14. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 4. 2009

Kanadské zprávy o Haiti a Kubě

Minulý týden přinesly kanadské noviny na stejné straně dvě zprávy z karibské oblasti - z Haiti a Kuby. Haiti potřebuje další mezinárodní pomoc, protože je tam situace stále špatná přes veškeré ujišťování, že se jednou zlepší. Kubu navštívili tři afroameričtí zákonodárci z USA, kteří usilují o zrušení amerického hospodářského embarga uvaleného v r. 1962.

Velkým snímkem fotobanky Getty Images ilustrovaly noviny zprávu o dlouhých frontách haitských občanů hlídaných vojáky Spojených národů při rozdělování potravinové pomoci. Čtenáři byli ujišťováni o tom, že Kanada bude i nadále posílat pomoc nejchudšímu státu na západní polokouli. Dohlížení Spojených národů nad vnitrostátním mírem v Haiti spotřebovává ročně 600 milionů dolarů a svět se musí smířit s tím, že se tyto náklady budou muset uhrazovat tak dlouho, jak dlouho to bude zapotřebí.

Na zasedání Bezpečnostní rady, která má jednat o situaci v Haiti opět poprvé po 3 letech, se vyjádří kanadská delegace v tom smyslu, že není jiná možnost než pokračovat v pomoci. Po ničivých hurikánech došlo v Haiti k ničivým hladovým bouřím a proto bude nutné lépe sledovat rozdělování pomoci. V minulých 20 letech bylo nutné, aby OSN zasáhla osmkrát, pokaždé ve velkém měřítku. Kanadský ministr Lawrence Cannon čelí kritice za to, že "Kanadská mezinárodní agentura pro rozvoj" snížila počet zemí, jimž hodlá poskytovat pomoc. Zájem o Haiti projevil i americký prezident Obama, prý díky tomu, že mu o zemi svého původu vyprávěla nynější kanadská generální guvernérka paní Michaelle Jeanová, když se s ním setkala při jeho nedávné návštěvě Kanady.

Po mnoha letech nezájmu o Haiti si zde začaly v rychlém sledu předávat dveře různé významné návštěvy, jako generální tajemník OSN Ban Ki-moon, bývalý americký prezident Bill Clinton, vyslanci Bezpečnostní rady a nakonec kanadská ministryně pro mezinárodní spolupráci Bev Odová. Výsledkem byla 23-stránková zpráva o Haiti plná nadějí, že prý jsou povzbuzující známky o nové ochotě haitských politiků ke vzájemné komunikaci i když jsou okamžitě následovány obavami z křehkosti bezpečnostní situace. Trvalá chudoba, vysoká nezaměstnanost zejména mezi mladými lidmi - to všechno zesílené zkázou a ničením, na němž se také podílely přírodní bouře a hurikány - vytvořilo prostředí, v němž bují občanské nepokoje a šíří se gangsterismus. Navíc čelí Haiti násilí v souvislosti s politickou situací - odloženými senátními volbami. Kanada je jedním ze 30 států, které poskytují Haiti pomoc a které se zúčastní konference ve Washingtonu 14. dubna 2009.

Druhá zpráva přišla z Kuby, kterou navštívili tři afroameričtí zákonodárci z Amerického kongresového klubu černých zástupců. Vedoucí delegace Barbara Leeová za Demokratickou stranu vyslovila naději, že se podaří přesvědčit prezidenta Obamu, aby změnil stanovisko, které budou Spojené státy zastávat na shromáždění nejvyšších představitelů států (Summit of the Americas). Tento summit se bude konat koncem dubna na Trinidadu a Tobagu. Paní Leeová řekla, že ona i členové její delegace zastávají názor, že je nejvyšší čas, aby se Spojené státy vrátily k normálním vztahům s Kubou. Také vyslovila naději, že bude mít příležitost na toto téma mluvit s ministryní zahraničních věcí Hillary Clintonovou a předsedkyní sněmovny reprezentantů paní Pelosiovou, ačkoliv zatím nebylo dohodnuto setkání s paní Clintonovou. Spojené státy uvalily na Kubu, jakožto jediný stát s komunistickou vládou na severoamerickém kontinentu, plné hospodářské embargo již v roce 1962.

