14. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
marihuana
13. 4. 2009

USA: Občané Michiganu si mohou požádat o legalizaci marihuany pro léčbu

Španělsko: vědci potvrdili protikarcinogení účinek THC

Od zítřka mohou občané státu Michigan začít uplatňovat nárok na identifikační karty, která jim dá právo užívat marihuanu jako lék v rámci Michigan Medicinal Marihuana Program. Ti, kteří chtějí požádat o tento způsob ošetření, musí mít oficiální doporučení lékaře (písemné potvrzení ne starší tří měsíců, že osoba je "kvalifikovaným pacientem" - lékař musí uvést v písemné formě, že pacient má chorobu oslabující zdravotní stav a lékařská marihuana může zmírnit příznaky a účinky tohoto stavu.) pro Michigan Department of Community Health, vyplnit formulář a zaplatit 100 USD poplatek za podání žádosti. Žádat mohou zejména pacienti nemocní rakovinou, glaukomem, HIV/AIDS, hepatitidou typu C, amyotrofickou laterální sklerózou, Crohnovou chorobou, Alzheimerovou chorobou, roztroušenou sklerózou, chronickými chorobami nebo invalidizujícím onemocněním, depresivním syndromem, těžkou nevolností, těžkou a chronickou bolestí, záchvaty které jsou způsobeny epilepsií a svalovými spasmy. Registrovaným pacientům musí být 21 let či více. Pacienti mladší 18 let musí mít souhlas rodičů. Zákon prošel s podporou 63 procent voličů z Michiganu 4. 11. 2008.

Návrh umožňuje zdravotníkům ordinovat pacientům až 2,5 unce použitelné marihuany či tolerovat beztrestnost vlastnictví až 12 rostlin. Podle návrhu tyto rostliny musí být v "uzavřených, uzamčených zařízeních" a které nese pěstitel odpovědnost. federální zákon nicméně zakazuje lékaři předepsat přímo recept na marihuanu, může však vydat ono lokální klasifikované doporučení k registraci pacientova samopěstitelství pro léčivé účely.

Zaměstnavatel pacienta nebo jeho domov důchodců či jiné pečovatelské zařízení může zakázat lékařské využití marihuany na v místě své působnosti. Michiganský zákon bude kvalifikovat i pěstitele a pěstitelskou komunitu pro léčebné účely (max 5 osob pětujících společně - čili maximum 60 rostlin.

"Atestovaný" pěstitel - "Primary Caregiver" může obdržet přiměřenou náhradu za služby poskytované v souvislosti s pomocí kvalifikovaným pacientům s lékařským využitím marihuany.

Michiganský zákon ovšem zakazuje a trestá zanedbání povinné péče nebo profesionální nedbalost pod vlivem marihuany, dopravu marihuany a její přechovávání ve škole a ve všech nápravných zařízeních. kouření marihuany v jakékoliv formě veřejné dopravy nebo na jakémkoliv veřejném prostranství, řízení nebo navigaci motorového vozidla, letadla, nebo motorového člunu pod vlivem marihuany. Vzhledem k tomu, že držení a užívání marihuany je nezákonné podle federálního práva, federální orgány probační služby mohou postihovat pachatele v podmínce či bývalé vězně, kteří podléhají následnému resocializačnímu dohledu za držení marihuany, i když taková osoba má legálně vydanou MMMP kartu. Ostatní státy se tímto michiganským předpisem nemusí cítit zavázány a tak při překročení hranic do jiného státu může být takovýto "pacient" postižen dle federálního práva. Zdravotní pojištění tento způsob léčby krýt nejspíše nebude. Federální zákon o drogách tento předpis změnit nemůže .

Michigan leží na březích čtyř z pěti severoamerických Velkých jezer (Hořejšího, Michiganského, Huronského a Erijského jezera) na severovýchodě USA. Současnou guvernérkou Michiganu je od roku 2003 Jennifer Mulhernová Granholmová (1959), v Kanadě narozená politička, bývalá generální prokurátorka Michiganu, členka Demokratické strany. Ve volbách zvítězila 56.3% hlasy. Uvažuje se o ní jako Obamově kandidátce do Nejvyššího soudu či na post ministryně obchodu.

