6. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 2. 2003
Severní Korea má právo uskutečnit preventivní jaderný úder proti Spojeným státům a nebude čekat, než Spojené státy dokončí svou válku proti Iráku, konstatoval náměstek severokorejského minsitra zahraničních věcí. Mluvčí Bílého domu nad touto hrozbou pokrčil rameny. Ari Fleischer konstatoval, že Spojené státy jsou na každý útok připraveny a že takovéto řeči či přípravy mohou poškodit jen samu Severní Koreu.

Severokorejský náměstek ministra zahraničních věcí varoval, že je prý nynější jaderná krize horší než v roce 1994, kdy stál korejský poloostrov na pokraji zkázy, a apeloval na Británii, aby využila svého vlivu na Washington a odvrátila válku.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE
Sloupek

Jako lékař vím, že nové originální léky jsou vždy krokem vpřed a bez nich by se vývoj zastavil, ale také vím, že to neznamená, že musí být automaticky lepší, byť se o to snaží. Teprve jejich masové několikaleté využívání ukáže jejich skutečné přínosy nebo nevýhody. Generika musí být stejně účinná a bezpečná jako originál, jinak by je stát nezaregistroval. Generika jsou levnější, protože jejich účinné látky již nejsou nové, zato jsou ale většinou již prověřené časem a zkušenostmi. Já nesdílím ten jízlivý tón, kterým Britské listy článek prezentují. Chápu amerického pana ředitele, že lobuje pro svou firmu a myslím si, že to dělá dobře. Nic jiného mu nezbývá. Každý bojujeme za "svou firmu". Vláda se chová, jakoby za nedostatek peněz ve zdravotnictví mohly jen zlé a vydřidušské farmaceutické firmy. Preferuje generika, která ale nejdříve byla originálními léčivy. Stát přísně reguluje ceny všech pojišťovnou hrazených léčiv bez výjimky, takže mnohá levnější léčiva byla nucena opustit trh, aby tam místo nich zůstala jen ta dražší. Kontraprodukce? Na druhé straně zatím žádná vláda této země nechtěla zreformovat socialistickou zdravotní péči tak, aby byl jasně vymezen standard hrazený ze zdravotního pojištění, a nadstandard, na který si připlatí pacient. To by však bylo politicky nepopulární a s někým by se zachvěla stolička. Jen si vezměte ty politické kecy o "kvalitním zdravotnictví dostupném všem bez rozdílu". Není to tak trochu stejně "směšné" lobování ? Každý máme svůj "byznys".

MUDr. Jiří Matějka pracuje jako farmaceutický zástupce českého zastoupení polské farmaceutické firmy POLFA

Příspěvek byl vybrán z diskuse k článku Radka Mokrého Pfizer v Týdnu: Láska na první pohled

6. 2. 2003
Ve čtvrtek v podvečer reagoval podrobně Irák na projev, který ve středu přednesl v Radě bezpečnosti OSN americký ministr zahraničních věcí Colin Powell, který obvinil Saddáma Husajna, že skrývá zbraně hromadného ničení. Na tiskové konferenci v Bagdádu vyjádřil generál Amer al-Saadi názor, že jsou prý americká tvrzení jen zkreslenými citáty a výmysly, nehodné supervelmoci. Konstatoval: Mnoho lidí po celém světě má stejný názor. Že byl [Powellův projev] zamýšlen hlavně pro neinformované lidi, aby je přesvědčil, že jsou válečné přípravy žádoucí, a také ochromit výbory OSN, které mají úkol realizovat rezoluci 1441."

Amer al-Saadi je "vědeckým poradcem" Saddáma Husajna a Colin Powell ho jmenoval ve své zprávě jako člověka, který nese hlavně vinu za to, že se zbrojním inspektorům OSN nedostává řádných informací. Al-Saadi je hlavním iráckým styčným důstojníkem pro spolupráci se zbrojními inspektory.

