Slunce

Nová zjištění o vzniku sluneční soustavy

31. 7. 2009

KD│ Mezinárodní tým astrofyziků přišel s novým vysvětlením původního složení sluneční soustavy. Na základě zkoumání radioaktivních jader nalezených v nejstarších meteoritech dospěl k hypotéze, že tyto těžké prvky mohou pocházet z nepříliš vzdálené umírající hvězdy o hmotnosti přibližně šesti Sluncí, informoval server Space Daily.

Doktorka Maria Lugarová z Monash University tvrdí, že nová explanace může zcela změnit běžné představy o původu Sluneční soustavy.

Informace o rané přítomnosti radioaktivních jader v meteoritech jsou k dispozici již od 60. let, ale původ těchto jader není znám. V minulosti byla jádra spojována s nedalekou explozí supernovy, avšak tým Lugarové nyní ukázal, že pravděpodobnější vysvětlení představují výrony z velké umírající hvězdy. Nové vysvětlení vzniklo na základě pozorování hvězd astronomickými teleskopy a teoretických počítačových modelů simulujících vývoj hvězd a jaderné reakce v jejich nitru.

Přítomnost radioaktivních jader v raných planetárních systémech patrně ovlivnila vznik asteroidů a meteoritů ve sluneční soustavě; tyto útvary jsou (kvůli teplu pocházejícímu z radioaktivního rozpadu) považovány za zdroj většiny pozemské vody. Je proto důležité vědět, zda radioktivní jádra jsou v naší galaxii běžně přítomna, nebo jde o výjimečný případ, protože to ovlivňuje šanci na přítomnost vody v jiných planetárních systémech, vysvětluje Lugarová.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.7. 2009