Michigan Medical Marihuana Program (MMMP) - FAQ ZDEZDE

MILEX: Michigan Medical Marihuana Act ZDE

Michigan Medical Marihuana Act - Administrative Rules ZDE

Přestože marihuana zůstala ilegální na federální úrovni, Oregon jako první dekriminalizoval její užívání v roce 1973, od té doby se přidala Aljaška, Kalifornie, Colorado, Nebraska, New York, Severní Karolina, Maine, Ohio, a Minnesota. Barack Obama slíbil během své kampaně na prezidenta, že prosadí změnu, aby federální zákon nebyl priorizován před národní legislativou. Prvním státem, který zákonem umožnil občanům otevření výdejny poskytující lékařskou marihuanu pacientům, byla Kalifornie. Federální vlády spotřebovala v loňském roce 16 miliard dolarů na to, aby se neúspěšně snažila prosadit prohibiční zákony. Protože spotřeba roste, vláda říká daňovým poplatníkům, že potřebuje více peněz, aby zdvojnásobila své úsilí...

Kanadská liberální vláda schválila v roce 2001 Marihuana Medical Access Regulations.Od 1. září 2003, autorizovaní nemocní a lékaři si mohou koupit konopí v nizozemském lékárnách. První lékárna "Cannabis Apotheek", věnovaná výhradnímu prodeji konopí pro léčebné účely, otevřela dveře 19. ledna 2007 v holandském Groningen . Federální soud v Buenos Aires 30. 3. 2009 rozhodl, že nebude postižen nikdo, kdo vysadí rostliny konopí pro osobní potřebu a prohlásil za neústavní článek 5 zákona o drogách, že držení této drogy zákona postihováno čtyřmi až pěti lety odnětí svobody.

El Argentino: La Justicia despenalizó el cultivo de marihuana ZDE

Fakt, že THC má protikarcinogení účinky a může být použit v terapii pro boj s rakovinou lidského mozku potvrdila nejnovější studie španělských vědců pod vedením Guillerma Velasca z biologické fakulty Universidad Complutense, Centra pro biomedicínský výzkum neurodegenerativních chorob (Centro de Investigación Biomédica en Red sobre Enfermedades Neurodegenerativa - CIBERNED), Centra biologického výzkumu (Centro de Investigaciones Biológicas) v Madridu a univerzitní nemocnice v Tenerife . THC, působí na nádorové buňky mozku tak, že u nich spustí proces zvaný autofagie, indukoval snížení růstu nádorů a buněčnou smrt u různých typů nádorových buněk. V klinickém hodnocení pacientů španělských vědců nebyly pozorovány žádné známky toxicity po po podání THC a žádné zjevné toxické účinky nebyly hlášeny ani v jiných klinických hodnocení použití cannabinoidů u pacientů s rakovinou při různých aplikacích (např. inhibicí nevolnosti, zvracení a bolesti) a pomocí různých cest podání (např. ústní, oro-slizniční). Autoři tvrdí, že terapeuticky účinné dávky THC může být dosaženo u pacientů s rakovinou. O výsledcích studie, sponzorované španělským ministerstvem školství a vědy (grant HF2005/0021), univerzitou a Ligou proti rakovině, informoval impaktovaný časopis Journal of Clinical Investigation.

Los Tiempos: Elemento de la marihuana tiene efecto anticancerígeno ZDE

Journal of Clinical Investigation: Cannabinoid action induces autophagy-mediated cell death through stimulation of ER stress in human glioma cells ZDE

Svět tváří v tvář realitě začíná otevírat dveře rozumu. Prozatím se bojí, že otevírá Pandořinu skřínku, ale otevírá ji.

