Republikáni získali Sněmovnu reprezentantů, zvýšili vliv v Senátu

3. 11. 2010

V listopadových volbách v USA Republikánská strana získala přinejmenším 56 křesel v dolní komoře Kongresu, Sněmovně reprezentantů, kterou tak nyní kontroluje - a redukovala většinu, kterou měli dosud Demokraté v Senátu. Stalo se tak kvůli nespokojenosti voličů s prací federální vlády a prezidenta Obamy.

Republikáni budou nyní ve zbývajících dvou letech jeho prezidentského úřadu mít možnost využívat své moci k vedení partyzánské války proti Obamovi. Nadcházejících 24 měsíců bude zřejmě charkterizováno ostrými mezistranickými spory a těžko budou přijaty jakékoliv nové zákony.

Naopak se zřejmě Republikáni budou snažit zlikvidovat Obamovy zákony, zejména jeho zdravotnickou reformu.

Obama v těchto volbách ztratil charisma neporazitelnosti. Ukázalo se, že je zranitelný, zejména, pokud nedojde dostatečně rychle k oživení ekonomiky. Z průzkumů prováděných u východu z volebních místností ve středu vyplynulo, že stav ekonomiky je zdrojem znepokojení pro 86 procent amerických voličů.

Exit poll: Voliči v USA se nejvíce obávají vývoje ekonomiky

3. 11. 2010

Voliči v USA v úterý tvrdili, že se intenzívně obávají budoucnosti ekonomiky a jsou nespokojeni se způsobem, jakým prezident Obama a Kongres vládnou. Ukázala to analýza předběžného průzkumu u východu z volebních místností (exit poll) a předvolebních průzkumů provedená společností Edison Research pro agenturu AP.

Kupčení s lékařskou péčí

3. 11. 2010 / Jiří Jírovec

V posledních říjnových otázkách Václava Moravce se na obrazovce objevili dva lékaři a jeden bakalář.

Bakalář Šnajdr mluví jako kniha, přesněji řečeno jako politická příručka, která uživatele ideologicky ukove do míry známé jako vymytí mozku, tedy do stavu, v němž se odvozená řešení jeví jako neoddiskutovatelně správná. Když mu dojdou argumenty, začne mávat koaliční dohodou, jako by to bylo písmo svaté. Koaliční dohoda není víc než trik, jímž si tři strany pojistily moc na další čtyři roky. Poslanec Šnajdr je navíc v jasném střetu zájmů, protože je současně předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Vražda ve jménu demokracie

3. 11. 2010 / Alan Cedrik

Dne 25. října 2010 bylo oznámeno, že bývalý ministr zahraničních věcí Iráku Tariq Aziz se odsuzuje k smrti. Spolu s ním byli odsouzeni dva bývalí státní úředníci -- Abd Hammud and ex-ministr vnitra Sadun Shakir.

Tato zpráva způsobila šok a pohoršení po celém světě a mnohé světové osobnosti nevahály okamžitě vyjádřit svou podporu těžce nemocnému Tariqu Azizimu.

Australský příklad

3. 11. 2010 / Štěpán Steiger

Od mého amerického přítele Simona Johnsona mi včera došel dopis, ve kterém sice píše hlavně o volbách v USA, ale uvádí dva příklady z jiného kontinentu, o něž bych se rád podělil - byť je bohužel prakticky vyloučeno, aby je napodobila moje země.

Nízké nájemné v obecních bytech?

3. 11. 2010 / Stanislav Křeček

Před komunálními volbami se v programech některých politických stran (včetně ČSSD) objevoval slib, že pokud bude mít tato strana vliv na uspořádání poměrů v obci, nebude v obecních bytech nájemné zvyšovat buď vůbec, nebo jen nepatrně. Pro nájemce takových bytů (a voliče) jistě pozitivní informace, z hlediska obecného a potřebného řešení bytové politiky státu však nic, co by bylo hodno oceňování, a to hned z několika důvodů.

Rozumět nestabilitě: Mandelbrot, fraktály a finanční krize

3. 11. 2010

Základní myšlenka spojující fraktály s finančními trhy tvrdí, že pravděpodobnost, že narazíme na extrémní fluktuace (jako ty vyvolané stádním chováním) je větší, než by odpovídalo obecnému přesvědčení. To samozřejmě přináší přesnější pohled na riziko ve světě financí.