6. 2. 2003
Afghánská válka má být "úspěšným" vzorem pro blížící se americké imperiální dobrodružství na Blízkém východě, takže téměř úplný rozklad míru v této divošské zemi a postupné oslabování amerických jednotek v Afghánistánu - téměř každonoční útoky na americká a jiná zahraniční vojska, anarchie v městech mimo Kábul, moc válečných magnátů, obchodování s narkotiky a stále rostoucí počet vražd - to jsou věci, o kterých se v Americe nehovoří - je to příběh, který byl vymazán z vědomí Američanů, kteří nyní posílají desetitisíce svých mladých mužů a žen, aby uskutečnili další "úspěšnou historii".

Kdopak z vás ví, že UVNITŘ Afghánistánu nyní vysílá rozhlasová stanice organizace al Qaeda, která systematicky vyzývá k svaté válce proti Spojeným státům?

V Afghánistánu, v této divošské zemi se už skoro úplně rozložil mír - ale to je příběh, který byl vygumován z mysli Američanů, argumentuje v deníku Independent Robert Fisk.

Kompletní text v angličtině je ZDE

Colin Powell v Radě bezpečnosti, foto: UN
5. 2. 2003
Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell zahájil svůj projev v Radě bezpečnosti OSN konstatováním, že rezoluce OSN, v jejímž rámci se vrátili do Iráku zbrojní inspektoři, požadovala aby Irák odzbrojil, nikoliv, aby ho odzbrojili inspektoři. Powell citoval Hanse Blixe, podle něhož Irák nepřiznal nutnost, že musí odzbrojit:
6. 2. 2003
Dodneška některé lidi v ČR irituje, když se napíše nějaká informace o Západě či o Americe, které k svým cílům za komunismu zneužívala tehdejší propaganda. V důsledku toho se dodnes někteří novináři v ČR určitým kritickým tématům o Západě vyhýbají, aby je někdo neobvinil, absurdním způsobem, že "píší jako komunisti".

Nevěstilo by nic dobrého, kdyby to, co považujete za společnou zahraniční politiku EU, určovalo Německo a Francie. Proto je nutno doufat, že velké země EU budou naslouchat názorům nových členských zemí, bez ohledu na to, jak "pitomé" se jim tyto názory budou zdát. Z tohoto důvodu byl Havlův podpis pod "dopisem osmi", bez ohledu na to, jak byl kontroverzní, zdravou a prospěšnou lekcí pro demokracii.

Toto jsou mé odpovědi na dotazy jednoho německého politického týdeníku ZDE , proč "ČR podporuje tak nekriticky Spojené státy":

6. 2. 2003
Jindra Vavruška

S názorem Václava Havla se neztotožňuji. Navíc mi jeho okázalá servilita vůči Americe vadí. Dle mého názoru tím nedělá České republice dobrou službu - vzbuzuje tím dojem, že jsme nějaká banánová republika obývaná nevzdělanými, neinformovanými, nekritickými, servilními blbečky.

Kromě toho si nejsem příliš jistý, do jaké míry v tom hrají roli případné soukromé zájmy V. Havla.

6. 2. 2003
1. Mluvit za ČR, k tomu nemám mandát. Můj osobní postoj ovlivňuje trojí pomoc, ba rozhodující úloha USA v našich osvobozovacích bojích v minulém století. Tím odpovídám i na otázku 2. Otázka lobby je podružná, je to náš, nikoli americký problém.
6. 2. 2003
Existuje řada dobrých důvodů proč mít rád USA (a nebo Anglii), které se nedají nalézt v takové míře v případě pevninské Evropy. Co ovlivňuje politický, ekonomický a psychologický postoj ČR vůči Spojeným státům?

Jedná se o řadu věcí:

6. 2. 2003
Pokusil jsem se odpovědět na Vaše dotazy. Předesílám, že nejsem politolog, ale jen člověk, který se o politiku zajímá a má na věci, které se dnes ve světě dějí, svůj názor. Němcům bych chtěl vzkázat, že si vážím jejich a francouzského postoje a hluboce se stydím za postoj naštěstí už bývalého prezidenta V. Havla.
6. 2. 2003
Když německý týdeník se zeptá v Česku na otázky vnitřní politiky a jejich skrytých zákonitostí, mám vždy takové podivné svrbění a nevyslovenou otázku: co tím sledují? Národ, nic než národ neznají... Protože na západ od Šumavy panuje zašlá sláva evrospké hegemonie a dědičného velmocenství, která se na východ dívá asi tak, jako mnozí jednodušší Češi na Slovensko či Ukrajinu...

Jiskřivým způsobem na tyto - tušené a tehdy nevyslovené - otázky dal odpověď ve svých analýzách pro Britské listy bývalý diplomat, dnes vysokoškolský pedagog Miroslav Polreich v rozmezí od února 2002 do února 2003.

Otázky jsou to nicméně inspirativní a stojí zato si na ně odpovědět. Doufejme, že čtenáři německého týdeníku nestojí o potvrzení propagandistických tezí nového amerického ministerstva propagandy, ale o autentický názor z druhé strany šumavské hranice.

6. 2. 2003
Americká tisková kancelář The Associated Press uveřejnila článek Martina Crutsingera, který velice krátce shrnul zásadní body nového amerického národního rozpočtu.

Prezident Bush předložil Kongresu rozpočet na dva a čtvrt (přesně 2.23) trilionu dolarů, který by měl urychlit snižování daní, a tedy zlepšit stagnující americké národní hospodářství. Prezident usiluje o revizi největších vládních sociálních programů, hodlá dát NASA mírně přidáno a hlavně zahrne armádu a národní bezpečnost miliardami dolarů. Ohlásil: "Jsme na cestě k zabezpečení národní bezpečnosti".

6. 2. 2003

Rad by som len strucne reagoval na doplnok k clanku z 5.2.2003 "Ceska sporitelna ma sve klienty rada" (viz zde), v ktoreho zavere pisete o bezplatnom poskytovani bankovych sluzieb v UK, píše David Singer.

Myslim, ze by bolo vhodne uviest veci na pravu mieru - je sice pravda, ze mnozstvo zakladnych sluzieb (v CZ a SK bankach draho spoplatnovanych) je v UK bezplatnych - jedna z mozno najsvetlejsich vynimiek je bezplatne vydavanie kreditnych kariet (ale s tym ma co do cinenia asi obrovska konkurencia), ale v clanku sa pise o autentizacnom kalkulatore, ako o sluzbe vysoko nadstandardnej (mne takyto kalkulator ponukal Creditanstalt pred 5 rokmi za niekolkonasobne vyssiu sumu) a teda na margo britskych bank - napriklad LEN vedenie Advantage Gold Account v NatWeste ma stoji Ł6, nezavisle na tom, ci som v kredite.

Tym v ziadnom pripade nechcem utocit na kvalitu Britskych listov, len si myslim, ze by citatelia nemali vidiet britske bankovnictvo z pohladu spoplatnovania sluzieb ako diametralne odlisne od toho nasho, aj ked je nesporne neporovnatelne dokonalejsie...

Poznámka JČ: 1. mám zkušenost nejméně s dvěma bankami, www.egg.com a www.nationwide.co.uk, kde pro přístup k účtu nepotřebujete autentizační kalkulátor. Jsou i další.

PROČ proboha si vedete účet u NatWest za 6 liber měsíčně, když existuje množství bank, kde je běžný účet veden zadarmo?

Netvrdím, že v Británii nemůže existovat žádná banka, která by si účtovala bankovní poplatky za vedení konta, či žádná banka, která by nabízela za vysoké ceny autentizační kalkulátor. (Na to je trh v oblasti bankovnictví příliš rozrůzněný a nepřehledný, je to země z 60 miliony obyvatel...)

Ale proč u nich mít účet?

Ty banky, které zpřístupňují svým klientům účet prostřednictvím internetu jen na základě tří samostatných hesel, vědomě riskují možnost podvodu a pod tlakem konkurence internetový účet svým zákazníkům před podvodem garantují i bez autentizačního kalkulátoru, aby byla poskytovaná služba co nejjednodušší a uživatelsky nejpřítulnější.

Víte dobře, že dojde-li k podvodu a objeví-li se vám např. na vaší úvěrové kartě podvodná položka, jejímž prostřednictvím vám někdo ukradl peníze, nebo v případech, kdy vám někdo ukradne samu úvěrovou kartu, britské banky jednají ve prospěch zákazníka okamžitě, ukradené peníze nahradí a stejně tak podniknou okamžitá účinná opatření zdarma k vydání nové úvěrové karty. - V ČR nevím o bance, která by si neúčtovala poplatky, ani nevím o bance, která by řešila krádeže úvěrových karet, aniž by část škody či různé poplatky musel hradit zákazník.

5. 2. 2003
Mezi předsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Martinem Muchkou a místopředsedou Rady Petrem Štěpánkem to "jiskří". Děje se tak v souvislosti s připravovanou knihou Petra Štěpánka o zákulisí "regulace" televizí s příznačným názvem: Ukradená televize aneb Co na televizní obrazovce nebylo, která vyjde v nakladetelství Votobia. Otázkou zůstává, zda se oba pánové na "zviditelnění po česku" tedy mediální přestřelce ve stylu hospodské rvačky domluvili jako na propagačním tahu pro zvýšení prodejnosti Štěpánkovy knihy, a nebo se Martin Muchka "neudržel". Tak špatné nervy u tak zodpovědné funkce by byly na pováženou... "Přestřelka" vznikla kvůli Štěpánkově ukázce z knihy, zveřejněné v MfD pod chytlavým názvem Havlova krajina po bitvě.
ŠOK
6. 2. 2003
Zvykli jsme si, že šachové partie v politice se vyhýbají stolci na Pražském hradě. Za celou dobu svého úřadu neměl Václav Havel opravdového protivníka při volbě prezidenta. Snad jediným pokusem byl návrh slovenského kandidáta prostřednictvím republikánského poslaneckého klubu ve Federálním shromáždění v roce 1992, který počítal s jednotnou podporou slovenské části zákonodárného sboru. Tehdy Václav Havel zdánlivě vzdal boj a počkal si až do mnohem jistější volby českého prezidenta.
6. 2. 2003
Současná vládní koalice i přes odpor pravicové opozice stabilizovala svou pozici. Bezesporu je dnes pevnější vládou, než před daňovou krizí po loňských povodních. Do čela ODS nastoupil nový předseda, sympatický veřejnosti a v KSČM se opět začaly hýbat ledy, když Miroslav Ransdorf ohlásil svou kandidaturu na předsedu strany. Zdálo by se, že situace je klidná, až uspávající, tedy teprve před bouří.
www.ztohoven.cz
5. 2. 2003
Skupinka mladíků, kteří se rozhodli přiživit se na "výtvarném" nápadu někoho jiného, nabízí pokračování kýče, zvaného Davidovo srdce na Pražském hradě. Manipulace s grafikou a významy vizuálních symbolů je lákavým, ale nekreativním vyjádřením "generační výpovědi" pro mnoho studentů i špatných absolventů tohoto oboru.
5. 2. 2003
Prvotní impuls [k "dopisu osmi"] vzešel údajně z konzervativního listu The Wall Street Journal Europe, jehož editor Michael Gonzalez, se brání výtkám, že text vznikl z podnětu americké administrativy.

Tohle jsem si s úsměvem přečetl, ale dobře se to čte, napsal nám Josef Brož.

5. 2. 2003
Který redaktor by neměl rád dopisy čtenářů. Šetří práci s vyhledáváním informací, inspiruje a někdy potěší. Nebo naopak.

Koncem loňského prosince přišel email Radomíra Vrajíka (vrajik@logika.com).

Týkal se České spořitelny, potažmo posledního výkřiku techniky, služby internet banking. Čtenář píše:

Asi tak v září 2001 vnutili manželce ve spořitelně autentizační kalkulátor internet banking pro běžný účet a sporožiro za cca 1500 Kč.

Načež tato služba nebyla pro běžný účet 3 měsíce do konce roku v provozu ze strany spořitelny - technicky nezvládnuto.

Jaroslav Hutka
5. 2. 2003
Předevčírem jsem přijel z koncertu z Plzně o půl čtvrté ráno. Krásný koncert a hnusná cesta. Vyvlekl jsem do třetího patra kytaru, kufřík svých samopalnických cédéček a velkou slohu s grafikami. Ani nevím, jestli už jsem víc potulný zpěvák, nebo potulný hokynář. Ale obojí znamená svobodu. Dal jsem krámy do pracovny a šel se podívat do ledničky. V předsíni jsem potkal Elišku. Používá moje trička jako noční košili.
5. 2. 2003
Komunálne voľby na Slovensku konané v dňoch 6. 12. 2002 a 7. 12. 2002 boli predmetom mnohých úvah v slovenských aj zahraničných elektronických i tlačených médiách. Zúčastnil som sa týchto volieb v jednej bratislavskej okrskovej volebnej komisii a nadobudol som dojem, že komentáre a úvahy médií tak radikálne protirečia mojim skúsenostiam, ako keby som bol účastníkom akejsi inej udalosti, ako je tá popísaná a komentovaná v médiách.
Channel 4
4. 2. 2003

Úterý, 21.00: Hodinové večerní zpravodajství britské televizní stanice Channel Four News, které se vysílá od 20 hodin středoevropského času, věnovalo přibližně třicet minut exkluzivnímu rozhovoru nestora britských labouristů a bývalého britského ministra Tonyho Benna se Saddámem Husajnem.

informace o rozhovoru BL

Saddám Husajn v rozhovoru popřel, že by měl Irák zbraně hromadného ničení či styky s organizací al Qaeda, a zdůraznil, že se Iráčané budou proti vojenskému útoku energicky bránit, stejně jako se proti nacismu bránili Britové za druhé světové války. Při rozhovoru si Saddám Husajn nervózně pohrával s tužkami na stole a bezmyšlenkovitě otevíral a zavíral knihu v zelené vazbě, kterou měl před sebou. Rozhovor vyvolal okamžitě kontroverzi, zejména zajímavá byla po odvysílání rozhovoru se Saddámem velmi ostrá slovní potyčka mezi moderátorem pořadu Channel Four News Krishnanem Guru-Murphy a navrátivším se Tony Bennem.

transkript česky BL
video RM 56k 1 2 3 4 5

Jiní pozorovatelé, zejména labouristická poslankyně Ann Clwyd, která usiluje o to, aby byl Saddám Husajn pohnán před mezinárodní soudní dvůr jako válečný zločinec, konstatovala, že celá řada otázek zůstala nezodpovězena, například proč Saddám Husajn nadále vězní tisíce lidí ve svých vězeních. Bývalý britský velvyslanec v Iráku v letech 1990-1991 uvedl, že ho překvapilo, jak chabá byla obrana Saddáma Husajna. Pozorovatelé, kteří vystoupili v úterý večer v Channel Four News, však konstatovali, že Saddámovi věří, že nemá žádnou spojitost s organizací al Qaeda.

Washingtonské politické kruhy se vyjádřily, že je zaujal Saddámův "názor na svět", avšak že na přípravě války se nic nemění, totéž potvrdil úřed britského premiéra v londýnské Downing Street. (V úterý se během návštěvy v Paříži pokoušel Tony Blair neúspěšně přesvědčit francouzského prezidenta Chiraca, aby podpořil válku proti Iráku.) Podrobnosti o rozhovoru se Saddámem Husajnem a o reakcích na něj přineseme co nejdříve.

transkript rozhovoru anglicky ZDE

Od 21 hodin českého času poskytoval Tony Benn veřejnosti onlinový rozhovor v této věci na stránkách Channel Four News.

online rozhovor anglicky ZDE
český překlad výňatků z rozhovoru BL
4. 2. 2003

Moderátor: Poslední otázka: Byl by svět lepším místem bez Saddáma Husajna?

Benn: O to přece vůbec nejde. (Oba mluví dohromady.) Vy mi snad říkáte, že jestliže se vám nelíbí nějaký vedoucí politik v nějaké zemi, můžete zabíjet ženy a děti po desetitisících, jen proto, aby se vedení země změnilo? Co je to za svět? Co to má co společného s Chartou OSN? Já žádného Saddáma Husajna nepodporuju.

Po odvysílání rozhovoru Tony Benna se Saddámem Husajnem došlo v úterý večer ve studiu Channel Four News mezi Bennem a moderátorem pořadu k ostrým střetům.

4. 2. 2003
"Obě strany promarnily tuto příležitost. Tony Benn, říkám to zdvořile, je velmi zkušeným politikem, ale nepoložil množství důležitých otázek, o nichž bych si býval myslel, že se na ně politik zeptá. A Saddám Husajn odpovídal pozoruhodně chabě. Nepřesvědčoval. Řekl prostě, nemáme zbraně hromadného ničení a nemáme vztahy s al Qaedou - tomu druhému tvrzení já osobně věřím - ale tímto rozhovorem by ani o jedné z těchto věcí nikoho nepřesvědčil."