                 
Obsah vydání       14. 4. 2009
14. 4. 2009 Co namísto kapitalismu a socialismu?
14. 4. 2009 Finanční predátoři, Island a potřeba nového světového měnového systému Jindřich  Kalous
13. 4. 2009 Honba na čarodějnice na Filozofické fakultě univerzity Karlovy? Jan  Čulík
13. 4. 2009 K čemu je nám předsednictví v EU?!? Ladislav  Žák
14. 4. 2009 V Německu kritizují šrotovné
14. 4. 2009 Obama prý přijal Bushovu myšlenku globálních konvenčních úderů
14. 4. 2009 Kanadské zprávy o Haiti a Kubě Miloš  Kaláb
14. 4. 2009 Obama liberalizuje politiku vůči Kubě
14. 4. 2009 Američané houfně nakupují zbraně
14. 4. 2009 Pokud záchranný balíček selže: Dostane někdo padáka?
14. 4. 2009 Nebezpečí, které ohrožuje přežití všech firem, neboli O pozitivní stránce bankrotů Uwe  Ladwig
14. 4. 2009 Kandidát SPD na kancléře chce stáhnout americké jaderné zbraně z německého území
14. 4. 2009 Akcie automobilky General Motors ostře poklesly
14. 4. 2009 Gruzínci demonstrovali proti Saakašvilimu v pondělí už pátý den
13. 4. 2009 USA: Občané Michiganu si mohou požádat o legalizaci marihuany pro léčbu Štěpán  Kotrba
14. 4. 2009 Rusko potvrzuje koupi izraelských bezpilotních letadel
14. 4. 2009 Kladivo na tlumočníky Jan  Hanzl
14. 4. 2009 Jak přemýšlet o literatuře? Lukáš  Borovička
10. 4. 2009 Robert Pynsent mýtoborný - a mýtotvorný Jiří  Holý
14. 4. 2009 A přece se staví...
13. 4. 2009 Varování britským labouristům: Šíření pomluv povede k volební prohře
12. 4. 2009 Asymetrická válka s teroristy a piráty Štěpán  Kotrba
14. 4. 2009 Irán pod koloniálnym vplyvom Velkej Británie Souheil  Ghannam
14. 4. 2009 Krize horší než zemětřesení? Lubomír  Lédl
11. 4. 2009 Zabudnime na ekonomický rast, ide o prežitie! Ľuboš  Blaha
10. 4. 2009 Vítězství kapitalismu Hynek  Tippelt, Jan  Civín
20. 4. 2014 Tři hodiny odpoledne Jim  Bishop
12. 4. 2009 Představa, že Kristus byl obětován za naše hříchy, je odporná
10. 4. 2009 Golgotské utrpení je důkazem lásky Boris  Cvek
11. 4. 2009 Racionalita je s náboženstvím neslučitelná?
12. 4. 2009 Obamovi: Zrušte americké diplomatické zastoupení ve Vatikánu Štěpán  Kotrba
14. 4. 2009 Rusko prodlužuje životnost strategických raket
11. 4. 2009 Načo (teraz) NATO Radovan  Geist
10. 4. 2009 Soud s babou mastičkářkou jako seriál vědeckých přednášek nejen pro policisty a státní zástupce Štěpán  Kotrba
10. 4. 2009 Obama: Jsem zde díky Pražskému jaru Miroslav  Polreich
10. 4. 2009 Rady německému básníku po ropném zlomu John Michael Greer
12. 4. 2009 Hospodaření OSBL za březen 2009

Marihuana RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2009 USA: Občané Michiganu si mohou požádat o legalizaci marihuany pro léčbu Štěpán  Kotrba
10. 4. 2009 Soud s babou mastičkářkou jako seriál vědeckých přednášek nejen pro policisty a státní zástupce Štěpán  Kotrba
9. 4. 2009 Izraelský výzkum: Účinná látka z konopí může zpomalit Alzheimerovu nemoc   
8. 4. 2009 Legalizace drog by ušetřila Británii 14 miliard liber, tvrdí studie   
4. 4. 2009 Celodenní soud s babou mastičkářkou Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Marihuana - droga a lék   
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu