ČTVRTEK
Ovládnou revoluci islamisté?

17. 2. 2011

KD│ŠOK│ 23:13

  • Al QuabasSabq TUNISKO 21:22 SEČ Francouzský novinář Nicolas Poe, specialista na Tunisko, na svém blogu na internetu prohlásil, že vyhnaný prezident Zine El Abidine Ben Ali (74 let), je po cévní mozkové příhodě v komatu a byl převezen do nemocnice v Džiddě v Saúdské Arábii. Řekl, že jeho zdraví "znepokojivé" a že je "v komatu", a jeho žena Leila Trabelsi, která byla předmětem kritiky a obvinění ze zpronevěry veřejných prostředků, je po jeho boku. Ali a jeho rodina utekli do Saudské Arábie 14. ledna po konci jeho vlády, která trvala asi 23 let.
  • Elaph IRÁK Protože ministyerstvo financí zastavilo tento měsíc poskytování úvěrů železničářům, írácká železniční společnost přestane v celém Iráku od pondělka fungovat. Mluvčí společnosti Khersan Jawad to řekl AFP. 12 tisíc zaměstnanců ve stanicích společnosti Siatsamun bude v pondělí pochod od hlavního vlakového nádraží v Bagdádu směrem k zelené zóně", kde je sídlo irácké vlády. Podle dohody mezi společností a vládou z roku 2003 která má trvat do roku 2014, stanoví celkový limit na bezúročné půjčky ve výši 75 miliard iráckých dinárů (asi 63,5 milionů USD) na pokrytí potřeb společnosti. Po roce 2014 se firma rozhodne o tom, jak půjčky splatit . Společnost provozuje 2000 km tratí a přepravuje miliony osob ročně mezi Bagdádem a Basrou na severu a Mosulem na jihu. Firma přepravuje i ropu a ropné produkty mezi Bagdádem a Baiji.

NEWS MONITOR SO NE PO ÚT ST DNES - předchozí

    Al Arabíja BAHRAJN 20:40 SEČ ve čtvrtek večer v Manama se setkali ministři zahraničních věcí států Perského zálivu. Ministr zahraničních věcí Bahrajnu šejch Khalid bin Ahmed Al Khalifa v Manama na společné tiskové konferenci s ministrem zahraničních věcí Spojených arabských emirátů varoval před intervencí jakýchkoliv zemí Perského zálivu během "krize" v Bahrajnu. Zdůraznil, že vláda nepřipustí "vměšování jakékoliv armády v Zálivu" na pomoc protestům.
  • Na jiném místě Al Arabíja píše, že král Bahrainu Hamad bin Isa Al Khalifa zřídil kvůli zabití dvou demonstrantů vyšetřovací komisi. Předsedá jí místopředseda vlády Jawad bin Salem Al Arrayed. Potvrdil, že obranné síly (armáda) nesměřuje své zbraně proti občanům...
  • Ministři zahraničních věcí Rady pro spolupráci zemí Perského zálivu, kteří se dnes večer sešli na mimořádném zasedání v Manamá, aby projednali "politické, bezpečnostní a vojenské" otázky, upozornili na úlohu regionálních států při zajištění klidu v regionu.
  • Střety mezi demonstranty a policií proběhly i v bahrajnském oblasti Karzakan v severní gubernii, během "neoprávněného pochodu asi 100 lidí" . Zraněni byli 3 příslušníci bezpečnostních sil. Ministerstvo oznámilo, že její muži vystřelili gumové projektily proti demonstrantům, "první bylo varování, a další střely se odrazily od země a zasáhly dav". Zraněn byl též jeden z demonstrantů.
