Británie: Asistent nového poslance za Rochdale odmítl odsoudit útoky Hamásu ze 7. října

4. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
"Dělnická strana" vítězí, protože v chaotické kampani voliči odmítli tři hlavní strany, z nichž dvě se distancovaly od svých kandidátů, píší Zoe Grunewald, Namita Singh a Matt Mathers.

Pozn. JČ: Ano, ale "Dělnická strana" neexistuje.  George Galloway je manipulátor, který obdivoval Saddáma Husajna a specializuje se v rámci své kariéry na záměrně provokativní chování. Několikrát vyhrál doplňovací volby a specializuje se na vyvolávání emocí v předvolební kampani. Poté, co v doplňovacích volbách zvítězí, zmizí z veřejné scény. Práce poslance ho nebaví. Jeho vystoupení po fiasku labouristů v Rochdale, kde se museli distancovat od svého kandidáta, protože se na soukromé schůzi vyjadřoval antisemitsky, nemá pro britskou politiku širší význam. Jeho volební vítězství v Rochdale je - možná - důsledkem skutečnosti, že ani Labouristická, ani Konzervativní strana nenašly odvahu veřejně požadovat příměří v Gaze a konzervativní britská vláda dokonce posílá k vraždění žen a dětí Izraeli zbraně. Přitom drtivá většina britské veřejnosti požaduje příměří v Gaze. S antisemitismem to nemá nic společného.

PS. V témž rozhovoru pro BBC tento asistent odmítl odsoudit britského ultrapravičáka Nicka Griffina, který Gallowaye podpořil.

Asistent George Gallowaye odmítl odsoudit teroristické útoky Hamásu na Izrael ze 7. října, několik hodin poté, co Dělnická strana zvítězila v doplňovacích volbách v Rochdale.

Chris Williamson odmítl odpovědět na otázku, zda odsoudí masakr, při kterém bylo zavražděno více než 1000 lidí.

"Nemůžete očekávat, že budete žít v situaci, kdy jsou lidé utlačováni 75 let, a neočekávat reakci," řekl v pořadu Today na BBC Radio 4.

Po chaotickém souboji, v němž se labouristé i zelení distancovali od svých kandidátů, získal Galloway, vůdce Dělnické strany a bývalý účastník soutěže Celebrity Big Brother, 12 335 hlasů a stal se jediným poslancem strany, kterou založil v roce 2019 a jejímž slibem číslo jedna je "ukončit imperialistické války" a vystoupit z NATO.

Labouristé se po vyhlášení výsledků omluvili voličům v Rochdale a uvedli, že "hluboce" litují, že nemohli postavit "vhodného" kandidáta. Strana Gallowaye odsoudila jako "škodlivou sílu v našich komunitách a veřejném životě" a slíbila, že ve všeobecných volbách postaví kandidáta "první třídy".

Rada zástupců britských Židů uvedla, že Gallowayovo vítězství znamená "temný den" pro britskou židovskou komunitu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1605

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2024