Rusko hlásí 500 % nárůst obchodu s Tálibánem

17. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
Rusko prudce zvýšilo obchod s Afghánistánem ovládaným Tálibánem. Pokud v roce 2022 činil obchodní obrat mezi zeměmi "asi 170 milionů dolarů, nyní již překročil hranici 1 miliardy dolarů," řekl agentuře RIA Novosti Rustam Chabibullin, šéf Ruského obchodního centra v Afghánistánu.

"Hlavními oblastmi vývozu a dovozu jsou plyn, ropné produkty, mouka, pšenice, slunečnicový olej a v poslední době mléčné výrobky," řekl a dodal, že Rusko v Afghánistánu nakupuje kovové výrobky a stavební materiály.

Takové tempo růstu obchodu připsal nástupu Tálibánu k moci a rozhodnutí USA ukončit téměř dvacetiletou vojenskou přítomnost v Islámském státu v roce 2021. Chabibullin obvinil Američany a jejich spojence v NATO, že "všemi možnými způsoby brání aktivnímu rozvoji ekonomických a politických vztahů" mezi Ruskem a Afghánistánem.

Dodal, že Rusko má v úmyslu tuto situaci dále napravovat, mimo jiné vytvářením pracovních míst a investicemi do místních projektů státu vedeného Tálibánem. "Jsou to stejné rostliny, továrny, zemědělství," upřesnil Chabibullin. O stavbu vodního kanálu Kuš-tape je podle něj velký zájem a několik ruských společností již provádí dlouhodobé pronájmy pozemků pro zemědělské potřeby vedle něj.

Loni v létě Tálibán vyzval Rusko, aby se podílelo na výstavbě železnice Termez-Mazár-e-Šaríf-Kábul-Péšávar, která byla koncipována jako součást dopravního koridoru z Indie do zemí EU a byla zmrazena kvůli nedostatku financí po změně moci v Afghánistánu.

Předtím Rusko souhlasilo s investicemi do energetiky, těžby a infrastruktury Islámského státu. Na začátku roku 2023 byla s Tálibánem uzavřena odpovídající dohoda o projektech v hodnotě 1 miliardy dolarů. Interakce bude zajištěna v rámci konsorcia, které zahrnuje 14 afghánských podnikatelů a společností z Ruska, Íránu a Pákistánu.

Letos na jaře Tálibán oznámil vytvoření energetického uzlu pro přepravu ruské ropy do jižní Asie a další regionální vývoz. Úřadující ministr obchodu Nuriddin Azizi uvedl, že již dosáhli příslušných dohod s Kazachstánem a Turkmenistánem. Tálibán počítá s tím, že novým uzlem projdou miliony tun ropy, kterou Rusko v nadcházejících letech prodá jihoasijským zemím, zejména Pákistánu.

Hnutí Tálibán je v Ruské federaci považováno za teroristické a zakázané, ale ruské úřady udržují kontakty s jeho představiteli na oficiální úrovni. Tálibán je zván zejména na různé akce za účasti nejvyšších představitelů státu, včetně prezidenta Vladimira Putina. Po začátku války na Ukrajině navštívili Petrohradské mezinárodní ekonomické fórum (SPIEF). A 15. května tohoto roku dorazili na rusko-islámské světové fórum v Kazani. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil Tálibán za "příčetné lidi", úřady hledají způsob, jak je vyškrtnout ze seznamu teroristů.

Vládu vytvořenou Tálibánem dosud žádná země neuznala za legitimní, protože tato skupina nesplnila své závazky dodržovat lidská práva, vytvořit inkluzivní politický systém a bojovat proti terorismu a obchodu s drogami.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
1379

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2024