21550

Daniel Solis

Narozen 24. května 1968 v Praze.

V období od 1982 do 1989 žil v emigraci v Rakousku a Belgii.

V letech 1988 až 1992 vystudoval na Vrije Univeristeit Brussel mezinárodní vztahy, v roce 1993 obdržel tamtéž postgraduální diplom z mezinárodního a evropského práva. Návazně absolvoval stáž v Evropské Komisi na DG I, a specializovaný kurz evropského práva a lidských práv v Evropě na letní akademii Evropského Universitního Institutu ve Florencii.

V roce 1990 až 1992 byl mluvčím Občanského fóra Brusel a dopisovatelem deníku Svobodné Slovo akreditovaným při Evropské Komisi a Evropském Parlamentu. Po ukončení studií pracoval jako poradce v konzultační firmě ve Vídni v kontextu vstupu Rakouska do Evropské Unie. Od konce roku 1994 zastupoval tuto firmu v Praze, kde se věnoval převážně firemnímu a personálnímu poradenství. V této činnosti pokračoval posléze v rámci spolupráce s britskou poradenskou firmou a dále samostatně.

Od roku 1996 do roku 2000 pravidelně dlouhodobě navštěvoval Jižní Ameriku, kde se angažoval v ekologických a zdravotnických projektech zaměřených na ochranu Amazonského deštného pralesa a jeho obyvatel. V rámci projektů pobýval u etnik Yanomamo ve Venezuele a Shipibo v Peru. Proplul Amazonii od Horního Orinoka, přes Brazo Casiquiare až po Rio Uccayali.

V Praze se nadále věnuje poradenské činnosti, v oblasti kultury, obchodu, a gastronomie, a spolupracuje na servisní výrobě zahraničních audiovizuálních děl, v pozici produkce, organizace, tlumočení, koordinace, nebo asistence režie.

Hovoří plynule španělsky, francouzsky, německy, anglicky a nizozemsky, dorozumí se portugalsky, polsky, italsky a rusky.

Byl členem Strany Zelených, základní organizace Praha 1 a členem zahraniční odborné sekce Strany Zelených. Odešel spolu s Olgou Zubovou. Je zakládajícím členem Demokratické strany zelených a byl lídrem její kandidátky do Evropského parlamentu v roce 2009.