Co si Nečas nadrobil

16. 12. 2010 / Karel Dolejší

Židle na ministerstvu životního prostředí se uprázdnila -- Pavel Drobil rezignoval kvůli aféře se zmanipulovanými zakázkami, jež měly údajně sloužit financování ODS i jeho vlastní politické kariéry. Premiér Petr Nečas přesto prohlásil, že Drobil má jeho důvěru. Jestli se teď obvinění ukáží být pravdivá, Nečasova pozice v "protikorupční" vládě se může stát neudržitelnou.

Jaké změny lze na ministerstvu očekávat? Bezprostředně se mnoho nezmění; řídit ho bude náměstkyně Ruth Bízková (ODS), bývalá mluvčí severočeských elektráren -- takže "průmyslový" kurs zůstane zachován. Je také veřejným tajemstvím, že průmyslová lobby má v opoziční ČSSD a částečně i v KSČM takový vliv, že ani výraznější přeskládání politického kaleidoskopu by nemuselo znamenat opravdové zamíchání karet.

Nicméně na vládní úrovni by se mohly pohnout ledy. Pokud se Nečas podporou Drobila chytil do pasti, z níž se už nevyseká, ve hře by nebyla pouze jeho osoba, ale celá současná koalice.

Regionální spojenectví ODSSD fungují, zdá se, k naprosté spokojenosti spříseženců. Logicky se objeví někdo, kdo totéž předloží jako ideální řešení na celostátní úrovni. Haškovo křídlo ČSSD by se jistě nebránilo velké koalici, vyštípání VeVerek i kalouskovců by aplaudovalo.

Co na tom, že modrooranžová bratrstva fungují na totožných korupčnických principech jako ty, jež si prý vynutily Drobilovu rezignaci. Mainsteamová média to zjevně příliš nezajímá a veřejnost mlčí. V takových případech rozhoduje cynická mocenská aritmetika.

Ostatně kdyby se to náhodou přece jen někomu nelíbilo, bude označen za spiknutého pravdoláskaře.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.12. 2010