KD│ Blesk na obloze nesleduje přímou linii. Nepravidelné vzory květáku nebo nevypočitatelné tvary větve stromu jsou výzvou čistým geometrickým figurám, jimž se učíme ve škole. Ani přímé linie, ani jemné křivky této geometrie v přírodě neexistují. Avšak díky podivuhodné práci Benoita Mandelbrota je nyní možné přiblížit se teorii mnohonásobných záhybů a neotesaných povrchů, které naplňují náš vesmír. A také naše ekonomiky, napsal na serveru Triple Crisis Alejandro Nadal.

Run To The Ruins, aneb To jsme jim to nandali!

3. 11. 2010 / Karel Dolejší

Virtuální realitou se šíří zprávy, že skupina francouzských radikálů na 7. prosince chystá opožděný mikulášský dárek: Za to, že jsme my Evropané letos nezlobili, dostaneme údajně run na banky. Takový podnik je zajisté přímočarý a imponuje mužnou rázností, což mu možná získá nějaké příznivce dokonce i mimo okruh příjemců sociálních dávek, kteří v bankách žádné úspory nemají, a nemohou je tedy ani začít hromadně vybírat.

Churchill byl "mužem minulosti" už v době Mnichova

3. 11. 2010 / Pavel Urban

Winston Churchill byl britským imperialistou non plus ultra. Proto jej také ve druhé polovině třicátých let nebral nikdo vážně. I ve vlastní straně byl pokládán za muže minulosti. Budoucnost měla patřit politice sázející pokud možno spíše na dohodu, než na sílu. Jako skalní imperialista ovšem Churchill docenil fakt, který většina jeho současníků přehlížela : že Hitlerova expanze ohrožuje rovnováhu sil na kontinentě, jejíž udržování bylo konstantou britské zahraniční politiky po několik staletí.

Churchill: hrdina alebo zloduch?

3. 11. 2010

Ako píše Boris Cvek vo svojom článku, Churchilla (ako aj akúkoľvek inú historickú osobnosť) nemožno hodnotiť z pohľadu dnešnej doby. Hodnotiť ho ahistoricky ako vraha s diktátorskými tendenciami, nenásytného imperialistu, či krutého a obmedzeného človeka nie je voči nemu celkom fér. Na druhej strane ale velebenie, niekedy až heroizovanie jeho osoby a ospravedlňovanie jeho imperializmu, rasizmu a militarizmu, pretože "tieto hodnoty boli v 19. storočí, v ktorom vyrástol, bežné a európska kultúra minimálne do 1. svetovej vojny na týchto hodnotách de facto dokonca stála" tiež nemôže byť správne, je přesvědčen čtenář Jakub Drábik

Medaile

3. 11. 2010 / Petr Jánský

Prezident Václav Klaus vyznamenal loni 28. října Karla Gotta a letos Milana Knížáka. Abych se přiznal, vůbec tomu nerozumím, protože Knížák už léta tvrdí, že Gott neumí zpívat a měl by toho nechat.

Povídky Emila Hrušky vyšly německy

3. 11. 2010 / Daniel Strož

V sousedním Německu nevychází nijak zvlášť velké množství české beletristiky, nezapočteme-li sem opakovaně dovydávanou překladovou literaturu českých klasiků, kteří tam již dávno nalezli zaslouženou odezvu a vstoupili německým čtenářům do povědomí. Proto mě tolik zaujal počin lipského nakladatelství Engelsdorfer Verlag, které před několika měsíci přišlo s povídkami Emila Hrušky, velmi citlivě do němčiny převedenými Dr. Hansem Lindemannem a vydanými pod názvem "Das Pferd am Fallschirm", čili "Kůň na padáku" (titul byl zvolen podle jednoho z celkem jedenácti příběhů).

Anketa Romano hangos:

Jak hodnotíte výsledky voleb ve vašem bydlišti a co se tím změní pro Romy?