To je názor bývalého britského velvyslance v Bagdádu.

Moderátor Channel Four News se pak zeptal labouristické poslankyně Ann Clwydové, která usiluje o to, aby byl Saddám Husajn pohnán před soud za válečné zločiny, zda Saddám Husajn tímto rozhovorem Tonyho Benna zneužil, zeptal se, zda Benn neměl do Bagdádu jezdit. Clwydová odpověděla:

"No, byl to zajímavý rozhovor. Ale zůstalo množství nezodpovězených otázek. Například bude zajímavé, co ve středu řekne Colin Powell, jaké jsou nové informace. A já bych se Saddáma Husajna zeptala, například, proč nechce dovolit iráckým vědcům, aby s nimi byly prováděny pohovory bez přítomnosti pracovníka tajné služby. Co se stalo tisícům lidí, kteří jsou stále ještě v jeho vězeních. Proč se nezodpovídal ze zločinů proti lidskosti a genocidy, které údajně během let spáchal. Množství nezodpovězených otázek, ale byl to zajímavý rozhovor."

Další moderátorova otázka zněla: Věříte mu, když řekl, že nemá vazby na al Qaedu a že nemá zbraně hromadného ničení?

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
4. 2. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2003 Severní Korea si vyhrazuje proti USA právo prvního, preventivního jaderného úderu   
6. 2. 2003 Ministryně zdravotnictví šíří nepřesnosti Pavol  Mazan
6. 2. 2003 Havlův podpis, bobos a zahraniční politika Štěpán  Kotrba
6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb
6. 2. 2003 Ohrozil Havlův podpis pod "dopisem osmi" společnou zahraniční politiku EU? Jan  Čulík
6. 2. 2003 V britské bance NatWest mi účtují 6 liber měsíčně za vedení konta   
6. 2. 2003 Dostali jste to, co si zasloužíte Ondřej  Čapek
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
5. 2. 2003 Kulturní monitor: Čekání na Godota - aneb do mrtvol se nekope Štěpán  Kotrba
4. 2. 2003 Antievropeanismus Bushovy vlády nesdílejí normální občané   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2003 Hluboce se stydím za Václava Havla Petr  Cironis
6. 2. 2003 Okázalá servilita vůči Americe Jindra  Vavruška
6. 2. 2003 Dostali jste to, co si zasloužíte Ondřej  Čapek
6. 2. 2003 Odpověď na pět otázek Jan  Friedlaender
6. 2. 2003 Ohrozil Havlův podpis pod "dopisem osmi" společnou zahraniční politiku EU? Jan  Čulík
6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb
6. 2. 2003 Havlův podpis, bobos a zahraniční politika Štěpán  Kotrba
6. 2. 2003 Fisk: Nezmiňujte se Powellovi o válce v Afghánistánu   
6. 2. 2003 Severní Korea si vyhrazuje proti USA právo prvního, preventivního jaderného úderu   
6. 2. 2003 Irák odmítl Powellův projev   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2003 Volba prezidenta -- nutná nezbytnost nebo nezbytná nutnost? Robert  Vašíček
6. 2. 2003 Nejisté vyhlídky vládních stran Robert  Vašíček
29. 1. 2003 K prezidentské volbě: Máme stále šanci změnit naši zemi! Jiří  Lobkowicz
28. 1. 2003 Klaus: fakt, který nemůžeme přehlédnout Darius  Nosreti
27. 1. 2003 Je opravdu škoda, že prezident nebyl zvolen? Petr  Kuča
27. 1. 2003 Koho na Hrad, that is a question... Ivo V. Fencl
26. 1. 2003 Zeman sklidil to, co zasel Josef  Trnka
25. 1. 2003 Domácí štěstí: jak probíhaly volby prvních československých prezidentů   
24. 1. 2003 Pohled zevnitř: Kdo prohrává s kým v ČSSD Ivan  David
24. 1. 2003 Brousí si Špidla zuby na přímou volbu? Štěpán  Kotrba