  • Elaph BAHRAJN 20:30 SEČ 18 zástupců Bloku harmonie "úplně a definitivně" odstoupilo z bahrajnského parlamentu a požadovalo rezignaci vlády. Stalo se tak po útoku bahrajnské armády převlečené za policisty na civilisty u kruhového objezdu Pearl dnes ráno. "Tento zločin proti lidskosti nelze ospravedlnit ani tolerovat", prohlásili poslanci Usmíření a řada právníků Bahrajnu poté, co podali stížnost generálnímu prokurátorovi. Protestující požadují zřízení konstituční monarchie. Bahrajnský ministr zdravotnictví Faisal Al Hamar řekl, tři lidé byli zabiti a 231 policisté zranili. Reuters hlásí, že 195 zraněných už opustilo nemocnici, ale 36 z nich je na jednotce intenzivní péče.
  • Mluvčí ministerstva vnitra brigádní generál Tariq Hassan na videu bahrajsnké televize dnes vysvětloval podrobnosti o tom, co se stalo na kruhovém objezdu Pearl a jakým způsobem zvládla pořádková policie rozbít dav. Poukázal na to, že bezpečnostní síly našly ve stanech davu během bezpečnostní operace 4 střelné zbraně a ostrou munici ráže 9 mm, meče a nože, a vlajky takzvané Boží strany. Připomněl, že k 50 zraněním došlo i mezi policisty, včetně dvou, kteří jsou na operačním sále,neboť byli posekáni mečem. Hassan uvedl, že policie "zabila dva lidi v davu při evakuaci a 92 zraněnila. 82 bylo léčeno a poté propuštěno z nemocnice."
  • Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová vyjádřila "hluboké znepokojení" nad situací v Bahrajnu, a při telefonickém rozhovoru s ministrem zahraničních věcí Bahrajnu apelovala na "zdrženlivost" v zacházení s demonstranty.
  • Reuters 20:05 SEČ Střety během "dne hněvu" v Libyi: střety vypukly v několika městech na východě země v Libyi ve čtvrtek poté, co opozice volala v protestech, zatímco stovky příznivců libyjského vůdce Muammara Kaddáfího pochodovaly hlavním městem. Střety vypukly v Cyrene v blízkosti Benghazi po pohřbu dvou mladých mužů, kteří byli zabiti během protestu předchozí den.
  • Al Arabia LIBYE Devatenáct lidí bylo zabito a třicet pět dalších bylo dnes zraněno v městech Benghazi a (konzervativním islámském městě) Al-Bayda na východě Libye.
  • AP BAHRAJN Bahrajnský ministr zahraničí během večerního setkání s protějšky z Perského zálivu prohlásil, že potlačení protivládních protestů dnes za úsvitu bylo ospravedlnitelné, protože demonstranti tlačili vládu "na okraj sektářské propasti". Zároveň prohlásil násilí za "politováníhodné".
  • Elaph 19:45 SEČ Egyptské úřady potvrdily, že nezamítly žádost o tranzit íránských válečných lodí, které jsou nyní na cestě Suezským průplavem.
  • Jeruzalém: Izrael bedlivě sleduje íránské válečné lodě ve Středozemním moři a má strach, že tento pokus Teheránu zvýší úroveň napětí mezi oběma zeměmi.
  • Analytici uvedli, že nejhorší možný scénář je, že připlutí dvou lodí do Středozemního moře povede k prvnímu přímému střetu mezi armádami v historii íránských a izraelských vztahů, které bude eskalovat v konflikt vedený ze strany Íránu prostřednictvím spojenců v Libanonu a Gaze.
  • Íránští představitelé řekli, že jde o plavidla íránské stráže plující do syrského přístavu.
  • Ynet News.com Sociální aktivisté a invalidé demonstrovali v centru Tel Avivu proti drahotě.
  • The Guardian Bahrajnské bezpečnostní síly jsou páteří stávajícího režimu, který po noční střelbě čelí bezprecedentním protestům. Ale velká část jejich personálu pochází z Jordánska, Pákistánu a Jemenu. Existují také zprávy o tom, že v ulicích byly rozmístěny jednotky pocházející ze Saúdské Arábie. Režim tak chce s pomocí cizinců zvrátit poměr sil mezi muslimy šíitského vyznání, kteří (podle různých pramenů) tvoří v zemi 65-70% většinu, a vládnoucí sunnitskou menšinou.
