jich většina z nich ještě kdy získá. Platíme Talibánu, abychom udrželi otevřené zásobovací linie.

Stal se z toho kornout zmrzliny spotřebovávající samu sebe. Válka bez konce, amen.

A Obama? Bude se muset stát velbloudem, co projde uchem jehly. Hillary Clintonová? Její oddanost týmu je nadbytečná.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.12. 2009