Americká delegace se setkala s bývalým kubánským prezidentem Fidélem Castrem při dvouhodinové návštěvě, o níž se 82-letý exprezident vyjadřoval v superlativech, jak napsaly kubánské noviny Juventud Rebelde. V tradici Britských listů je vždy připomenout, že je exprezident Castro bývalým kubánským diktátorem, který na Kubě vytvořil utlačitelský monarchistický režim. Činím tak tedy i zde, aby si ho snad někteří čtenáři nepletli třeba s ministrem vlády v Zimbabwe nebo s hlavním hrdinou Beethovenovy opery Fidélio. Američtí zákonodárci ho navštívili v souvislosti se sérií smířlivých postojů mezi Kubou a Spojenými státy poté, co americký prezident Obama v březnu oznámil uvolnění pohybu peněz i lidí mezi oběma zeměmi. Paní Leeová dodala, že se jí exprezident Castro jevil jako velice energický člověk.

Obě zprávy jsou vhodné k zamyšlení. V případě Kuby se jedná o nutnost zrušit americké hospodářské embargo, které už trvá 47 roků. To znamená, že Kuba nebyla cílem oficiální hospodářské pomoci na rozdíl od Haiti a přece za mnohem nepříznivějších mezinárodních podmínek přežívá, i když s obtížemi, ale úspěšně. Je naděje, že případný návrat k normálním mezinárodním vztahům a odstranění úsilí o svržení kubánské vlády sníží obavy Kubánců ze zahraniční intervence a povede k postupné demokratizaci a modernizaci země, která už dnes je známá pro svoje úspěchy ve zdravotnictví a školství. Na Kubě není ani chaos, ani gangsterismus, ani hlad a země spolupracuje s mnoha různými zeměmi zejména ve Střední a Jižní Americe. Na druhé straně je Haiti v trvalé krizi přes mezinárodní pomoc nejrůznějšího druhu. Jsou tam vojáci OSN a kanadská policie dlouhou dobu cvičila místní policii. Situaci to nezlepšilo. Jestliže sami Haiťané nedovedou nebo nechtějí fungovat jako stát, nikdo zvenčí to zřejmě nedokáže za ně udělat - ani s vydatnou finanční pomocí.

Od Haiti se podívejme na jiné země, v nichž se cizí země snaží budovat nové státy - na Írák a Afghánistán. Jak to dělají? Pomocí vojáků a peněz, velkého množství peněz. Jaké mají výsledky? Podobné jako v Haiti - jestliže zvýší počet vojáků i peněz, mohla by být někdy v budoucnu opatrná naděje na úspěch. Mají hospodářsky vyspělé země představu nebo dokonce plány, jak přemění Afghánistán a Irák na fungující demokratické státy? V Haiti by mohly ukázat, jak to provedou. Je to malá země, není ohrožována žádným agresívním sousedem, nemá nic podobného Talibům ani Al-Kajdě ani nemá fundamentalisty, kteří by byli ochotni obětovat své životy, aby ničili cizince poskytující hospodářskou pomoc, nemá ve svých zákonech zakotvenou nerovnoprávnost žen. Přístup na Haiti je otevřený a od přátelských Spojených stÁtů je Haiti tak blízko, "co by kamenem dohodil". Skupina států včetně Kanady poskytuje hospodářskou pomoc po celá desetiletí a tak se v Haiti utápějí již miliardy dolarů aniž by se něco zlepšilo.