  • Haarec Egyptská armáda, která po rezignaci Husního Mubaraka vynucené pučem vládne zemi, nepostaví vlastního prezidentského kandidáta. Oznámil to dnes nejmenovaný vysoký důstojník.
  • Al-Džazíra Navzdory tvrzení protikandidáta, že země je zralá na změnu v egyptském stylu, pětadvacet let vládnoucí ugandský prezident věří v přesvědčivé vítězství. Joveri Museveni se s Kizzou Besigje utká již zítra. Komentátoři jsou přesvědčeni, že výsledek bude nejtěsnější, protože od roku 1996 Museveniho podpora mezi voliči zřetelně klesá. V roce 2006 byla novelizována ústava, což sedmašedesátiletému prezidentovi umožňuje opakovaně kandidovat, dokud bude naživu.
  • Reuters Po rozporných zprávách ze včerejška i dneška íránská státní televize nakonec oznámila, že dvě íránské válečné lodě proplují strategicky důležitým Suezským průplavem - což je událost, k jaké od islámské revoluce v roce 1979 ještě nikdy nedošlo.
  • Al-Arabíja Výbor pro ústavní reformu jmenovaný egyptskou Nejvyšší radou ozbrojených sil pravděpodobně nezruší Článek 2, který říká, že hlavním zdrojem práva je islámský zákon šaría. Většina úvodních článků se patrně nezmění. Tyto části definují náboženskou, etnickou a ideologickou orientaci státu. Výbor se místo toho soustředí na dodatky, které umožní zlepšit úroveň demokracie a budou zaručovat všeobecné právo na politickou participaci. Výbor vede islámský soudce Tárik al-Bišrí, který je spojován s umírněným křídlem Muslimského bratrstva.
  • As-Šark al-Avsat/AFP Při včerejších protestech proti libyjskému nejvyššímu představiteli Kadáfímu ve městě Al-Bajda byli zabiti nejméně čtyři lidé, informují opoziční webové stránky monitorované na Kypru a nevládní organizace Libya Watch v Londýně. Dav mladých zde byl rozehnán ostrou střelbou. Ženevská Human Rights Solidarity s odvoláním na svědky tvrdí, že odstřelovači na střechách zabili přinejmenším třináct protestujících a desítky jich zranili.
  • Gulfnews.com Velký počet zaměstnanců ve Spojených arabských emirátech se fakticky upracuje k smrti. Dlouhá pracovní doba vede k epidemii onemocnění spojených se stresem, jako jsou kardiovaskulární nemoci a cukrovka. Chronická únava a stres mají své vážné emocionální, fyzické i mentální důsledky. Emiráty mají 20% prevalenci cukrovky (světový průměr je 6%) a v nárůstu počtu kardiovaskulárních onemocnění jsou druhé na světě. Obojí je vedlejším produktem stresu. Loňský výzkum společnosti YouGov Siraj ukázal, že 59% obyvatel emirátů trpělo stresem, z toho 65% kvůli přesčasům. Podle Dubajského statistického centra 794 manželství z 3 781 skončilo rozvodem. Komerční úspěch má tedy extrémní sociální a zdravotní náklady. Nejpřepracovanější jsou prodavači, střední management, řidiči taxíků a učitelé. Po dvanáctihodinových směnách a třech letech bez dovolené taxikáři uvádějí, že jejich energie, motivace a morálka jsou na nízké úrovni. Psycholožka Linda Sakr vysvětluje, že pracovníci s minimem energie dělají více chyb, což může způsobovat finanční ztráty a vést i k dlouhodobým zdravotním následkům. Četné studie ukazují, že přesčasy snižují produktivitu práce. Avšak v mnoha korporacích v SAE vládne přesvědčení, že extrémní pracovní zatížení pomůže odhalit mimořádné talenty. To bohužel není pravda. (List dále přináší sadu rad, jak postupovat, pokud má zaměstnanec pocit, že je nezákonně přetěžován, a stručné shrnutí jeho základních práv.)
