Vysocí pákistánští vojenští činitelé zrušili cestu do USA, poté, co si je bezpečnostní orgány spletly s teroristy

3. 9. 2010

Osm vysokých činitelů pákistánské armády, včetně jednoho námořního admirála, cestovalo letecky do USA na jednání s ústředním velením americké armády. V pondělí nastoupili v USA do letadla společnosti United Airlines z Washingtonu do Tampy, ale byli donuceni z letadla vystoupit kvůli tomu, co dlouhou cestou unavený vojenský činitel v letadle řekl: "Doufám, že tohle je poslední letadlo k cíli." Zaslechla to žena, která seděla vedle něho, usoudila, že je to atentátník, a propadla panice.

Mluvčí pákistánské armády generálmajor Athar Abbas uvedl, že posléze pákistánští důstojníci prošli bezpečnostními prověrkami.

"Avšak v důsledku těchto prověrek rozhodly pákistánské úřady, že cestu svých vojenských činitelů do USA zruší a delegaci odvolá zpět," uvedla pákistánská armáda v prohlášení, v němž si stěžuje, že činitelé pákistánské armády byli podrobeni zbytečným a obtěžujícím prověrkám.

Britský list Daily Telegraph podotýká, že mezi pákistánskou a americkou armádou existuje silná nedůvěra navzdory tomu, že Spojené státy poskytly Islamabádu vojenskou pomoc proti al Kajdě a Talibánu ve výši mnoha miliard dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.9. 2010