Íránští demonstranti se během připomínky zabití Nedy Soltanové střetli s bezpečnostními jednotkami

31. 7. 2009

Desetitisíce íránských demonstrantů se vydaly ve čtvrtek večer do ulic centrálního Teheránu, kde se střetly s bezpečnostními jednotkami po dni nepokojů na protest proti smrti Nedy Soltanové, mladé ženy, jejíž smrt se stala symbolem brutálního potlačení zpochybňovaných červnových voleb.

Hustý dým slzného plynu se v centrálním Teheránu mísil s ostrým kouřem spalovaných popelnic s odpadky a pneumatik. Davy lidí ignorovaly zákaz veřejného shromážďování a demonstrovaly na náměstích Vali Asr, Vanak a Haft e-Tir, právě na těch náměstích, kde se konaly po červnových prezidentských volbách během sedmi hněvivých týdnů demonstrace opozice.

Svědci hovořili o tom, že slyšeli střelbu a z nepotvrzených zpráv vyplývá, že jeden muž byl možná usmrcen. Desítky lidí byly prý zatčeny. Byla to jedna z největších demonstrací od povolebních protestů.

Předtím zmlátila pořádková policie obušky stovky lidí, kteří přišli vzdát čest Soltan a dalším obětem na teheránském hřbitově Behest-e Zahra.

Mir Hossein Musaví, o němž se velké počty Íránců domnívají, že v prezidentských volbách porazil politika tvrdé ruky Mahmuda Ahmadinežáda, byl policií donucen, aby odešel. Avšak jeho manželce, Zahře Rahnavardové, a bývalým poslancům a opozičním duchovním se podařilo vstoupit k policií ostře hlídanému hrobu. Demonstranti skandovali "Smrt diktátoru" a "Neda žije, Ahmadinežád je mrtvý". Policie proti nim zaútočila obušky a slzným plynem. Mnoho z nich bylo v černém a měli zelené pásky na zápěstí - symbol Musavího předvolební kampaně a přinesli rudé růže.

Musávího a dalšího reformistického kandidáta Mehdiho Karubiho pozvala Nedina matka, aby se účastnil ceremonie na ukončení tradičního čtyřicetidenního truchlení za 10 lidí, usmrcených 20. června. "Chci poděkovat těm politikům a vedoucím představitelům, kdo pamatovali na moje dítě," řekla Hajar Soltan společnosti BBC. "Její smrt byla tak bolestná, že slova nemohou nikdy popsat mé skutečné pocity. Ale vědomí, že za ni plakal svět, mi poskytlo útěchu."

Íránské úřady si jsou dobře vědomy opakování událostí revolučního roku 1979, kdy ceremonie na ukončení 40 dnů truchlení vyvolaly nepokoje, které vedly ke svržení íránského šacha.

Objevují se známky hněvu proti Ahmadinežádovi i od vysoce postavených osobností v konzervativním establishmentu. Bývalý guvernér jednoho velkého města uvedl: "Mám sám rodinu a dokážu si představit, jak trpí ty rodiny, pociťuju část jejich bolesti. To, co se stalo, nebylo, co jsme chtěli od islámské vlády."

Před střety na hřbitově zatkla policie dva prominentní filmaře, kteří chtěli položit květiny u hrobu Soltánové. Jedním z nich byl Džafar Panahi, známý svým filmem "Kruh", který kritizoval zacházení s ženami za islámské vlády v Íránu a je v Íránu zakázán.

Oficiální počet 20 mrtvých je všeobecně zpochybňován. Íránský parlamentní výbor uvedl, že zemřelo 30 lidí. Deník Guardian vypracoval za pomoci čtenářů, lidskoprávních organizací a aktivistů seznam mrtvých, na němž je 80 osob. Asi 750 osob je stále vězněno, asi 100 osob bylo propuštěno a 10 osob je nezvěstných.

Vláda může očekávat novou vlnu hněvu veřejnosti poté, co soudnictví oznámilo, že první skupina "vzbouřenců" bude v sobotu postavena před soud.

Vysocí íránští duchovní i konzervativní představitelé kritizovali vedení íránského státu za týrání a usmrcování zatčených ve vězení, a za brutální bití demonstrantů. Mrtvoly několika mladých demonstrantů byly nedávno navráceny příbuzným a byly na nich známky týrání. Jedním usmrceným mladým demonstrantem byl syn prominentního konzervativce, což vyvolalo vlnu kritiky i od stoupenců Ahmadinežádovy vlády.

Útlak odsoudilo několik prominentních duchovních.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.7. 2009