Pákistán nařídil USA, aby vyklidily leteckou základnu

28. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Pákistán dal Spojeným státům patnáct dnů na vyklizení letecké základny, která představuje klíčovou instalaci pro útoky bezpilotních letounů v Afghánistánu. Jedná se o odvetu za útok, při němž Američané na pohraničním stanovišti omylem usmrtili 24-28 pákistánských vojáků a dalších 13 jich zranily.

Američané mají opustit základnu Šamsí, kterou tajně převzali po 11. září 2001. Jedná se o rozhodnutí přijaté během mimořádného zasedání pákistánských vojenských a civilních špiček v sobotu v noci. Pákistán také zablokoval zásobovací trasy pro jednotky v Afghánistánu, které jsou pod americkým velením.  V prohlášení pákistánských představitelů je dále výslovně řečeno, že dojde k přezkoumání všech vztahů s USA a jimi vedenými koalicemi, "včetně diplomatických, politických, vojenských a výzvědných."

Vztahy mezi Washingtonem a Islámábádem byly již před posledním incidentem, při němž vrtulníky jednotek ISAF z Afghánistánu zaútočily na pohraniční stanoviště, značně napjaté. V zemi útok vyvolal novou vlnu protiamerických vášní. 

Když agent CIA v Lahore zastřelil dvě osoby a když došlo k tajnému útoku na Usámu bin Ládina, vztahy obou zemí se pokaždé výrazně zhoršily. Předchozí hrozby Islámábádu, že USA budou muset ze Šamsí odejít, se však nevyplnily. Spolupráce Pákistánu na válce v Afghánistánu je považována za klíčovou. Podle některých západních analytiků však tato země hraje dvojí hru a současně podporuje i Talibán.

Letos již byla kvůli sporům omezena vojenská a zpravodajská spolupráce mezi oběma zeměmi. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12051

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2011