  • La Presse de Tunisie Francie se hodlá zařadit na přední místo mezi zeměmi, které poskytnou pomoc porevolučnímu Tunisku, řekl včera na zasedání vlády prezident Nicolas Sarkozy. Vyplývá to z prohlášení mluvčího vlády Françoise Baroina. Tato pomoc bude sledovat tři priority: Demokratizaci, právní stát a boj proti korupci.
  • AP Izraelská armáda ráno zabila nedaleko hranice s Pásmem Gazy tři palestinské bojovníky. Podle jejího prohlášení byla střelba zahájena poté, co hlídka zpozorovala muže umisťující výbušné zařízení v zóně se zákazem vstupu. Mluvčí ozbrojeného křídla Demokratické fronty pro Osvobození Palestiny novinářům rozeslal zprávu, v níž se jeho uskupení k tomuto pokusu o ozbrojenou akci přihlásilo.
  • AP Armádní hlídky a tanky uzavřely ulice hlavního města Bahrajnu Manamy. Poté, co policie s obušky a slzným plynem před svítáním zaútočila na demonstranty, z nichž mnozí dosud spali, a podle údajů zdravotníků zabila čtyři osoby, armáda ve státní televizi oznámila, že "hlavní části" města má pod kontrolou a platí zákaz shromažďování. Banky a další klíčové instituce dnes zůstaly uzavřeny a dělníci se přes kontrolní stanoviště nemohli dostat do zaměstnání. Malé ostrovní království je svorníkem americké strategie v regionu se základnou 5. americké flotily, která je považována za kriticky důležitou protiváhu úsilí Íránu o rozšíření svého vlivu. 70% obyvatel Bahrajnu je stejně jako většina Íránců šíitského vyznání, ale vládnoucí elita je sunnitská.
  • Haarec Palestinský prezident Mahmúd Abbás prohlásil, že volby vypsané na září neproběhnou, pokud by hnutí Hamás nedovolilo jejich konání v jím kontrolovaném Pásmu Gazy. Termín konání voleb oznámila Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) v sobotu, zřejmě ve snaze předejít lidovým protestům. "Volby by měly zahrnovat Západní břeh a Gazu, a bez toho nemůžeme volby uspořádat," řekl Abbás na tiskové konferenci po setkání s prezidentem Východního Timoru Josém Ramosem-Hortou.
  • Xinhua.net Čínská zpravodajská agentura s odvoláním na živé vysílání televize Al-Arabíja informuje o svolání krizového jednání ministrů zahraničí států Perského zálivu. Dnes večer by měli v Bahrajnu hovořit o protestech ve strategicky důležitém ostrovním království.
  • Reuters Bahrajnská policie dnes zaútočila na demonstranty na Perlovém náměstí v hlavním městě Manamě a tři z nich zabila. Rozehnala protesty asi 2 000 osob, včetně žen a dětí, jež zde po tři dny protestovaly. Video ZDE. RIA Novosti ZDE informuje, že náměstí je nyní blokováno asi 50 kusy obrněné techniky.
  • Kuwait Times Irácký premiér Núrí al-Malikí přicestoval včera do Kuvajtu na jednodenní oficiální návštěvu s cílem posílit ekonomické a politické vztahy mezi oběma zeměmi. Malikího návštěva je první zahraniční cestou po znovuzvolení a spolu s lednovou návštěvou kuvajtského premiéra v Bagdádu, první po Husajnově invazi v roce 1990, signalizuje sbližování mezi sousedy. Země nicméně stále řada otázek rozděluje, mj. miliardové reparace za invazi, dluhy z Husajnovy éry a demarkace pozemních i námořních hranic. Irák dluží Kuvajtu více než 20 miliard dolarů. Malikí se při své cestě snaží získat kuvajtské investice mj. do stavebního průmyslu.
  • Yemen Times Protesty za odstoupení prezidenta Sáliha pokračují sedmým dnem v největším jemenském průmyslovém městě Taiz, které leží necelých 300 kilometrů jižně od hlavního města Sanáa. Jedná se také o nejlidnatější provincii Jemenu obývanou asi 4 miliony lidí.
