Bez státem financovaného výzkumu bychom telefonovat mohli

31. 7. 2009

Při vědeckých experimentech ověřujících teorie se používají různé způsoby jak zajistit, aby experiment dokázal to, co zamýšlel. Při fyzikálních a psychologických experimentech se například generují náhodné posloupnosti vstupů a pozoruje se, zda jsou výstupy ovlivněny podle toho, co předpokládá teorie. Při medicínských experimentech se provádí slepé testy a zjišťuje se, jaký je účinek léku při srovnání dvou náhodných skupin, kdy jedna lék dostane a druhá ne. Zjišťujeme-li efektivitu léku, nedíváme se pouze na ty, kteří se uzdravili; díváme se i na ty co se neuzdravili.

Diskuze v Britských listech na téma vědy však velmi často tato základní pravidla ignoruje, upozorňuje Ondřej Palkovský.

Nejdříve dochází ke smíchání rušení základního výzkumu a nefinancování takového výzkumu státem. Že to není totéž, dokazuje např. zrovna Bellův telefonhttp://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Graham_Bell ) na jehož výzkum zřejmě ze státních peněz nepadlo vůbec nic. Dalším příkladem může být letadlo bratří Wrightů, kteří na vývoj letadla nedostali ani dolar - na rozdíl od jejich neúspěšného rivala.

Pokud by se konkurentovi bratří Wrightů podařilo letadlo za státní peníze vynalézt, dozvěděli bychom se dnes, že bez státní dotace vědy bychom nelétali. Mnoho těchto vynálezů je opravdu založeno na základním výzkumu někoho jiného, někdy i financovaného státem.

V Bellově životopisu se však dočteme, že ve svém mládí v podstatě zopakoval základní výzkum z Německa. Můžeme opravdu tak jistě tvrdit, že bez státní dotace bychom tyto vynálezy neměli? Opravdu můžeme tvrdit, že akadmie věd financuje pouze základní výzkum, nebo lze velkou část jejího výzkumu zařadit do aplikované oblasti?

Zaštiťovat se při obhajobě státem financovaného základního výzkumu tím, co se povedlo za naše peníze vynalézt, je stejné, jako kdyby se lékař zaštiťoval tím, že kostka cukru léčí mor - několik pacientů, kterým tu kostku cukru předepsal, se vyléčilo. Co takhle začít diskuzi o vědě vědecky a pro začátek ukázat, že se za naše peníze mnoho věcí vynalézt nepodařilo? Proč zcela nevědecky ukazovat jen na ty úspěšné? Ukazujte i na ty neúspěšné. A teprve potom počítejte, zda se to vyplatí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.7. 2009