29. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 10. 2003

O Červenkovi a těch druhých

Kauza Červenka (Červenka/ Ohem/ Ventruba/ Agrofert/ ACA/ Heradit/ Fytoz/ Command 4EC/ Hynek atd.) získala postupně zajímavé rozměry. Redaktor Hynek se však v něčem mýlil. Falešný výrobek opravdu neobsahoval neúčinnou látku, ale úplně stejnou účinnou látku jako originální výrobek americký. Americký výrobek možná obsahoval jen trochu lepší zabezpečení některých užitných vlastností (smáčedla apod.), ale díky tomu i méně vlastní účinné látky. Američané nám tedy za vydatné podpory úředníků ministerstev prodávají ve velkém nejméně 5x předražený výrobek.

Malý český chytráček (podvodníčkem bude až po vyslovení právoplatného rozsudku) se chtěl přiživit na velkých podvodech amerických superproducentů, nadnárodních obchodních společností a úředníků a se zlou se potázal. Člověk zjišťuje, že český producent či obchodník může v ČR uspět jen, když je větší lump než ti ostatní, tedy než mafie spojující smečky bývalých estébáků, zkorumpované úředníky, nastrčené politiky a mafiánce všeho druhu.

Musím říci, že po letech mediálního běsnění kolem Viktora Koženého a jeho Harvardských fondů začínám věc vidět v poněkud jiném světle a Kožený se před mýma očima začíná měnit z třeťotřídního podvodníčka na moderního skoro Jánošíka, který bohatým lumpům bere (ale pro jistoto si to nechává pro sebe; žel bohu při tom jsou ale okradeni i chudí akcionáři).

Kdo jsou tito bohatí lumpové? Když se podíváme na personální složení pozadí Harvardských fondů, zjistíme, že šlo o komplot bývalých agentů StB, tedy lidí, kteří zneužili svých služebních kontaktů a znalostí na okradení svých spoluobčanů v rozsahu, který není možné nazvat jinak než organizovaným zločinem a vlastizradou.

Kožený byl tehdy hodným chlapcem, typickým selským synkem zvyklým pracovat i šikovně obchodovat, tím nejlepším, co byl český venkov schopen našemu velkoměstu dodat. Měl hodným strýčkům posloužit jako hlupáček, přesněji řečeno jako bílý kůň.

Viktor si trochu zahrál na Švejka a chvíli tuto roli přesvědčivě hrál. Když si však již byl jistý, jak a komu mají posloužit peníze vytažené z kapes důvěřivých akcionářů, rozhodl se, že investovanou snahu a tatínkovy peníze nenechá padnout na oltář organizovaného zločinu a vypařil se po anglicku (s irským občanstvím) i s miliardami. Nechci z něj dělat svatouška, stále cosi dluží pár slušným lidem, ale myslím, že alespoň malý pomniček s valaškou a svým ojetým vrzajícím mercedesem by si zasloužil. Pomníček na hrdinství stoprocentního Čecha, který dokázal zvítězit nad velkými grázly, kteří uchvátili tuto zemi.

Před listopadem jsme dávali úplatky, abychom sehnali podpultové zboží, po listopadu museli dávat čeští podnikatelé úplatky, aby od nich výrobky a služby někdo koupil nebo, aby jim je prodal pod cenou (nejlépe za dumpingové ceny) či přednostně. V podstatě však za tuto situaci nemohou: Polostátní a státní firmy a úřady byly a dodnes mnohde jsou obsazeny estébáckými mafiemi a kdo nedal úplatek nebo se k nim nepřidal či je nevzal mezi sebe, měl prostě smůlu.

Je na státu, aby velmi razantně tuto situaci řešil. Jenom železný Špidla a železný Klaus mohou být tomuto státu užiteční. Pokud tito pánové nedokáží škrtem svého pera poslat celou smečku tunelářských lumpů do vězení, bude jejich vládnutí k ničemu. Klaus se však zatím vyjadřuje jen škrobenou řečí své funkce a Špidla se snaží jakýmkoliv vyjádřením vyhýbat. Klaus již není a nechce být mužem činu a jeho funkce mu k tomu ani nedává příliš prostoru. Takže skoro všechna odpovědnost leží na Špidlovi. Zatím nám nezbývá než jej podpořit.

