Deset věcí, ve kterých se západní "experti" ohledně Ruska a jeho invaze na Ukrajinu mýlili

6. 3. 2024

čas čtení 7 minut
Mnoho analytiků na Západě nepochopilo konflikt na Ukrajině, což vedlo ke špatnému zacházení s pomocí Ukrajině, upozorňuje Taras Kuzio.

Mnoho západních analytiků přehlíželo vytváření historických mýtů, které Kreml po mnoho let prosazoval a jejichž cílem bylo vymazat ukrajinskou historii a identitu.

Nedostatek vojenské pomoci ze strany Západu po nezákonné anexi Krymu Moskvou v roce 2014 umožnil Rusku přeskupit se a připravit se na totální invazi v únoru 2022.

Před dvěma lety, 24. února 2022, zahájil ruský prezident Vladimir Putin proti Ukrajině takzvanou "speciální vojenskou operaci". Jednalo se o první rozsáhlou invazi do evropské země od 2. světové války, i když invaze ve skutečnosti začala o osm let dříve invazí na Donbas a nezákonnou anexí Krymu. Mnoho západních analytiků, zejména těch, kteří se o sobě tvrdí, že rozumějí Rusku, si špatně vyložilo několik kritických bodů a ruská propaganda tyto mylné představy rychle podpořila.

Zhroucený stát: Dlouho byla Ukrajina vykreslována jako slabá, rozdělená a zkorumpovaná. Toto vyobrazení se podobá kremelským dezinformacím, které vykreslovaly Ukrajinu jako zkrachovalý a umělý stát. Tento názor vyvolal dojem, že ochrana Ukrajiny je pro západní země ztraceným případem, což je odrazuje od poskytování pomoci, kterou Kyjev potřebuje.

Prorusky mluvící lidé na Ukrajině byli vykreslováni jako neloajální a proruští, což přispívalo ke stereotypu slabé a rozdělené Ukrajiny. Toto vyobrazení se podobá kremelským dezinformacím a ruským nacionalistickým tvrzením o všech rusky mluvících lidech jako o "krajanech", kteří usilují o to, aby se stali jednotnou součástí panruského lidu. Jedním z Putinových ospravedlnění SVO bylo zastavení "genocidy" rusky mluvících lidí, o které tvrdil, že ji od roku 2014 provádějí ukrajinští "nacisté". Od "ruského jara" v roce 2014 a invaze v roce 2022 se většina rusky mluvících lidí na Ukrajině projevila jako ukrajinští vlastenci. Průzkum provedený v červenci 2023 uvedl, že 50 % východních Ukrajinců a 35 % rusky mluvících Ukrajinců obviňuje z války celé ruské obyvatelstvo, zatímco 60 % respondentů vnímalo otázku, zda je na vině ruský lid, nebo Kreml, jako irelevantní.

Rychlá porážka Ukrajiny: Kreml a západní analytici se shodli na rychlém ruském vojenském vítězství a ukrajinské porážce, přičemž Kyjev vydržel jen několik dní, než kapituloval. To ovlivnilo Západ, aby na Ukrajinu posílal pouze lehké zbraně, jako jsou Javeliny a NLAWS, pro použití v partyzánské válce. Mnozí na Západě si mysleli, že posílání těžkých zbraní nemá smysl, protože Ukrajina bude rychle poražena. V říjnu 2023, rok a půl po začátku války, 90 % Ukrajinců věřilo, že bitvu proti Rusku vyhrají, což dokazuje odolnost Ukrajiny na rozdíl od toho, čemu mnozí věřili na začátku války.

Reformovaná ruská armáda: Moskva a západní analytici se shodli na názoru, že reformovaná ruská armáda se stala druhou nejlepší na světě. Západní analytici ignorovali katastrofální dopad mafiánského státu, což je termín, který se používal k popisu země již v roce 2010, na ruské vojenské a bezpečnostní síly. Na konci prvního roku invaze byla ruská armáda zesměšňována jako druhá nejlepší armáda na Ukrajině.

