Rusko po dvou ztrátách pozastavilo používání letounů A-50 u hranic

4. 3. 2024

čas čtení 2 minuty
Po ztrátě druhého radarového detekčního a řídicího letounu dlouhého dosahu A-50 s nimi Rusko pravděpodobně přestalo létat. To bude pokračovat, dokud interní vyšetřování neodhalí důvody, které vedly k neúčinnosti ochrany těchto letadel, a také způsoby, jak snížit hrozbu, kterou představuje ukrajinská protivzdušná obrana.

Uvádí se to ve zprávě britské rozvědky. Jak již bylo uvedeno, ruská armáda bude hledat způsoby, jak kompenzovat ztrátu A-50, případně modernizací jiných letadel nebo návratem dříve zakonzervovaných letadel do služby.

"Ztráta této schopnosti, která zajišťuje každodenní velení a řízení ruských vzdušných operací, velmi pravděpodobně výrazně zhorší situační povědomí posádek. To je mezera ve schopnostech, kterou si Rusko nemůže dovolit ve sporném vzdušném prostoru východní a jižní Ukrajiny," uvádí se ve zprávě.

Rozvědka zdůrazňuje, že tato mezera ve schopnostech je pro Rusko nepřijatelná.

"Je pravděpodobné, že Rusko bude muset prozkoumat možnosti, jak tuto mezeru překlenout, včetně změny účelu použití letadel a podstoupení většího rizika, aby poskytlo účinnou leteckou podporu, kterou jeho pozemní síly potřebují, ale pravděpodobně nedostávají," uvedlo ministerstvo obrany.

Je také třeba poznamenat, že s obnovením provozu A-50 se téměř nevyhnutelně zvýší únava letadel a posádek a flotila se ještě více roztáhne.

"Je docela reálné, že se Rusko může pokusit vrátit dříve zakonzervovaná letadla A-50 do služby, aby tento problém zmírnilo," domnívá se britská rozvědka.

Mluvčí letectva ozbrojených sil Ukrajiny Jurij Ihnat již dříve uvedl, že ruské okupační síly snížily intenzitu používání radarových detekčních a řídicích letounů dlouhého dosahu A-50. Nepřítel vyvodil příslušné závěry poté, co v posledních dvou měsících ztratil dvě taková letadla.

Jak uvádí OBOZ.UA, měla před začátkem totální války Ruská federace pouze devět průzkumných letounů: tři A-50 a šest A-50U. Rusové je používají jako korektory při masivním ostřelování Ukrajiny a jedno takové letadlo stojí nejméně 330 milionů dolarů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1416

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2024