Divoké požáry v Řecku jsou největší, jaké kdy byly v EU zaznamenány

30. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
 
Jedenáct letadel a vrtulník z celé  Evropské unie bylo vysláno k boji s požárem, který spálil více než 800 km2 území
 
Mluvčí Evropské komise uvedl, že lesní požár v Řecku je největším požárem, jaký byl kdy v EU zaznamenán, a blok na jeho likvidaci mobilizuje téměř polovinu svého hasičského letectva.

Na pomoc při hašení požáru severně od města Alexandroupoli bylo vysláno jedenáct letadel a jeden vrtulník z flotily EU a 407 hasičů, uvedl v úterý Balazs Ujvari.

 

Služba civilní ochrany EU uvedla, že požár spálil více než  (810 km2 - plochu větší než New York.

"Tento požár je největší v EU od roku 2000, kdy Evropský informační systém o lesních požárech (Effis) začal zaznamenávat údaje," uvedla služba.

Řecká hasičská služba uvedla, že požár v národním parku Dadia na severovýchodě země, který je důležitým útočištěm dravých ptáků, se "stále vymyká kontrole".

Od 19. srpna, kdy požár vypukl, zahynulo 20 lidí, z toho 18 migrantů, jejichž těla byla nalezena v oblasti, která je často využívána jako vstupní bod ze sousedního Turecka.

EU povolává na pomoc při boji s požáry v bloku a na sousedních územích flotilu 28 letadel - 24 letadel pro svrhávání vody a čtyři vrtulníky - poskytnutých členskými zeměmi.

Pracuje na vytvoření samostatného leteckého křídla s 12 letadly financovaného EU, které bude plně funkční do roku 2030.

"Víme, že požáry jsou stále závažnější," řekl Ujvari. "Pokud se podíváte na každoroční čísla z posledních let, vidíme trendy, které nejsou nutně příznivé, a to samozřejmě vyžaduje více kapacit na úrovni členských států."

Řecko letos v létě sužovaly četné požáry, které vláda a odborníci přičítají klimatické krizi.

Janez Lenarčič, komisař EU pro krizové řízení, uvedl, že nasazení letectva podtrhuje závazek bloku k rychlému a účinnému společnému postupu v době krize.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
2610

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2023