Kreml není ideologický: Četní západní učenci a analytici, i když jistě ne všichni, se zdráhají vykreslit Putinovo Rusko jako totalitní, nacionalistické a fašistické. Rusko je mafiánský stát a od ústavních změn v roce 2020 a zesílených domácích represí totalitní politický systém, který podporuje imperiální nacionalismus a revanšismus. Putinovo Rusko usiluje o genocidní zničení Ukrajiny a Ukrajinců a jejich nahrazení Maloruskem a Malorusy. Krym a Nové Rusko (jihovýchodní Ukrajina) jsou prohlašovány za "historická ruská území" a střední Ukrajina by se stala loutkovým státem Maloruska podobným Lukašenkovu Bělorusku, zatímco Putin uvedl, že mnozí na západní Ukrajině chtějí, aby bylo území nabídnuto Polsku, Maďarsku a Rumunsku. Rusko povstane z popela zničené Ukrajiny jako velmoc (opět připomínající Sovětský svaz, kde unipolární svět vedený USA nahradil multipolárismus studené války). Znovuzrození Ruska v popelu zkázy Ukrajiny je kvintesenční definicí fašismu.

Proč Rusko napadlo Ukrajinu: Tato otázka stále mate některé západní analytiky a vědce kvůli jejich neschopnosti pochopit skutečnou povahu Putinova režimu. Kořeny ruské invaze na Ukrajinu spočívají v tom, že se kremelský vůdce snaží vydobýt si místo v ruských dějinách jako "sběrač ruských zemí" (vedle Ivana Hrozného, Petra Velikého a Josifa Stalina). Tato představa je návratem k imperiálně-nacionalistickému popírání existence Ukrajiny a víře v panruský národ složený z "velkých", "malých" a "bílých" Rusů (Rusů, Ukrajinců a Bělorusů). Mnoho kremelských vůdců se domnívalo, že "Malorusové" byli oklamáni, aby si mysleli, že jsou Ukrajinci, Rakušany a Poláky před rokem 1914, Vladimírem Leninem, když jim dal sovětskou republiku, a Ústřední zpravodajskou službou (CIA) od roku 1991.

Žádná vojenská podpora: Většina západních analytiků se vyslovila proti vyslání vojenské podpory Ukrajině po roce 2014. Americký prezident Barack Obama vetoval posílání zbraní na Ukrajinu navzdory tomu, že Spojené státy byly jedním ze signatářů Budapešťského memoranda z roku 1994, které poskytlo Ukrajině bezpečnostní záruky výměnou za jaderné odzbrojení. Jedním z argumentů proti tomu, aby Spojené státy poslaly vojenskou pomoc, bylo, že západní zbraně nezabrání porážce Ukrajiny.

Eskalace: Druhým argumentem z let 2014–2021 bylo, že vyslání západních zbraní by vedlo pouze k eskalaci konfliktu Proto nebylo v zájmu Spojených států a Západu poslat na Ukrajinu smrtící pomoc. Od roku 2022 strach z eskalace nadále ovlivňuje pomalu postupující americkou, německou a francouzskou vojenskou pomoc Ukrajině a ustanovení, které donedávna bránilo jejímu použití v Rusku. Strach z eskalace nadále brání Spojeným státům a Německu posílat další munici dlouhého doletu. Strach z ruské eskalace byl a je přehnaný. Zpoždění vojenské pomoci mezitím způsobilo, že válka trvá déle, protože Rusko dostalo čas na vybudování tří linií opevnění, položení desítek tisíc min a zorganizování mobilizace 300 000 vojáků.

Rozšíření Severoatlantické aliance: Někteří západní "realisté", analytici a akademici obviňovali NATO v roce 2014 a od té doby z vyprovokování ruské vojenské agrese. Ukrajině dosud nebylo uděleno plné členství v NATO. Rusko se nutně nestavělo proti vstupu Ukrajiny do NATO, ale místo toho se obávalo, že ztratí to, co Kreml považuje za "Malorusko" ve prospěch Evropy.

Tyto mylné představy o ruském imperialismu a válce proti Ukrajině na Západě způsobily povrchní chápání toho, co Ukrajina potřebuje k porážce okupantů a proč je úplné ukrajinské vítězství rozhodující pro ukončení ruských hrozeb pro své sousedy. Spoléhat se pouze na západní pohled na to, jak Rusko a Ukrajina fungují, jen znevýhodní Západ v boji proti ruskému imperialismu.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
3150

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2024