BRITÁNIE:

Bývalý konzervativní ministr obrany porušil vládní předpisy

19. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Bývalý konzervativní britský ministr obrany Liam Fox, který byl v těchto dnech donucen odstoupit, bránil činitelům z jeho ministerstva, aby se účastnili schůzek se svým kamarádem Adamem Werrittym, nesdělil svému tajemníku, že získal od sponzorů peníze na financování Werrittyho a ignoroval požadavek své kanceláře, aby se od Werrittyho distancoval. Vyplývá to z oficiální zprávy tajemníka britské vlády Sira Guse O'Donnella.

Podle deníku Guardian to vyvolá otázka, zda ministerstvo financí informovalo rozvědku nebo premiéra o svém znepokojení nad chováním bývalého ministra obrany. Ve středu zřejmě bude premiér Cameron také čelit otázkám v parlamentě, jak je možné, že porušení bezpečnostních opatření na ministerstvu, nejexponovanějším z hlediska bezpečnosti, neodhalila vláda, ale teprve deník Guardian.

O'Donnellova zpráva zjistila, že Fox vystavil sebe i činitelé svého ministerstva opakovaně bezpečnostnímu riziku, protože dal Werrittymu přístup k svému dennímu programu. Fox opakovaně vytvářel u zahraničních činitelů dojem, že je Werritty představitelem britské vlády a že pro něho pracuje oficiálně.

Stínový labouristický ministr financí Jim Murphy charakterizoval zprávu vládního tajemníka O'Donnella o chování Liama Foxe jako "povrchní".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6499

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2011