Ministři financí eurozóny poskytli peníze Řecku, obavy o euro však neuklidnili

30. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Ministři financí eurozóny v úterý poskytli Řecku 8 miliard euro, aby odvrátili bezprostředně hrozící nedostatek financí. Nepodařilo se jim však utišit obavy, že společná měna je odsouzena k zániku.

Sedmnáct ministrů tvrdí, že nalezli způsob jak navýšit prostředky v záchranném fondu tak, aby mohl zvládat krize mnohem větší než ta jež zasáhla periferní Řecko. A vyzvali Mezinárodní měnový fond, aby se ve větší míře zapojil do ochrany eura. 

Poté co byl dříve oznámen úmysl navýšit prostředky ve fondu EFSF na bilion euro zůstal ale jeho šéf Klaus Regling v úterý velmi vágní, pokud jde o způsob, jak toho dosáhnout.  

Otázka navýšení prostředků EFSF, jenž má zabránit šíření dluhové krize ze země do země, je pro stabilitu společné měny klíčová.

Nadále panují mimořádné obavy ohledně Itálie. Její dluh představuje pětinásobek řeckého a její dluhopisy se prodávají s výnosem 7,56%, což je neudržitelné. Zdá se, že investoři stále více pochybují o schopnosti zemí eurozóny vyhnout se bankrotu - a Itálie, která je třetí největší ekonomikou eurozóny, je příliš velká na to, aby mohly být její finance sanovány. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6442

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2011