Transaljašský ropovod čtvrtý den mimo provoz, ceny ropy stoupají

11. 1. 2011

Strategicky důležitý transaljašský ropovod je již čtvrtým dnem uzavřen a nebyl dosud zveřejněn žádný harmonogram uvedení do provozu. Zařízení bylo odstaveno kvůli netěsnosti počátkem víkendu, během pondělí ceny ropy vzrostly o 1% a akcie hlavního vlastníka, společnosti BP, ztratily 1,25% hodnoty. Produktovodem za normálních okolností prochází téměř 12% spotřeby v USA.

Únik byl zjištěn ve sklepě čerpací stanice na počátku ropovodu v zálivu Prudhoe Bay v sobotu ráno. Z budovy bylo odčerpáno 9-10 barelů suroviny. To sice není tak mnoho, nicméně provozovatel neposkytl žádné informace o tom, kdy se zařízení vrátí k běžnému provozu. Úsek, na němž došlo k úniku, má být přemostěn potrubím vedeným jinudy, a pak by měl být dosažen normální stav.

Minulé výpadky 1 280 kilometrů dlouhého produktovodu byly obecně krátkodobé a tankery z Aljašky dosud nebyly výpadkem ovlivněny, ale po loňských katastrofách v americkém ropném sektoru současná havárie vyvolala obavy.

Lawrence Morgan z J. P. Morgan se domnívá, že výpadek potrvá ještě dva až tři dny, ale může být prodloužen vládními inspektory vyšetřujícími havárii.

Ropovod provozuje konsorcium Alyeska, jehož hlavními podílníky jsou společnosti BP, ConocoPhillips a ExxonMobil. Čerpá surovinu ze zálivu Prudhoe do přístavu Valdez a prochází jím veškerá ropa z polí Alaska North Slope. Zařízení bylo naposledy kvůli netěsnosti uzavřeno mezi 25.-28. květnem 2010.

Množství čerpané ropy kulminovalo v roce 1988 na úrovni více než 2 milionů barelů denně, ale mezitím byla zdrojová ropná ložiska do značné míry vyčerpána a běžný objem přepravované suroviny je oproti někdejšímu maximu přibližně třetinový.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.1. 2011