Svět se obává brutalizace americké politiky

11. 1. 2011

Pokus o zavraždění americké kongresmanky připadá lidem v zemích, kde je politické násilí rutinní záležitostí, dobře známý. Mnoho z nich vyjadřuje obavy, že by politická scéna v USA mohla směřovat k dalšímu krveprolití.

Politici, intelektuálové a komentátoři tvrdí, že (podle současných poznatků) vyšinutý mentální stav a osamělost útočníka je neuklidňují. Podle nich se odhodlal k akci na základě rozšířené násilnické rétoriky v americké politice.

Akademik a mírový aktivista Zeev Sternhell označuje mentální stav útočníka za nedůležitý. "Argument, že někdo není zcela při smyslech, neomlouvá ty, jejichž podněcování vytvořilo atmosféru, v níž kdosi méně stabilní stiskne spoušť," řekl Sternhell agentuře AP. Kolumbijská komentátorka Maria Jimena Duzan, která sama přežila vražedný útok, upozorňuje, že podobné události jako v sobotu v Tucsonu jsou typické v situaci, kdy je politika stále více nahrazována otevřeným násilím. V Kolumbii jsou skupiny zabijáků běžně podporovány drogovými pašeráky a bohatými pozemkovými vlastníky, a často za nimi stojí armádní důstojníci. Tato komanda v 80. letech povraždila tisíce příslušníků kolumbijské levicové opozice, která souhlasila s mírovým plánem na ukončení dlouholeté občanské války.

Duzanová považuje Arizonu za kotel naplněný politickou paranoiou a strachem spolu se střelnými zbraněmi, jež jsou odsud bežně pašovány do sousedního Mexika a podílejí se tam na válce mezi drogovými gangy a vládou.

Demokratka Giffordsová, jejíž obvod leží na mexické hranici, prosazovala imigrační reformu a oponovala zákonu, který policii umožňuje legitimovat kohokoliv pouze na základě vágně definovaného podezření, že je ilegálním imigrantem (a právě proto v posledních volbách zvítězila o pouhé 1% - pozn. red.).

Není dosud jasné, zda útočník, který podle policie teprve před necelými dvěma měsíci zakoupil vražednou zbraň, spáchal čin kvůli politice. (Výpovědi jeho známých a bývalých přátel nasvědčují spíše tomu, že se o politiku vlastně v zásadě nezajímal, s výjimkou toho, že byl přívržencem teorie údajného světovládného spiknutí americké vlády, což je dost běžné na ultrapravici i ultralevici - pozn. red.)

Francouzský Le Monde označuje poslední události za dobře předvídatelný stav, kdy verbální a symbolické násilí ultrapravicových oponentů vůči Obamově administrativě nakonec přeskočilo do sféry praktických činů a fyzického násilí.

Podle Sternhella, který sám v roce 2008 přežil útok podomácku vyrobenou bombou, je útok v Tucksonu spojen s radikálně konzervativním podněcováním proti Obamově reformě zdravotnictví.

Podle mexické diplomatky a bývalé prezidentské kandidátky Cecilie Soto je arizonský útok alarmujícím signálem a ukazuje, že v USA lze prostě až příliš snadno zakoupit zbraň.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.1. 2011