3. 11. 2010 / Pavel Pečínka

Janko Horváth-Dóme
Básník, publicista, Brno.
Je všeobecně známo, že naši k volbám nechodí a přitom pak brečí, jak si špatně žijí. A jak dopadly volby v našem bydlišti? Co se týče praktických výsledků, dohod a jednání, žádný definitivní závěr ještě nepadl, nejsem prognostik ani Sibylla, ale s jistotou můžu už teď říct, že pro khul to dopadne jako vždy. Na kandidátce bylo celkově v komunálkách pár slušných Romů, ale ne zrovna na volitelných místech Kdy - kana chudaha godži? Kdy dostaneme konečně rozum? Myslím, že až tehdy, až nám labola e khulali bul - bude hořet koudel. Ta nám už hoří dvacet roků a stále se nepoučíme. Jsem všemi deseti pro romské poslance. Kdo jiný rozumí svým lidem? Gadžové? Nikdy, ti z toho jen těží a po romských zádech se šplhají ke korytům. Ono love nesmrděj, že ano? Čest vyjímkám. Přeji krásný jesos - podzim. Upre Roma!

Imisní zátěž z Prunéřova se v řadě míst zhorší

3. 11. 2010

Místní sdružení "Chomutov -- pod pokličkou ČEZ" spolu s Greenpeace upozornilo na fakt, že parametry elektrárny Prunéřov II, tak jak je navrhuje společnost ČEZ, by mohly znamenat nepřijatelné zatížení zdraví obyvatel žijících v jejím okolí. Podle vlastních podkladů poskytnutých společností ČEZ by samotná elektrárna mohla vystavovat desetitisíce lidí hodnotám znečištění oxidem siřičitým (SO2), které přesahují hodnoty doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Navíc imisní zátěž z Prunéřova bude v řadě míst oproti stávajícímu stavu dokonce horší.

Jak se žije ve zbohatlickém ghettu

2. 11. 2010

Do Jenišova (dále satelit) jsem se přestěhovala s rodiči ve věku 14 let, před sedmi lety. Od té doby jsem dost citlivě vnímala změny, které přinesl jiný život v jiné obci. Vyrůstala jsem v maloměstě, které má cca 17 000 obyvatel a na české poměry je to už město. Naprosto odlišný typ obce než náš satelit. V našem satelitu žilo tenkrát cca 400 obyvatel a náš řadový dům byl vlastně na okraji. Centrum obce tvořil obchod se smíšeným zbožím a moje rodina byla výjimečným úkazem mezi ostatními starousedlíky, kteří bydleli ve starých typicky vesnických domcích okolo, píše studentka Petra Kovačíková.

Vznikla nová politická třída

2. 11. 2010 / Vít Klíma

Skončily obecní volby a prapor "třídního boje" mezi levicí a pravicí byl tiše stažen ze stožáru. Koalice, ať už otevřené či skryté, vznikají - až na malé výjimky - na principu maximalizace zisku pro všechny zúčastněné. Jejich solidarita jde dokonce tak daleko, že odměňují i poraženou velkou stranu.

Článek Jana Čulíka "Pozoruhodná arogance české vlády" vyvolal velkou diskusi. Chtěl bych jen v této souvislosti upozornit na jeden, zatím opomíjený, aspekt problému -- v ČR vznikla nová samostatná třída "politické elity" s vlastními zájmy. Zdaleka už neplatí známé Marxovo "prorůstání kapitálu a politiky". Třída "politiků"a s nimi spjatá vrstva špičkových státních úředníků se už zcela osamostatnila.

Poznámky k Manifestu radikálního liberalismu

2. 11. 2010 / Michael Kroh

Jako reakce na výsledek květnových voleb se vyrojila řada iniciativ a prohlášení, které měly za cíl dát levici nový impuls. "Manifest radikálního liberalismu" Jiřího Peheho a Jana Sterna patřil v tomto směru k těm nejzajímavějším, protože svým způsobem přivedl na scénu zdánlivě již navždy minulosti patřícího Karla Marxe a Bedřicha Engelse. Některé věty dokumentu parafrázují nebo dokonce citují jejich Manifest komunistické strany z roku 1847.

Nesmysly od ministra školství

2. 11. 2010

Už se nechci dívat na OVM. Leda pokud by dotyčný pan moderátor vzal věc lépe do rukou a k panu ministrovi by si pozval oponenta z branže. Ale ne jen vrcholného manažera podniku, třeba taky jen obyčejného mistra. Prostě člověka, který ví , co jeho obor obnáší.

Pořad Otázky Václava Moravce jsem mívala docela ráda, píše čtenářka Jana Karvaiová. Ale časem se z toho stala taková dlouhodobá reality show.

Omezení podpory stavebního spoření je nedomyšlené

2. 11. 2010 / Adam Rykala

Správce státní kasy pan Kalousek se nám rozhodl zdanit od nového roku padesátiprocentní daní příspěvek na stavební spoření. Argumentem ministra Kalouska pro tuto změnu v zákoně je potřeba reagovat na situaci, kdy stavební spoření prý nevede k financování bytových potřeb a současně podpora stavebního spoření se projevuje v negativním vývoji státního dluhu.

Theodore Sorensen a liberální přesvědčení

2. 11. 2010

"Vláda musí upřednostňovat potřeby obyčejných občanů, dělníků, spotřebitelů, studentů, dětí, seniorů a nemocných, zranitelných a smolařů, a nikoliv potřeby těch, kdo jsou již dostatečně mocní a bohatí, aby si mohli dovolit vlastní lobbyisty..."

KD│ Mládí Teda Sorensena bylo natolik úzce spojeno s massachusettským senátorem, pro kterého psával historické projevy, a jeho pozdější léta zase se senátorem za Illinois, v němž rozeznal prezidentského kandidáta dříve, než si většina ostatních prominentních Demokratů tuto možnost vůbec představila, že je Sorensen často považován za jakési prodloužení velkých mužů, s nimiž byl spojen, napsal v politickém nekrologu slavného liberálního autora, mj. "spoluautora" knihy Johna Fitzgeralda Kennedyho Profily odvahy, pro The Nation John Nichols.

Pravidla obrany

1. 11. 2010 / Karel Dolejší

Selhání francouzských protestů proti penzijní reformě - dosud patrně nejmasovějších evropských protestů proti úsporným opatřením, jichž se podle některých odhadů zúčastnilo až 3,5 milionu lidí - je pro "protiškrtové" iniciativy na celém kontinentě smutnou zprávou. Snad i proto, že francouzská vláda je přece jen něco jiného než Vodafone a francouzský parlament navzdory protestům kontroverzní návrh reformy schválil, se lidé přestali účastnit demonstrací a řada radikálních odborářů se vrací do práce. V kostce lze říci, že protesty ukázaly dvě věci: Odbory dokážou zmobilizovat mnohem více lidí, než se původně myslelo - a ve výsledku to je k ničemu.

STARÁ DOBRÁ ANGLIE:

"Vadí-li vám řev deportovaného muže, sedněte si dopředu"

1. 11. 2010

Dva cestující, kteří se pokusili zastat se násilím deportovaného muže v letadle z londýnského Heathrow pracovníky soukromé deportovací firmy byli donuceni letadlo opustit a stali se terčem nepřípustného zájmu ozbrojené policie.

Svědkové, oba studenti, hovoří o tom, že muž řval, když ho tři strážci ze soukromé bezpečnostní firmy 4GS násilím drželi na sedadle v letadle.

"Muž měl na rukou pouta, jasně trpěl bolestí a strážci ho násilím drželi na místě," konstatoval Matt Taylor, 29, student na School of Oriental and African Studies v Londýně.

Řeči o zdravotnictví

1. 11. 2010 / Petr Wagner

Tato neděle byla v televizích "zdravotnická". Václav Moravec se nedozvěděl od svých hostů nic. Jen řeči buď prázdné, nebo lživé. Například tu o lécích a genericích. Tam, kde jsou k dispozici, je cenová hladina velmi rychle srovnána -- například statiny na léčbu vyšších hladin cholesterolu. V řadě oblastí - například biologická léčba, kde jde o drahé léky na vážná onemocnění - generika neexistují. Pojišťovny mají velice účinný nástroj na regulaci preskripce. Ta musí být ve výši roku 2008. Pokud není, zařízení platí z překročení 40% ceny. U velkých nemocnic jsou to miliony. Ty sice jsou za léky placené ze zdravotního pojištění, ale pojišťovna si je kromě od pojištěnců nechá částečně zaplatit i od nemocnic. Takže dvakrát! Copak na to právníci?

