Hlavní je nemít názor...

1. 2. 2011 / Ladislav Žák

Ve svém příspěvku "Kompromis s póvlem..." jsem jasně prezentoval své preference ve vztahu ke skupině lékařů a skupině politiků. Opakuji, že jednoznačně preferuji lékaře.

Kromě toho, že je to můj názor, který je prostě takový, jaký je, si dovoluji upozornit na to, že pokud jsme jako Česká republika ve světě něčím proslulí, tak je to katastrofální úroveň toho, jak si vládneme, a to zdaleka nejen na centrální úrovni. Myslím, že mezinárodní pověst naší medicíny a lékařů je kvalitativně úplně někde jinde. Jestli je nebo není moje manželka lékařka, je v tomto ohledu zcela irelevantní.

Argument, že někde je určitě nějaký lékař, který je ještě horší než někde nějaký politik, je ukázkou toho, že se nám nechce do toho, abychom si dokázali přiznat skutečný stav věcí. Nikdo nenapíše, že stojí za politiky proti lékařům, ale neustále se konstatuje, že i lékaři mají své chyby. Argumentuje se jednotlivostmi, seriálovým, virtuálním doktorem Cvachem, jako symbolem toho, že lékaři mají držet hubu a krok.

A zejména proto jsou naše vládnutí a správa věcí veřejných vůbec tak mizerné, že nad tím kroutí hlavou skutečně už kde kdo... Pokud se budeme neustále snažit být rádoby spravedliví, vyvážení a objektivní, tak se budeme vždy bránit postupům a rozhodnutím, které mohou skutečně něco změnit... Nelze se dost dobře postavit za názor, který se líbí všem a nikomu, a už vůbec se prostřednictvím takových názorových pseudostřetů "o koze a o voze"nebo "holinkách a hodinkách" posunout kamkoliv, kromě ještě hlouběji do potíží...

Vůbec netvrdím, že můj názor nebo postoj v této věci jediný správný. Nikdo není dokonalý, a samozřejmě ani lékaři. Ale je to názor a postoj jasný a zřetelný, preferující lékaře a já očekávám polemiku v tom smyslu, že se mýlím, že jsou to naši politici, kterým máme dát před lékaři přednost. Pokud mi chce někdo vyvracet můj nejvíce konkrétní názor, že libovolný lékař je v naší zemi lidem prospěšnější než premiér, těším se na srovnávání už předem...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.2. 2011