POZNÁMKA NA OKRAJ:

Test vhodnosti, neboli Alespoň dozorčí rady by měly být kvalifikované

17. 12. 2009 / Uwe Ladwig

Zemská banka Landesbank Baden-Württemberg se octla ve finančních potížích. Když teď Evropská komise schválila plán na její přestavbu, bylo to spojeno se zajímavou informací ohledně kvalifikace budoucích členů její dozorčí rady -- a mně to připomněl problém německých školáků...

Některé věty jsou velice výmluvné, ačkoliv jsou krátké. Tak tomu také bylo s informací v manager magazinu o přestavbě největší německé zemské banky LBBW. Ta bude totiž spojena se zavedením testu vhodnosti členů jejich bankovní dozorčí rady. Vypovídá to hodně, protože zatím mohli být členy dozorčí rady i lidé, kteří nebyli dostatečně kvalifikovaní k tomu, co tam vlastně měli dělat. Že je to skandál, že jsme se o tom v manager-magazinu zatím nedočetli, to je jasné, stejně jako že je skandál i to, že v jiných firmách se kandidáti na křeslo člena dozorčí rady zatím takovému testu podrobovat nemusejí.

Mně to ale připomněl jiným problém. V německých školách po ukončení čtvrté třídy, kdy se u nás rozhoduje ve většině případů, jestli žák půjde na gymnázium, které vede k maturitě, prý .chodí pak 37% žáků do nesprávné školy ohledně své kvalifikace. Německý pedagog Joachim Tiedemann podle Spiegel online z toho vyvodil nikoliv, že by se měly zavést pro žáky lepší kvalifikační testy, ale naopak, že by se kvalifikační testy měly zrušit.

Je pravda, že v případě žáků nemá asi selekce mezi těmi, kteří mají být schopni zvládnout maturitu a těmi, kteří toho schopni prý nejsou, asi nemá smysl. Proto by bylo asi lepší je nechat učit se společně a počkat, jak který žák nakonec dopadne. Ovšem testy pro členy bankovních dozorčích rad, to je něco jiného. Proti takovým testům mohou asi mít něco jen ti, kdo by jinak měli možnost se do takové rady dostat bez kvalifikace. Nebo si myslíte, že je tomu jinak?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.12. 2009