Včera jsem viděl celkem pěkný film o Gorbačovovi. Řekl v něm jednu nenápadnou větu. Když bylo zřejmé, že je hlavním kandidátem na uvolněné místo prvního tajemníka, přišli za ním lidé z pozadí moci a řekli mu: Zajímej se o zahraniční politiku, piš politické články, buď na očích a tvař se, že jsi sám. Gorbačov, který byl zvyklý se opírat především o vlastní schopnosti, to zprvu nepochopil. "Co to znamená ,být sám'?" přemýšlel. Toto klientelisticko-estébácké myšlení, u nás před listopadem i po něm tak často uplatňované, mu bylo cizí.

Piš scénáře a my se budeme snažit ti je prosadit.

Zorganizuj politické hnutí či mítink a my tě dostaneme do médií.

Založ firmu a my ti dohodíme kontakty.

Napiš knížku a my ti ji vydáme.

Kdo pracoval u filmu nebo v televizi, ví, jaký je to rozdíl psát scénáře tzv. do šuplíku a nebo mít alespoň sebemenší naději, že budou realizovány. Kdo chtěl založit politické hnutí nebo stranu ví, jaký je to rozdíl, zda o vás média píší (a jak) nebo zda mlčí (nebo vás shazují).

To se pak snadno člověk stane scénáristou, spisovatelem, politikem, když ví, že někde v zákulisí stojí ochránce, protektor, či celá klientelistická síť. Já osobně bych napsal desetkrát více scénářů, povídek a článů, kdyby mi někdo řekl, že to možná použije.

To je snad nejzhoubnější dědictví, které nám minulý režim a následně i Havlova éra zanechaly: Výsledky konkurzů jsou předem jasné; politici, obchodníci, novináři, spisovatelé se dělí na ty, kteří jsou s NIMI nebo jso pro NĚ alespoň neškodní, a na ty ostatní. Na ty, kteří jsou IN a na ty, kteří jsou OUT.

Na ty, kterým jdou dotace, granty, přísliby a na ty ostatní. Je to rozdíl obíhat grantové agentury a nadace a posílat nazdařbůh desítky projektů anebo čekat, až mi nějaká z agentury zavolá, že by byla ráda, kdybych si u nich zažádal o grant. Jedněm se pomáhá a druhým se házejí klacky pod nohy, pomlouvají se a špiní. Pravda a láska možná jednou zvítězí, ale za Havla k k tomu nedošlo.

Mám dokonce malé ale neumlčitelné podezření, že když Havel nebo Suchý začínali se svými divadélky, že byl někdo v pozadí, kdo jim tiše kývl. Řekl jim: Noste kravatu, mluvte slušně, usmívejte se a pište, pánové, pište! Možná půjdete i na chvíli sedět, ale toho si nevšímejte.

Gorbačov pohrdal štěnicemi v pozadí moci i když jejich pokryteckého systému jednou za čas využil ve svůj prospěch (a tím možná i v náš prospěch), dnes na tento systém kuloárové politiky, který jemu samému byl cizí, také doplatil. Gorbačovovo jméno v Rusku pošpinila především pomluva, že diky jeho slabosti došlo k rozpadu říše. Není to samotřejmě pravda. K rozpadu by došlo i bez Gorbačova a hlavní chybou, kterou dělá Putin, je násilné držení Čečenska. Rusko přijde nezadržitelně ještě o uzemí dalších budoucích států a bude mu to zejména k prospěchu.

A co s tím Červenkou, Ohemem, Ventrubou a Koženým? To už mne netrápí. Jsou tu větší grázlové a větší problémy.

Přepis reportáže ČT o falešných chemikáliích

ČT 1 21.07.2003

21:25 Fakta

Falešná látka na hubení plevele

Marek VÍTEK, moderátor

Náš zemědělský trh zaplavily tisíce litrů falešné americké látky Command na hubení plevele. Několik našich podnikavců si všimlo, že americká látka je v podobných lahvích jako její pětkrát levnější napodobenina a podnikatelský záměr byl na světě. Stačilo vyměnit štítky na plechovkách a miliony z prodeje falzifikátů se jen sypaly. Zarážející je to, že v celé kauze figurují jména renomovaných firem, jako je Agrofert nebo jeden z funkcionářů Strany zelených.

Jiří HYNEK, redaktor

Příběh těchto plastových lahví připomíná pohádku. Každá nádoba za zhruba tisíc korun se jako mávnutím kouzelného proutku během chvilky změnila na nádobu pětkrát dražší. Ve skutečnosti ale nejde o pohádku, ale o vynalézavost některých českých podnikatelů-zemědělců. Ti nakoupili velké množství jisté chemické látky a po drobné úpravě přelepením tohoto štítku z ní udělali drahý americký výrobek na hubení plevele. Ten pak dál úspěšně pětkrát dráž prodali. Využili toho, že obě látky jsou v podobných lahvích.