Není-li naděje pro Haiti, jak bláhoví jsme, když si myslíme, že desítky miliard dolarů a tisíce zmařených životů mezinárodních vojáků přemění Afghánistán na fungující soběstačný a nenásilný stát? Podívejte se na Haiti, světoví politici, a bruste svůj vtip v tomto poloprovozním měřítku! Teprve až se zde prakticky poučíte a uspějete, uvažujte o tom, jak své poznatky přenesete do podstatně obtížnějších podmínek. Budování státu není prosté svržení vlády, to jde většinou snadno. Bez úsilí vlastního obyvatelstva neznamená "utváření státu" vůbec nic.

                 
Obsah vydání       14. 4. 2009
14. 4. 2009 Co namísto kapitalismu a socialismu?
14. 4. 2009 Finanční predátoři, Island a potřeba nového světového měnového systému Jindřich  Kalous
13. 4. 2009 Honba na čarodějnice na Filozofické fakultě univerzity Karlovy? Jan  Čulík
13. 4. 2009 K čemu je nám předsednictví v EU?!? Ladislav  Žák
14. 4. 2009 V Německu kritizují šrotovné
14. 4. 2009 Obama prý přijal Bushovu myšlenku globálních konvenčních úderů
14. 4. 2009 Kanadské zprávy o Haiti a Kubě Miloš  Kaláb
14. 4. 2009 Obama liberalizuje politiku vůči Kubě
14. 4. 2009 Američané houfně nakupují zbraně
14. 4. 2009 Pokud záchranný balíček selže: Dostane někdo padáka?
14. 4. 2009 Nebezpečí, které ohrožuje přežití všech firem, neboli O pozitivní stránce bankrotů Uwe  Ladwig
14. 4. 2009 Kandidát SPD na kancléře chce stáhnout americké jaderné zbraně z německého území
14. 4. 2009 Akcie automobilky General Motors ostře poklesly
14. 4. 2009 Gruzínci demonstrovali proti Saakašvilimu v pondělí už pátý den
13. 4. 2009 USA: Občané Michiganu si mohou požádat o legalizaci marihuany pro léčbu Štěpán  Kotrba
14. 4. 2009 Rusko potvrzuje koupi izraelských bezpilotních letadel
14. 4. 2009 Kladivo na tlumočníky Jan  Hanzl
14. 4. 2009 Jak přemýšlet o literatuře? Lukáš  Borovička
10. 4. 2009 Robert Pynsent mýtoborný - a mýtotvorný Jiří  Holý
14. 4. 2009 A přece se staví...
13. 4. 2009 Varování britským labouristům: Šíření pomluv povede k volební prohře
12. 4. 2009 Asymetrická válka s teroristy a piráty Štěpán  Kotrba
14. 4. 2009 Irán pod koloniálnym vplyvom Velkej Británie Souheil  Ghannam
14. 4. 2009 Krize horší než zemětřesení? Lubomír  Lédl
11. 4. 2009 Zabudnime na ekonomický rast, ide o prežitie! Ľuboš  Blaha
10. 4. 2009 Vítězství kapitalismu Hynek  Tippelt, Jan  Civín
20. 4. 2014 Tři hodiny odpoledne Jim  Bishop
12. 4. 2009 Představa, že Kristus byl obětován za naše hříchy, je odporná
10. 4. 2009 Golgotské utrpení je důkazem lásky Boris  Cvek
11. 4. 2009 Racionalita je s náboženstvím neslučitelná?
12. 4. 2009 Obamovi: Zrušte americké diplomatické zastoupení ve Vatikánu Štěpán  Kotrba
14. 4. 2009 Rusko prodlužuje životnost strategických raket
11. 4. 2009 Načo (teraz) NATO Radovan  Geist
10. 4. 2009 Soud s babou mastičkářkou jako seriál vědeckých přednášek nejen pro policisty a státní zástupce Štěpán  Kotrba
10. 4. 2009 Obama: Jsem zde díky Pražskému jaru Miroslav  Polreich
10. 4. 2009 Rady německému básníku po ropném zlomu John Michael Greer
12. 4. 2009 Hospodaření OSBL za březen 2009