"Já se tak strašně bojím, prosím, přijeďte!" Šestiletá Hind Rajabová byla nalezena mrtvá v Gaze 12 dní poté, co volala o pomoc

10. 2. 2024

čas čtení 5 minut

Holčička, která prosila Červený půlměsíc o záchranu, byla nalezena mrtvá spolu s několika příbuznými a dvěma zdravotníky, kteří se ji snažili zachránit


"Já se tak strašně bojím prosím, přijeďte," byla poslední slova šestileté Hind Radžábové, která řekla v telefonátu záchranářům poté, co se auto její rodiny dostalo pod palbu ve městě Gaza.

Uvězněná ve vozidle a obklopená svými mrtvými příbuznými tři hodiny prosila Červený půlměsíc, aby ji zachránil.

Agentura však ztratila kontakt se sanitkou, která jí byla 29. ledna vyslána na pomoc, a její posádka i Hind zůstaly nezvěstné.

Hind je jedna z šesti rozkládajících se mrtvol v tomto autě:


Tato zpráva je nyní všude. Hind chtěla být lékařkou:

 
Nyní Hindina rodina uvedla, že byla v sobotu ráno nalezena mrtvá v autě v oblasti Tel al-Hawa ve městě Gaza.

"Hind a všichni ostatní v autě jsou mrtví," řekl její dědeček Baha Hamada agentuře France-Presse. "[Členové rodiny] se mohli dostat do oblasti až teprve teď,  protože izraelské síly se dnes brzy ráno stáhly."

Palestinská společnost Červeného půlměsíce (PRCS) dodala, že lokalizovala svou vybombardovanou sanitku jen několik metrů od auta a že její dva zdravotníci, Jusuf Al-Zeino a Ahmed Al-Madhoun, byli rovněž zabiti.

Záběry, které sdílela organizace PRCS, ukazují zničené zbytky zasaženého sanitního vozu.

Nebal Farsakh, mluvčí PRCS, řekla: "Posledních 12 dní jsme byli v neustálé panice a strachu. Nemohli jsme do oblasti vyslat nikoho dalšího, takže jsme si nebyli jisti ohledně jejich osudu. Přemýšleli jsme, zda jsou mrtví, nebo živí.

Dnes na místo dorazila Hindina rodina poté, co se izraelská armáda z oblasti stáhla, a našla ji v autě s mrtvou rodinou vedle sebe."

Město Gaza je od vypuknutí války před čtyřmi měsíci zpustošeno boji mezi Izraelem a Hamásem a Hindina rodina doufala, že najde útočiště jinde.

Tragédie se odehrála 29. ledna, když se Hind se svým strýcem, tetou a bratranci pokoušeli utéct před blížícími se izraelskými silami a jejich auto se dostalo pod palbu. Hindina matka a starší sourozenci se vydali na cestu pěšky.

Červený půlměsíc nejprve hovořil s Hindinou patnáctiletou sestřenicí Layan Hamadehovou, která jim řekla, že její rodiče a sourozenci byli zabiti, a dodala: "Střílejí na nás. Vedle mě je tank." Hovor však přerušilo něco, co znělo jako střelba.

Čevený půlměsíc zveřejnil zvukový záznam hovoru a část následného tříhodinového telefonického rozhovoru Hind s dispečery, v němž prosila o pomoc a uvedla:  "Vezměte si mě. Přijedete a odvezete mě?"

Dispečerka Rana al-Faqehová uvedla, že jí Hindová řekla, že se bojí tmy, a požádala, aby ji někdo přišel zachránit.

Farsakhová uvedla, že Červený půlměsíc se cítil "bezmocný", když tři hodiny čekal na to, až jejich sanitka dostane povolení k přístupu na místo.

Řekla: "Kontaktovali jsme ministerstvo zdravotnictví a to koordinovalo náš bezpečný přístup s izraelskými úřady. Dostali jsme zelenou k přesunu sanitky."

Uvedla však, že sanitka se krátce po příjezdu na místo dostala pod palbu. "Nejprve [zdravotníci] řekli, že na ně izraelské síly nasazují laserová světla... A pak jsme slyšeli střelbu, než jsme ztratili spojení. Bylo to jako střelba nebo výbuch, nebyli jsme si jisti, co se stalo."

Červený půlměsíc  několik dní vyzýval k poskytnutí informací o zdravotnících a Hind a na svých účtech na sociálních sítích zveřejňoval fotografie této trojice. V sobotu zveřejnila fotografie vybombardované sanitky, ve které oba zdravotníci jeli.

Farsakh uvedla že sanitka byla nalezena několik metrů od auta  rodiny Hind. "Na všech našich sanitkách máme velmi zřetelné emblémy červeného kříže," řekla. "Je to hrozné, protože když jsme čekali tolik hodin, nechali jsme Hind, která nás prosila, plakala a říkala, prosím, přijeďte mě vyzvednout, a pak bohužel, i když jsme čekali všechny ty hodiny, abychom si zajistili bezpečný přístup, tak to nebyl bezpečný přístup."

Červený půlměsíc obvinil Izrael, že se na sanitku zaměřil záměrně. "Okupace se záměrně zaměřila na posádku Červeného půlměsíce, a to navzdory předchozí koordinaci, aby sanitka mohla dorazit na místo a zachránit Hind," uvedl v prohlášení.

Deník Guardian se obrátil na Izraelské obranné síly s žádostí o vyjádření k této věci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2485

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2024