Jan VALENTA, zástupce výrobce originálního výrobku

Hrubá představa je, že to mohlo dosáhnout objemu, který stačil na ošetření jedné třetiny ploch řepky v České republiky, což představuje, ta třetina, zhruba sto tisíc hektarů.

Jiří HYNEK, redaktor

Kauza falešných přípravků vyplavala na povrch v polovině minulého roku. To asi dvacítka zemědělských družstev nakoupila tyto výrobky značky Command jako látku na hubení plevele u brambor, luštěnin a řepky olejné. Zemědělci krátce po nákupu zjistili, že místo drahé americké látky mají v lahvičkách něco jiného.

zástupce družstva VP Agro, poškozený zákazník

Těžko jsme mohli, když jsme neznali takový ty nuance rozpoznat, co je který, že jo.

Jiří HYNEK, redaktor

Falešné lahve obsahovaly látku clomazone. Clomazone je nejen pětkrát levnější, ale pro ošetření plodin neúčinný. Zemědělci tvrdí, že falzifikáty nakoupili od dceřiné společnosti firmy Agrofert, našeho monopolního výrobce na zemědělském trhu. Agrofert nám v mailu popřel, že by firma kdykoliv a komukoliv dodávala falešné výrobky. Přímo v seznamu firem, u kterých americký výrobce při kontrole zaznamenal výskyt falešných výrobků, ale figuruje hned několik dceřiných společností Agrofertu.

(...)

                 
Obsah vydání       29. 10. 2003
29. 10. 2003 Britští konzervativci odvolali šéfa své strany Jan  Čulík
30. 10. 2003 Navzdory vzniklé kontroverzi trvá Šámal na soudním mediálním představení Jan  Čulík
30. 10. 2003 ČT nebude ve svém přímém přenosu nijak komentovat vlastní obsah soudního jednání
29. 10. 2003 Poslanci chtějí omezit právo veřejnosti účastnit se rozhodování Lucie  Peláková
28. 10. 2003 Prohlášení k pokusům poslanců omezit účast veřejnosti na rozhodování
29. 10. 2003 Protest proti návrhu zrušit účast občanských sdružení při správních řízeních
29. 10. 2003 Srba a ČRo: Mediální bublina roste Štěpán  Kotrba
29. 10. 2003 Zajímavá dramaturgie: Božská Ema pro sváteční večer na ČT 1 Jan  Čulík
29. 10. 2003 Cenzura v českých médiích Milan  Valach
27. 10. 2003 ČT "zapomněla" odvysílat zprávu, že premiér Špidla odsoudil TV přenos procesu se Srbou Jan  Čulík
29. 10. 2003 Nacionalismus navždy? Milan  Valach
29. 10. 2003 Jak chce česká armáda postavit ve Slavkově radar Miroslav  Jandora
29. 10. 2003 Špatná služba, kterou musíte dál platit čtvrt roku
29. 10. 2003 Jiří Ruml: Návrat po padesáti letech? Štěpán  Kotrba
27. 10. 2003 České soudnictví nelze napravit televizním vysíláním Jan  Čulík
29. 10. 2003 Je přímé TV vysílání soudu etické? Michal  Rusek
29. 10. 2003 Vražda za bílého dne Morten A. Strøksnes
29. 10. 2003 Zeď, která se staví v Izraeli, je tím nejlepším řešením Milan  Krčmář
29. 10. 2003 Jsem pro eutanázii
29. 10. 2003 O Červenkovi a těch druhých Darius  Nosreti
29. 10. 2003 V ČR nelze koupit vojenskou zbraň jinak než na výjimku
29. 10. 2003 Sociální pojištění za Rakousko-Uherska Josef  Trnka
29. 10. 2003 Osudy československého štátu: Tragédia na pokračovanie Peter  Greguš
29. 10. 2003 Křídla smrti nad Německem Petr  Záras
29. 10. 2003 Installfest na rádiu Akropolis: o Linuxu jen to nejlepší... Štěpán  Kotrba
25. 10. 2003 1424: Chvála budiž Bohu, který ukončil měsíc šacbán a započal měsíc ramadán
28. 10. 2003 1918: Národní shromáždění československé
27. 10. 2003 Jaké zbraně a proti komu?
24. 10. 2003 Památka zesnulých jako konflikt kultury smrti Ivo V. Fencl
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech