13. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 2. 2009

Immanuel Wallerstein: Politika hospodářské katastrofy

se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Každý den čtu názory dalších ekonomů, novinářů nebo vládních úředníků na to, jak co nejlépe dosáhnout hospodářské oživení v té či oné zemi. Je zbytečné říkat, že všechny jejich recepty se navzájem popírají. Zdá se mi ale, že skoro všichni tito znalci žijí ve světě fantazie. Zřejmě věří, že jejich léky zaberou v relativně krátkém čase. Skutečností je, ze se svět nachází pouze na začátku deprese, která bude trvat dost dlouho a bude mnohem horší než dnes. Bezprostředním problémem vlád není jak dosáhnout oživení, ale jak přežít rostoucí lidový hněv, kterému musí všechny bez výjimky čelit.

Začněme ekonomickými realitami současnosti. Skoro každý na světě – vlády, podniky, jednotlivci – žil v posledních deseti až třiceti letech nad své příjmy a dělal to tak, že si půjčoval. Světu se zatočila hlava z nafouklých výnosů a nafouklé spotřeby. Bubliny musely prasknout. Tahle právě praskla (nebo jich ve skutečnosti prasklo několik). Všichni si už uvědomují, že touto cestou nelze jít dál a najednou se každý děsí, že mu docházejí reálné peníze – děsí se vlády, podniky, jednotlivci.

Když tento strach přejde, lidé přestávají utrácet nebo půjčovat. A když podstatně klesnou výdaje a půjčky, podniky přestávají vyrábět nebo zpomalují. Mohou úplně skončit, nebo aspoň propustit pracovníky. To je začarovaný kruh, protože rušení podniků nebo propouštění pracovníků vede k nižší reálné poptávce a další neochotě utrácet nebo půjčovat. Říká se tomu deprese a deflace.

Vláda Spojených států, která má pořád ještě možnost půjčovat si a tisknout peníze, zamýšlí v tomto okamžiku vhodit do oběhu něco nových peněz. To by mohlo fungovat, pokud by jich vláda vhodila obrovskou hromadu a vhodila je moudře. Je ale dost pravděpodobné, že to moudře neudělá. A je docela pravděpodobné, že vhození množství, které by mohlo zafungovat, nezpůsobí o mnoho víc než že vytvoří jinou bublinu. A dolar pak může doopravdy padat mnohem rychleji než ostatní měny a tím zbourat poslední významnou oporu světové ekonomiky.

Mezitím má spodních 90% světové populace pořád méně a méně peněz na spotřebu všeho druhu (a ani horních 10% na tom není tak dobře). Lidé se začínají znepokojovat. Jen za poslední měsíc vyšli do ulic s protesty proti hospodářským potížím v rostoucím počtu zemí – patří k nim Řecko, Rusko, Lotyšsko, Velká Británie, Francie, Island, Čína, Jižní Korea, Guadeloupe, Réunion, Madagaskar a patrně mnohem víc dalších, kterých si světová média nevšimla. Protesty byla zatím relativně mírné, ale všechny vlády jsou jako na trní.

Co dělají vlády, když je jejich hlavní starostí vypořádat se s vnitřními nepokoji? Mají ve skutečnosti na výběr dvojí – střílet na protestující, nebo je usmiřovat. Střílení funguje jen do určité míry. Jedním z důvodů je, že agenti moci musí být dostatečně placeni, aby k tomu byli ochotni. A když dojde k vážnému ekonomickému poklesu, zařídit to není pro režimy vůbec jednoduché.

Takže režimy začínají usmiřovat své obyvatelstvo. Jak? Především protekcionismem. Všichni si už začali stěžovat na protekcionismus jiných zemí. Ale všichni stěžovatelé dělají sami totéž. A budou toho dělat mnohem víc. Ekonomové svobodného trhu nám říkají, že protekcionismus jen dál zhorší celkovou hospodářskou situaci. Je to asi pravda, ale je to politicky bezvýznamné, když jsou lidé v ulicích a chtějí práci – a hned!

Druhým způsobem usmiřování nepokojů jsou sociálně demokratická sociální opatření. Na ně ale vlády potřebují peníze. A vlády získávají peníze z daní. Ekonomové volného trhu nám všichni říkají, že zvyšování daní (jakéhokoli druhu) za hospodářského poklesu jen dál zhorší ekonomickou situaci. Mohou mít pravdu, ale z krátkodobého hlediska je to také bezvýznamné. Věci se mají tak, že za hospodářského poklesu výnosy z daní padají. Vlády nedokáží ani držet krok s běžnými výdaji, o hrazení zvýšených výdajů nemluvě. Takže budou tak či onak zdaňovat. Nebo budou tisknout peníze.

Nakonec třetím způsobem usmiřování je pořádná dávka populismu. Rozdíl mezi reálnými příjmy horního 1% a spodních 20% za posledních třicet let mimořádně vzrostl jak uvnitř zemí, tak v celosvětovém měřítku. Bude teď snížen na „normálnější“ rozdíl jaký existoval v 70 letech, pořád ještě velmi velký, ale o něco méně skandální. Takže nyní slyšíme vlády mluvit o „příjmových stropech“ pro bankéře, jak je tomu ve Spojených státech a Francii. Nebo můžete trestně stíhat lidi za korupci jako v Číně.

Je to trochu jako být v cestě tornádu. To nejhorší může na vlády přijít v kterémkoli okamžiku. Když se to stane, mají jen pár minut na to, aby se ukryly do svých sklepů. Tornádo pak přejde a pokud člověk zůstane naživu, vyjde ven, aby spočítal škody. Ukáže se, že škody jsou velmi rozsáhlé. Ano, může se stavět znova. Ale pak začne skutečný spor – o to jak budovat a jak poctivě rozdělovat přínosy nové výstavby.

Jak dlouho bude převládat tento chmurný obraz? Nikdo neví ani si nemůže být jist, ale bude to patrně hezká řádka roků. Mezitím přijdou na vlády volby a voliči nebudou laskaví k dosavadním držitelům moci. Protekcionismus a sociálně demokratická opatření slouží vládě stejně, jako lidem za tornáda sklepy. Jiným způsobem, jak se schovat do sklepa, je faktické znárodnění bank.

O čem my lidé máme přemýšlet a na co se máme připravit je, co budeme dělat až vyjdeme ze sklepa, ať to bude kdykoli. Základní otázka zní, jak začneme znovu budovat. O to se povede skutečná politická bitva. Terén bude nezvyklý. A všechny naše minulé rétoriky budou podezřelé. Je třeba si uvědomit základní věc, že nová výstavba nás může zavést do mnohem lepšího světa, ale také do mnohem horšího. V každém případě to bude velmi odlišný svět.

Zdroj ve všech jazycích: FERNAND BRAUDEL CENTER
Binghamton University, USA
© Immanuel Wallerstein 2007

© Immanuel Wallerstein, distribuuje Agence Global. Pokud jde o autorská práva a povolení, včetně překladů a umísťování v nekomerčních médiích, kontaktujte rights@agenceglobal.com, 1.336.686.9002 nebo 1.336.286.6606. Je povoleno stahování komentářů a jejich zasílání elektronicky nebo e-mailem třetím osobám za podmínky, že nedojde k zásahům do textu a bude zveřejněna informace o copyrightu. Autora můžete kontaktovat na immanuel.wallerstein@yale.edu.

Tyto komentáře, publikované dvakrát za měsíc, jsou zamýšleny jako reflexe současné světové scény, nahlížené ne z pohledu novinových titulků, ale z dlouhodobé perspektivy.