  • Gulf Daily News Bahrajnský parlament a rada Šura (zhruba řečeno obdoba původní podoby britské Sněmovny lordů) se dnes scházejí k mimořádnému zasedání, aby vyšetřily události, jež v minulých dnech vedly ke smrti dvou mladých Bahrajnců. Reagují tak na direktivy krále Hamada, aby nová opatření zajistila, že při podobných událostech napříště nebude docházet ke ztrátám na životech.
  • The Egyptian Gazette/Reuters Šéfka výboru OSN pro lidská práva Navi Pillay očekává povolení egyptských vojenských úřadů vyslat experty, kteří pomohou zmapovat přechod země k demokracii, oznámil dnes v Ženevě její spolupracovník Anders Kompass, ředitel pro operace a technickou spolupráci.
  • Jordan Times Jordánsko a EU se vyslovují pro obnovení mírového procesu na Středním Východě na základě dvoustátního řešení. Jordánský král Abdalláh a komisařka pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU Catherine Ashtonová dnes v Ammánu jednali o bezpečnostních otázkách. Během rozhovorů král zdůraznil důležitou roli EU v mírovém procesu na Středním Východě. Obě strany také posoudily vzájemnou spolupráci a mají v úmyslu ji ve všech oblastech posílit. Jordánsko vloni získalo v rámci spolupráce s EU zvláštní status.
  • Arab News Saúdští byznysmeni založí v Egyptě rozvojovou banku s kapitálem ve výši 1 miliardy egyptských liber (přes 3 mld. korun) určeným k financování investičních projektů. Oznámil to včera Sálih Kamel, předseda saúdské obchodní a průmyslové komory.
  • Al-Arabíja Nejvyšší vojenská rada v Egyptě má v úmyslu zrušit výjimečný stav, který platí od roku 1981, před konáním parlamentních a prezidentských voleb. Alžírsko zruší devatenáct let trvající výjimečný stav na konci února.
  • Arab Online 1:35 Husní Mubarak požádal, aby byl pohřben vedle svého vnuka Muhammada, syna Alaa Mubaraka. Muhammad zemřel dne 18. května 2009, ve věku 12 let v Paříži, kde byl na léčení.
  • Vojenské zdroje z Egypta řekly, že egyptské armádní jednotky byly včera poprvé nasazeny v severní Sinaji, po schválení Izraele. Nasazení armády je zaměřeno na hlídku po vyhnání policie z mezinárodní silnice vedoucí z východu Suezského průplavu k přechodu v Rafáhu, známé jako cesta Kantara El Arish International. Armáda řídí vjezd a výjezd z města Arish, hlavního města Severního Sinaje , které bylo převzato od povstalců a je zde chaos a panika, ve kterébylo několik policistů zabito.
  • Vojáci byli vidět poprvé na trati zemního plynu z El Arish do Izraele, když se připravovali na čerpání zemního plynu do Izraele po pauze, způsobenou povstalci, když vyhodili plynovod do vzduchu během vlny protestů.
  • Guardian Middle East News
    • BAHRAJN ST 21:32 GMT Demonstrace u kruhového objezdu Pearl - centrum protestů - pokračovala včera třetí den i přes zásah krále Hadada. Náměstí bylo plné tisíců lidí, ozývalo se ohlušující skandování a - což je neobvyklé - zpěv egyptské národní hymny. Stejně jako v Egyptě, zdá se, že bahrajnští demonstranti plánují velké demonstrace na pátek po modlitbách. Král Hamad se snažil potlačit nepokoje tím, že slíbil vyšetřit vraždy opozičních demonstrantů. Ali Abdulhadi Mushaima byl zabit při protestech pondělí. Fadhel Matrook byl zastřelen, když bezpečnostní síly střílely na davy lidí, kteří se shromáždili včera na pohřbu Mushaimy.
