Slovenský premiér Robert Fico byl po zasedání vlády postřelen

15. 5. 2024

čas čtení 8 minut

Fico po operaci již není v ohrožení života

Robert Fico po operaci „přežije“, uvedl jeho vicepremiér Tomáš Taraba.

Taraba řekl, že Fico již není v ohrožení života.

Řekl:  „Pokud vím, operace naštěstí proběhla dobře - a myslím, že nakonec přežije. V tuto chvíli není v ohrožení života.“ Taraba dodal: „Byl těžce zraněn - jedna kulka prošla  do žaludku a druhá zasáhla kloub - okamžitě byl převezen do nemocnice a poté na operaci.“

‼️🇷🇺Wow. Vypadá to, že údajný útočník na slovenského premiéra Roberta Fica, spisovatel Juraj Cintula, byl napojen na proruskou polovojenskou skupinu Slovenskí Branci (SB). Jejich vůdce byl dokonce vycvičen bývalými ruskými vojáky Spetsnaz.

 
Svědek uvedl, že slyšel několik výstřelů a viděl muže zadrženého policií

Slovenský premiér Robert Fico byl po střelbě převezen do nemocnice, informovala místní média. Byl postřelen do břicha a je nyní operován.


V souvislosti s útokem na slovenského premiéra Roberta Fica byla zatčena jedna osoba.


 Fico je v „mimořádně vážném stavu“ a stále operován, lékaři „bojují o jeho život“, říká ministr

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák uvedl, že premiér Robert Fico je stále operován a jeho stav je „mimořádně vážný“.

Kaliňák na tiskové konferenci před nemocnicí v Banské Bystrici řekl, že zdravotníci „bojují o život“ Fica, který utrpěl „vážné mnohonásobné trauma po několika zásazích střelnou zbraní“.

Ficův „zdravotní stav je vážný, jeho situace je špatná“, dodal.

    V tuto chvíli nemáme dobré zprávy a vkládáme naději do rukou lékařů v nemocnici.

Kaliňák uvedl, že operace nyní trvá již tři a půl hodiny a že další lékařské informace budou k dispozici později.
 

- Primátor Bratislavy Matúš Vallo označil útok na Roberta Fica za „neomluvitelný a hanebný“, uvedl Denník N.


V prohlášení primátora, které přinesl slovenský deník, se uvádí:

    Upřímně mu přeji, aby se ze svých zranění co nejdříve zotavil. Nenávist a napětí, které se ve společnosti vytvořily, si vybírají těžkou daň... Nejdůležitější v tuto chvíli je, aby se dále nestupňovaly, aby se politici zdrželi vzájemného osočování a silných prohlášení. Také s ohledem na to, co těmto výstřelům předcházelo a co by ještě mohlo následovat.
 
-  'Na nenávist nemůžeme odpovídat nenávistí': Slovenští ministři vyzývají ke klidu

Slovenská policie zítra uspořádá tiskovou konferenci, řekl novinářům před nemocnicí v Banské Bystrici ministr vnitra a obrany země.

Ministr vnitra Matúš Šutaj-Eštok uvedl, že úředníci udělají vše pro to, aby zajistili bezpečnost obyvatel Slovenska.

Řekl, že byl na operačním sále s premiérem Ficem a že „to, co se mi honilo hlavou, bylo, jak může být někdo tak nenávistný“. Dodal:

    „Prosím, nedělejme z nenávisti reakci na nenávist. To je apel na všechny politiky... Žádám o to celou společnost: uklidněme se. Nezačněme se navzájem zabíjet jen proto, že nedokážu respektovat názor druhého.

Dodal, že se osobně domnívá, že „existuje řada lidí, kteří by se měli podívat do zrcadla“, protože přispěli k této situaci, a vyzval novináře, veřejnost a politiky, aby „přestali šířit nenávist“.

    Na nenávist nemůžeme reagovat nenávistí. Proto bych vás chtěl všechny požádat, abyste zastavili veškerou nenávist na sociálních sítích, zaměřenou na tu či onu politickou stranu... Zastavte to hned, hned.

 
- Fico je v „život ohrožujícím“ a „vážném“ stavu - chirurg


Podle chirurga, který operuje slovenského premiéra Roberta Fica, je jeho stav „život ohrožující“ a „vážný“, uvedli ministři obrany a vnitra země.

Fico je již více než tři a půl hodiny operován, uvedli a dodali, že se „obrovský lékařský tým snaží zvrátit následky tohoto pokusu o atentát“.

- Podle ministra vnitra útočník při „politicky motivovaném“ útoku vypálil pět ran

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj-Eštok uvedl, že pachatel útoku vystřelil na Roberta Fica pětkrát a premiér je v „kritickém stavu“.

Uvedl, že první informace „jasně ukazují na politickou motivaci“ po slovenských prezidentských volbách. Zároveň vyzval novináře a politiky, aby „přestali šířit nenávist“ na sociálních sítích, a dodal:

    To, co nyní začalo, bylo zaseto mnohými z vás, vaší nenávistí.

- 'Nejsmutnější okamžik v dějinách Slovenska', říká ministr vnitra


Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj-Eštok uvedl, že Slovensko bylo vždy známé jako „země lidí, kteří jsou tolerantní... a akceptují jiné názory“.

Na tiskové konferenci před nemocnicí řekl:

    To, co se dnes stalo, je stigma, které nás bude pronásledovat ještě mnoho let.

Jediné, na co se soustředí, je stav Roberta Fica „a doufáme, že je dostatečně silný, aby se s tímto traumatem vyrovnal“, řekl.

Dodal: „Dnešek je nejsmutnějším okamžikem v 31leté historii Slovenska... Útok na premiéra je útokem na demokracii. Je to útok na stát jako takový."

- Předseda vlády ČR Petr Fiala uvedl, že zpráva o střelbě je "šokující".


Popřál Robertu Ficovi brzké uzdravení a řekl, že "nesmíme tolerovat násilí, nesmí mít ve společnosti místo".

Po zasedání vlády padly čtyři výstřely, jeden zasáhl slovenského premiéra Roberta Fica do břicha, uvedla agentura Reuters s odvoláním na televizní stanici TA3.

"Jsem šokován a zděšen střelbou na premiéra Roberta Fica v Handlové," uvedl Michal Šimečka z opozičního Progresivního Slovenska.

"Jednoznačně a důrazně odsuzujeme jakékoli násilí," dodal.


Slovenská opozice zrušila na dnešek plánované shromáždění.


Podle informací Aktualit šlo o pokus o atentát.

Zpravodajství píše, že ke střelbě došlo, když si premiér Robert Fico přišel potřást rukou sse skupinou lidí.


Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odsoudila "brutální" útok na premiéra Roberta Fica a uvedla, že mu přeje uzdravení, informovala agentura Reuters.



Denník N píše, že jeden z jeho reportérů samotný incident neviděl, ale slyšel několik výstřelů a poté viděl, jak premiéra ochranka zvedá ze země a nakládá do auta.

Další reakce politiků:


1
Vytisknout
2264

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2024