Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské systémy protivzdušné obrany přes noc zničily ruské bezpilotní letouny a řízené střely

12. 2. 2024

čas čtení 6 minut
 
Ukrajinské letectvo uvádí, že 14 ze 17 ruských bezpilotních letounů a jedna křižující střela Kh-59 byly zničeny


- Kreml popírá, že by jeho vojáci používali Starlink Elona Muska

Kreml uvedl, že satelitní internetový systém Starlink Elona Muska nebyl certifikován pro použití v Rusku ani mu nebyl oficiálně dodán, a proto jej nelze používat.

Ukrajina, která po celou dobu konfliktu s Ruskem používala Starlink pro vojenskou komunikaci, v neděli uvedla, že ruské jednotky používají Starlink v těch částech Ukrajiny, které kontrolují, informovala agentura Reuters.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v telefonátu s novináři uvedl:

    Tento systém není u nás certifikován, proto sem nemůže být oficiálně dodáván a není oficiálně dodáván. V souladu s tím nemůže být v žádném případě oficiálně používán.

"Proto bychom se zde snad neměli vměšovat do diskuse mezi kyjevským režimem a podnikatelem Muskem," řekl s odkazem na ukrajinskou vládu.

Hlavní ředitelství rozvědky ukrajinského ministerstva obrany v nedělním prohlášení uvedlo, že terminály Starlink používají jednotky, jako je ruská 83. letecká útočná brigáda, která bojuje u měst Kliščiivka a Andriivka ve východní Doněcké oblasti.

V nedělním příspěvku na Twitteru Musk uvedl: "Pokud je nám známo, žádné Starlinky nebyly přímo ani nepřímo prodány do Ruska."

"Řada nepravdivých zpráv tvrdí, že SpaceX prodává terminály Starlink do Ruska," uvedl Musk v příspěvku na Twitteru. "To je kategoricky nepravdivé."

 
- Ruské síly na okupované Ukrajině používají terminály Starlink vyrobené společností SpaceX Elona Muska pro satelitní internet. Začíná tovypadat jako "systémový" problém, tvrdí hlavní kyjevská vojenská zpravodajská služba.


Terminály Starlink přispěchaly na pomoc Ukrajině po ruské invazi v únoru 2022 a byly pro kyjevskou komunikaci na bojišti životně důležité. Společnost Starlink tvrdí, že s ruskou vládou ani armádou neobchoduje žádným způsobem.

"Byly zaznamenány případy využívání daných zařízení ruskými okupanty. Začíná to nabývat systémového charakteru," uvedl mluvčí ukrajinské obranné rozvědky (GUR) Andrij Jusov.

GUR uvedla, že terminály používají jednotky jako ruská 83. letecká útočná brigáda, která bojuje u Kliščiivky a Andriivky v částečně okupované východní oblasti Doněcka.

Ukrajina tvrdí, že ruské jednotky používají v okupovaných oblastech Muskův Starlink

- Ukrajinské systémy protivzdušné obrany zničily 14 ze 17 bezpilotních letounů, které Rusko přes noc odpálilo, a jednu řízenou střelu Kh-59, uvedlo ukrajinské letectvo.

Vzdušné síly v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram uvedly, že Rusko rovněž odpálilo rakety z raketových systémů země-vzduch dlouhého doletu S-300, ale neuvedly, kolik jich bylo a zda zasáhly nějaké cíle, uvedla agentura Reuters.

Oleh Synehubov, gubernátor Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, v neděli pozdě večer uvedl, že Rusko zaútočilo na jeho region raketami odpálenými ze systémů S-300 v ruské Belgorodské oblasti, která hraničí s Ukrajinou.

Uvedl, že podle předběžných informací nedošlo k žádným obětem, ale byly poškozeny fasády některých nebytových budov.

Serhij Lisak, gubernátor Dněpropetrovské oblasti, v neděli pozdě večer uvedl, že Rusko zaútočilo bezpilotními letouny na regionální město Pavlohrad. Nedošlo k žádným obětem na životech, ale některé části města přišly o elektřinu. Agentura Reuters nebyla schopna tyto zprávy nezávisle ověřit.


- Demokraté a někteří republikáni v americkém Senátu se přiblížili ke schválení balíku pomoci ve výši 95 miliard dolarů pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan, čímž prokázali schopnost spolupráce navzdory odporu republikánských zastánců tvrdé linie a Donalda Trumpa. Senát na vzácném nedělním zasedání hlasoval 67-27, čímž odstranil poslední procedurální překážku a posunul návrh zákona směrem ke konečnému hlasování o jeho přijetí. Poté bude muset jít do Sněmovny reprezentantů, kde existuje vyhlídka na další republikánské obstrukce, ale také na podporu Ukrajiny na obou stranách.

- Při útoku ruského bezpilotního letounu na Charkov, druhé největší ukrajinské město, zahynulo sedm lidí včetně tří dětí, informoval v sobotu charkovský oblastní gubernátor Oleh Synehubov. Mezi sedmi mrtvými byla ukrajinská prokurátorka, její manžel a jejich tři malé děti poté, co úder zasáhl ropný sklad a vyvolal požáry, při nichž shořela polovina ulice, uvedli úředníci. Při útoku, který podle starosty Ihora Těrechova zranil 57 lidí a spálil 15 domů, zahynul také starší pár žijící ve stejné ulici. Ukrajina uvedla, že zničila většinu ze 45 útočných dronů, které Rusko v noci na sobotu vypustilo, a v neděli ráno byly hlášeny jen malé škody.

-  Volodymyr Zelenskyj jmenoval Oleksandra Pavljuka, bývalého prvního náměstka ministra obrany, novým velitelem ukrajinských pozemních sil. Pavljuk, generálporučík, který ve funkci ministra působil rok, nahradí ve funkci velitele ukrajinských ozbrojených sil generálplukovníka Oleksandra Syrského.

-  Britské ministerstvo obrany uvedlo, že existují náznaky, že válka v Rusku přispívá k nedostatku zdravotníků v celém Rusku. Ve zpravodajské zprávě MO dodalo, že velká zdrojová a finanční zátěž války negativně ovlivňuje řadu civilních odvětví.

- V Rusku byla uzavřena registrace kandidátů pro březnové prezidentské volby, informovala v neděli agentura Tass, na jejímž seznamu je Vladimir Putin a tři politici, kteří všichni podporují válku Moskvy na Ukrajině. Na seznamu nebyl uveden ruský protiválečný kandidát Boris Naděždin poté, co mu ruská volební komise z technických důvodů zakázala kandidovat. Naděždin prohlásil, že rozhodnutí napadne u ruského nejvyššího soudu.

-   Na konferenci, která se bude konat 19. února v Tokiu, přislíbí Japonsko pomoc Ukrajině ve výši 15,8 miliardy jenů (106 milionů dolarů), informovala v neděli agentura Kyodo News s odvoláním na nejmenované zdroje. Finanční prostředky budou použity na obnovu v sedmi oblastech, včetně zemědělství a likvidace trosek, uvedlo Kyodo.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1830

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2024