    • Opoziční strana al-Wifaq oznámila, že odstupuje z parlamentu na protest proti tomuto zásahu. To bylo klíčová událost. Politická participace strany al-Wifaq je považována v Bahrajnu za rozhodující pro politickou stabilitu. Al-Wifaq (znamená 'blok věřících' či "Národní islámská společnost") je šíitská konzervativní náboženská strana, vedená šejkem Ali Salmanem. Má pouze 1.500 aktivních členů, nicméně ve volbách v roce 2006 obdržela podporu Rady islámských učenců a vyhrála al-Wifaq bahrajnské parlamentní volby se ziskem 62% hlasů. Tvrdí např., že ani vláda nemá pravomoc ke změně zákonů, protože tato instituce by mohla 'překroutit slovo Boží'... Po vlně zatýkání před volbami v roce 2010, Al Wefaq získal alespoň 18 ze 49 křesel.
    • Bahrajn má něco málo přes 1,2 milionu lidí, z nichž 54% jsou dělníci - imigranti. Téměř polovina z nich je z Indie. Bahrajn je centrem rafinace ropy - 270.000 barelů denně. Toto množství není velké, ale vzhledem k omezeným ropným zásobám a ceně přes 100 dolarů za barel ropy Brent, výpadek by určitě zahýbal se světovými cenami. Bahrajn hostí také námořní základnou americké páté flotily, důležité pro bezpečnostní architekturu USA v Perském zálivu. Téměř dvě třetiny z prokázaných světových zásob ropy a 45% světové zásoby zemního plynu jsou v oblasti Perského zálivu. Bahrajn je mimo jiné důležitým finančním centrem. Šíitské vítězství by politicky povzbudilo vzpoury v dalších státech, ve kterých jsou arabští šíité - v Kuvajtu, Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech.
    • MAROKO Zdá se, že vláda se snaží uklidnit obavy po zvýšení cen na základní zboží před na facebooku organizovaným protestem, plánovaným na neděli.
    • JEMEN Včera se provládní příznivci střetli s protivládními demonstranty uprostřed zpráv o rostoucím násilí.
    • LIBYE Libyjská státní televize ukázala včera pouze záběry z demonstrace velkého davu státních zaměstnanců a studentů, kteří v centru Tripolisu skandovali: "Náš vůdce je Muammar. Nechceme nikoho jiného než jeho..."
    • Protesty jsou hlášeny ve městech po celé Libyi.
      • Beyida Město vidělo některé z nejtěžších střetů mezi demonstranty a bezpečnostními silami.Demonstranti zapálili policejní stanici. Policie reagovala zatčením aktivistů. Došlo k opakovaným svědectvím o použití plamenometů bezpečnostními silami, někteří svědci viděli snajpry v centrále bezpečnostních sil, jak postřelili několik lidí.
      • Benghází Protesty pokračovaly druhý den. Policie zasahovala proti demonstrantům gumovými projektily a vodními děly. Svědci přesto tvrdili, že protesty byly klidné, ale demonstranti byli napadeni stoupenci Kaddáfího. Reuters cituje "libyjského bezpečnostníhoi úředníka", který řekl, že 14 lidí, včetně 10 policistů, bylo zraněno. Úředník také obvinil demonstranty, že jsou ozbrojeni noži a kameny.
      • V Zentanu, jižně od Tripolisu, stovky demonstrantů pochodovaly ulicemi a zapálily policejní stanici a vládní úřady v centru města, před kterými postavili stanový tábor.
    • ALŽÍR Abdelhamid Mehri, jeden z posledních přežívajících vůdců války za nezávislost Alžírska proti Francii, napsal dopis, v němž prezidenta země vybízí k radikálním ústavním reformám. V dopise, který má k dispozici agentura Reuters, Mehri uvedl, že v Alžíru je forma vlády, která "již není schopna řešit velké problémy, kterým čelí národ," a srovnává to s vládami Tuniska a Egypta v tom, že zde sice je "demokratická fasáda, ale prostřednictvím různých prostředků je velká část občanů vyloučena z účasti na veřejném životě ".
