Vědci by rádi, ale jak?

31. 7. 2009 / Boris Valníček

Pan Vojtěch Štursa vyslovil přání, jestli by vědci veřejnosti občas nemohli říci,čím se vlastně zabývají?

Jako člověk, který popularizaci vědy a především svého oboru věnoval dost času, bych mu rád odpověděl:vědci by to veřejnosti říkali velice rádi, ale ono to už dlouho nějak nejde. Nevím jestli si pan Štursa pamatuje, jak v těch stále setrvačně kritizovaných dobách nesvobody všechny noviny s radostí publikovaly články vědeckých pracovníků o jejich práci a výsledcích, jak rozhlas organizoval diskuze o vědě - nezapomenutelný Ivo Budil byl motorem těchto pořadů. Jak televize byla plná reportáží z vědeckých pracovišť, jak pořádala diskuzní pořady s vědci všeho druhu. Na to dnes není vysílací čas, musíme vysílat přiblblé filmy a debaty s politiky.

Nelze opomenout množství vědecko-populárních časopisů-Věda a technika mládeži,Říše hvězd,Věda a život,Vesmír,Živa,Letectví a kosmonautika-a spousta knih,vydávaných po desetitisících za rozumné ceny.A do všeho psali domácí odborníci,i když i tehdy vycházely občas převzaté materiály.Je třeba zdůraznit,že tehdy měly všechny noviny redaktory na vědu a techniku,kteří obcházeli vědecká pracoviště a nutili odborníky, aby pro ně psali.A dnes? Prakticky všechno jsou všude převzaté materiály,tj.překlady,nebo články, psané redakčními pracovníky,tedy laiky, kteří cucají ze zahraničních materiálů a píší o všem. Časopisy, pokud žijí, se změnily v obrazové magazíny se stručnými popisy obrázků.Předkládají se hotová fakta,nejsou uváděna podrobnější vysvětlení, čímž mizí výchovný smysl principů,které jsou nejdůležitější složkou takových výkladů.Podívejte se co udělali z Vědy a techniky mládeži-Science a VTM v podtitulku. Chybí jen nahatá slečna. Má tohle nějaký smysl?

A knihy? Samé překlady, zdejší autor nemá naději - překlad je hotový, není třeba se dohadovat s autorem. Ostatně na autory ani nejsou peníze, ti by si měli tisk zaplatit - a kromě toho psát bez smlouvy a záruky vydání.

Taková je tedy situace, pane Šturso, i paní Říhová, která jste na vědě a vědcích nenechala ani kouska něčeho dobrého. Takže to, k čemu jsme dospěli, není nic jiného, než další výsledek "blahodárného" působení páně Klausovy ruky trhu a všech těch podvodníků,kteří se rozhodli, že z Československa udělají evropské Kongo, kde na jedné straně budou ti, co nevědí co s penězi, a na straně druhé svobodný a demokraticky ožebračený národ žijící ve jménu Havlovy pravdy a lásky.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.7. 2009