                 
Obsah vydání       13. 2. 2009
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Do ringu bez tréninku Soňa  Hromátková
15. 2. 2009 More Czech resources in English
14. 2. 2009 Obří farmaceutická firma poskytne světovým chudým léky za nízké ceny
15. 2. 2009 Immanuel Wallerstein: Politika hospodářské katastrofy Immanuel  Wallerstein
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
15. 2. 2009 ČSSD: Generál Clark a sjezdová diskuze, která se nekonala Vladislav  Černík
15. 2. 2009 Paroubek v ČT: názor ČSSD na radar ani Clarkovo poselství nezmění Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší
14. 2. 2009 Bendl dostal šanci napravit přehmat svého předchůdce Martin J. Kadrman
13. 2. 2009 Hamas vraždí v Gaze
14. 2. 2009 Plán na vyváznutí ze světové krize Wenzel  Lischka
14. 2. 2009 Ronald Reagan byl odborář a nebyl antikomunista Petr  Nachtmann
14. 2. 2009 K Nachtmannovým selektivním výpiskům z anglické Wikipedie Karel  Dolejší
14. 2. 2009 Reagan byl odborář a nebyl antikomunista? -- Dobrej vtip Jiří  Drašnar
13. 2. 2009 CVVM: dvě třetiny lidí jsou stále proti radaru USA v ČR
13. 2. 2009 Evropa proti americké protiraketové obraně Jana  Glivická
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek
13. 2. 2009 Klaus se vysmál šéfredaktorům
13. 2. 2009 Když šéfredaktor dezinformuje Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity
13. 2. 2009 To není nejlepší řešení: Zbrzdit zadlužení, anebo snížit daně? Uwe  Ladwig
13. 2. 2009 Spor o brněnské ghetto Pavel  Pečínka
13. 2. 2009 O jedné "obyčejné" smrti: Zabil se schopný člověk Jan  Paul
13. 2. 2009 Reichenberg a lyžníci Ladislav  Žák
13. 2. 2009 Jak ukřičet Davida Ratha
13. 2. 2009 Izrael: Vládu zřejmě utvoří Netanyahu
13. 2. 2009 Josefa Zemana a Ludvíka Vaculíka cesta někam
13. 2. 2009 Salonní vůz
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
13. 2. 2009 Zveřejnění odposlechů - soukromí každého jedince ztrácí svou nedotknutelnost Petr  Žantovský
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
13. 2. 2009 Uklízečky pozor, Amerika konečně náš vzor ! Karel  Košťál
13. 2. 2009 Nikoliv střet, ale dialog civilizací o lidských právech Ondřej  Lánský
13. 2. 2009 "Politická moc si nechala vyrobit podklady o údajném spiknutí v kauze Savoy" , tvrdí Slonková Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Kauza Asanace po osmnácti letech skončena. Rozsudkem Ústavního soudu.
12. 2. 2009 O odbornících, poustevnících a babičce paní Haisové Karel  Dolejší
12. 2. 2009 Tak nejprve k tištění peněz a k Výmaru Jan  Hošek
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
12. 2. 2009 Abraham Lincoln -- jen "symbol"? Miloš  Dokulil
12. 2. 2009 Vzpomínat na Darwina s úctou, anebo jej odmítat? Miloš  Dokulil
12. 2. 2009 Ve Vietnamu a Mongolsku nejsou jen "doly na lidi" Milan  Daniel
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009

Immanuel Wallerstein: Commentaries RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2009 Immanuel Wallerstein: Politika hospodářské katastrofy Immanuel  Wallerstein
2. 2. 2009 Immanuel Wallerstein: Jak předělat Ameriku: Obamovy dvojznačnosti Immanuel  Wallerstein
16. 1. 2009 Immanuel Wallerstein: Kronika předpověděné sebevraždy - případ Izraele Immanuel  Wallerstein
16. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Pákistán: Obamova noční můra Immanuel  Wallerstein
2. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Irák: třináctá hodina Immanuel  Wallerstein
18. 11. 2008 Immanuel Wallerstein: Obamovo vítězství -- strach a naděje Immanuel  Wallerstein
3. 11. 2008 Immanuel Wallerstein: Dramatické důsledky v Iráku? Immanuel  Wallerstein
3. 10. 2008 Immanuel Wallerstein: Bolívie: porážka pravice Immanuel  Wallerstein
16. 9. 2008 Immanuel Wallerstein: Nový světový geopolitický řád: konec prvního dějství Immanuel  Wallerstein
2. 9. 2008 Immanuel Wallerstein: Přežije NATO Gruzii? Immanuel  Wallerstein
16. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Geopolitické šachy: pozadí miniválky na Kavkaze Immanuel  Wallerstein
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
4. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Když se tvrdí hoši rozhodnou být diplomaty Immanuel  Wallerstein
21. 6. 2008 Immanuel Wallerstein: Obamovo vítězství? Jak bude velké? Jak dalekosáhlé? Immanuel  Wallerstein