Hrdinství naší doby

1. 11. 2010 / Sandra Wain

Je to milé občas slyšet, že někdo dostane od nějakého prezidenta nebo starosty zlaté hodinky za hrdinství. Setkáváme se s ním na každém kroku, ale pro všední starosti jej nevidíme. Hrdinství ovšem také nevnímáme z toho důvodu, že neznáme, jaké jsou jeho podmínky. Jinak bychom dnes mohli zlaté hodinky rozdávat na každém kroku.

OVM o zdravotnictví:

Nelze šetřit na péči a přitom kupovat stále dražší přístroje

1. 11. 2010 / Boris Cvek

S potěšením jsem sledoval dnešní debatu o zdravotnictví v Otázkách VM, a to tím spíše, že se jí účastnili pan Rath a pan Schneider a chovali se oba poměrně kultivovaně (až na výjimky, kdy David Rath obhajoval středoevropskou titulománii jen proto, aby mohl Schneidera ponižovat oslovením "pane bakaláři"). Schneider podle mého názoru mluvil příliš rozvlekle a ideologicky, byť se s ním v zásadě asi nedalo nesouhlasit: větší podíl generik na trhu (na to apeluje sama Evropská komise slovy komisařky N. Kroesové v prohlášení z 8. července 2009 "Antimonopolní politika: nedostatky ve farmaceutickém odvětví vyžadují další opatření" IP/09/1098) a také větší kontrola státu nad fungováním zdravotních pojišťoven.

Historie svépomocí

1. 11. 2010 / Přemysl Janýr

Tomáš Krystlík, Zamlčené dějiny 2, Alfa Nakladatelství, Praha 2010, ISBN 978-80-87197-29-5

Po dvacetiletí akademické svobody se občané konečně se svými dějinami seznamují prostřednictvím televizního zpravodajství o forenzních šetřeních a pomáhají policii odhalovat další a další zločiny a masové hroby. Historici mlčky přihlížejí, snad náhle zaskočeni obavou z možného postihu za neoznámení trestného činu podle § 168 tr. z., protože o nich dávno vědí. V roce 1947 je vyšetřovala parlamentní komise, ale její nálezy nebyly určené širší veřejnosti.

Již staří Římané...

1. 11. 2010 / Igor Pleskot

"Quod licet Iovi, not licet bovi"

Již staří Římané znali přísloví "Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi". Věděli, že mocní si rádi uzurpují práva, která nepřejí, či zakazují bezmocným, těm dole pod nimi. Věděli, že mocní si rychle zvykají na výsady a zvláštní práva, i když o nich třeba (třeba ano, třeba ne) předtím neuvažovali. Tenhle poznatek platí do jisté míry vždycky, dokonce lze říci - za všech režimů.

Měnová válka? Samozřejmě!

1. 11. 2010 / Immanuel Wallerstein

Měny jsou velmi osobitý ekonomický problém. Představují totiž v ryzí podobě onen vztah, v němž jeden získá pouze tehdy, když druhý prohraje. Pokud revalvace nebo devalvace konkrétní měny něco vynese, musí ostatní nutně utrpět ztrátu. Všichni nemohou najednou devalvovat. Je to logicky nemožné a proto politicky irelevantní.

O tom "vykořisťování" v kapitalistickém Česku

1. 11. 2010 / Vladislav Černík

Pokud hovoří premiér Nečas o tom, že soukromý sektor je ten, který jediný vytváří pracovní místo, tak má prakticky pravdu. On totiž soukromý vlastník nejen že rozhoduje o pracovních místech ve svém podniku, ale řadou různých "pák" tlačí na veřejný sektor, a tak z pozadí "rozhoduje" i tam. Jak asi si soukromý sektor, při své přerostlé dominanci, počíná, je snadné tušit.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2010

2. 10. 2010

V srpnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 211 osob celkovou částkou 39 937.45 Kč. Příjem z reklamy byl 7000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.9 2010 částku 199 925.47 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2101,20 euro. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.