  • Al Rai EGYPT ST 23:43 SEČ Mubarak trpí rakovinou slinivky břišní a jeho žena Suzanne leukémií . Saúdský úředník prohlásil ve středu, že bývalý egyptský prezident se vyrovnal se svou nemocí a chce zemřít v letovisku Sharm el-Sheikh. Dodal, že Británie nabídla hostit Husniho Mubaraka, ale on trval na tom, že chce zemřít v Egyptě. Jeho stav se zhoršuje, ale zdroj uvedl, že Mubarak má v úmyslu pokračovat v nahrávání audio deníku - pamětí. Zdroj tvrdí, že tyto poznámky budou v sobě skrývat spoustu překvapení, zejména pokud jde o posledních pět let jeho panování.
  • Nejnovější zákaz cestování vydala Nejvyšší rada ozbrojených sil včera předsedovi Asociace exportérů Medhat Melegymu. Celkem jsou už zablokovány účty stovky osob a jejich rodin, včetně ministra zemědělství Amina Abaza , Mohamed Aboul Eineina, Amr Mansije . Nesmí cestovat do zahraničí, měnit peníze a prodávat nemovitosti a podíly na egyptské burze.
  • V Egyptě pokračují i nadále stávky za zvýšení mezd a zlepšení pracovních podmínek, i přes varování Nejvyšší rady ozbrojených sil, že pokračování těchto pohybů bude mít "katastrofální" výsledek.
  • Velký šejch Ahmed Al-Tayeb , Imám mešity al-Azhar, tvrdí, že je třeba zrychlit přechod k civilní vládě, ale diskuze o změně článku II Ústavy je "pobuřující", a říká, že tento odstavec je jedním ze základů státu. Článek II říká, že "islám je státním náboženstvím a arabština oficiálním jazykem, a zásady islámského práva šaría jsou hlavním zdrojem legislativy".
  • Oproti tomu největší křesťanská církev (až 20% obyvatel) v Egyptě - Koptové organizují zítra společný protest koptů a umírněných egyptských muslimů před televizní a rozhlasovou stanicí v centru Káhiry, pod heslem: "Ne druhému článku ústavy". Alexandrijský koptský papež Šenuda III. se včera přihlásil k novým změnám v Egyptě a poděkoval Nejvyšší vojenské radě za rozvahu.
  • Dar al Hyat Reuters LIBYE 22:30 Demonstranti v Benghází, vyzbrojení kameny a benzínovými bombami (molotovovy koktejly) zapálili v úterý večer automobily a střetli se s policií. Libyjský "den hněvu", který svolali odpůrci režimu plukovníka Muammara Kaddáfího, má ve čtvrtek přinést výsledek. Z věznice Abú Salim má být propuštěno 110 vězňů, členů Libyjské islámské bojové skupiny, včetně tří nejvyšších vůdců bratrstva Abu Jahjá al-Libi alias Hasana Qaiida, básníka a filosofa, vojenského velitele a organizátora Al Kajdá (*1963). Al-Libi je islamistický ideolog, zastánce tvrdé teologické linie a vedoucí vysoce postavený člen al Kajdá, zajat ISAF 2002 v Afghánistánu a umístěn ve věznici v Baghrámu, odkud utekl. Protestující založili "Islámské hnutí libyjské změny" s cílem "pokračovat v boji proti politické diskriminaci, proti nespravedlnosti a útlaku, který utrpěl libyjský lid".
    Komenář ŠOK: Vtipné je, že západní novináři nazývají vězně "politickými" a "zastánci lidských práv v Libyi"... EU vyzývá Libyi, aby umožnila "svobodu projevu"... Otázkou je, co Kaddáfí sleduje propuštěním stovky radikálních islamistů. Možná je jeho odpověď na volání EU. Možná je to úvaha vedena demonstrační hrozbou a následnou možností očekávat od USA a NATO, aby Libyjskou velkou socialistickou lidová arabskou džamahiriji pro jistotu vynechali z iniciativ za "panarabskou demokratickou revoluci"... V opačném případě to bude pomsta cynického nestora panarabské politiky prostřednictvím všeobecné "demokratické" amnestie všech "politických" vězňů Tripolisu... V tom případě bude Kaddáfí strašit Hillary Clintonovou ještě deset let - i z hrobu.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.2. 2011